2019-es összefoglaló: Utánpótlás-sikerek, BL-döntő a női labdarúgásban

147

Felnőtt női válogatottunk négy Eb-selejtező mérkőzésen lépett pályára az elmúlt egy évben és négy pontot gyűjtött. Sikerrel vette az Eb-selejtező első fordulóját az U19-es és az U17-es gárda is – mindkét együttes veretlenül jutott az elitkörbe. Már van U15-ös csapatunk is.

AZ EB-SELEJTEZŐK VOLTAK AZ ÉV LEGFONTOSABB ESEMÉNYEI

Közös felkészüléssel kezdődött 2019 női labdarúgóink számára: a felnőtt, az U19-es és az U17-es csapat együtt edzőtáborozott Telkiben, majd az A-keret elutazott a már hagyományos évindító tornára, a Ciprus Kupára.

A felkészülési tornán már ismert volt, hogy a nyár végén kezdődő Eb-selejtező sorozatban Svédország, Izland, Szlovákia és Lettország vár majd rá. A szlovákokkal Cipruson is találkoztunk.

A torna után Markó Edina szövetségi kapitány úgy fogalmazott, csak az olyan meccseken lehet fejlődni, ahol hozzánk hasonló játékerőt képviselő, vagy nálunk erősebb ellenfelekkel szemben mérjük le, hol tartunk.

Ezért is fogadta el a válogatott Portugália meghívását, így következő két felkészülési mérkőzését Lisszabonban játszotta a csapat. A párharc első felvonásában sokáig nálunk volt a vezetés és ellenfelünk csak a hosszabbítás legvégén, a 94. percben tudott fordítani. A visszavágó viszont már a házigazdáké volt, akik 4–1-es győzelmet arattak.

Legközelebb nyáron, a Női Labdarúgás Napján lépett pályára a válogatott, amely Ciprus 6–1-es legyőzésévél ünnepelte a női futballt. Ezen a találkozón mutatkozott be az FTC-Telekom fiatal játékosa, Pusztai Sára a felnőtt válogatottban. Az U19-es válogatott csapatkapitányának rendkívüli éve volt, nem sokkal debütálása előtt a RangAdó Gálán az Év felfedezettjének járó díjat vehette át.

A Női Labdarúgás Napján az UEFA és az MLSZ közös projektjének keretei között kialakult U14-es régiók válogatottjai is összemérték erejüket. Egykori női válogatott labdarúgók is kilátogattak Telkibe; és Déri Diána, az MLSZ Női Bizottságának tagja köszöntötte a századik válogatott mérkőzését lejátszó Rácz Zsófiát.

Ez után következtek a tétmérkőzések, rögtön a két legerősebb ellenféllel szemben. Először Izlandra utazott a válogatott, ahol az Eb-selejtező első fordulójában (1–1-es félidei állás után) 4–1-es vereséget szenvedett.

A második fordulóban a nyáron vb-ezüstérmet szerző svéd válogatott utazott Miskolcra, ahol hasonló forgatókönyv érvényesült: az első félidei teljesítményünkre nem lehet panasz, de a 60. perc környékére kissé elfogytunk, így a vége 0-5 lett.

A harmadik körben Szlovákiába utaztunk, ahol megszereztük első pontunkat egy gól nélküli döntetlennel záruló találkozón. Az év utolsó tétmérkőzésén pedig Szombathelyen fogadtuk a letteket, akik ellen először sikerült nyernünk a sorozatban (4–0). Ezen a találkozón szerezte meg első válogatott gólját Fenyvesi Evelin és Pusztai Sára is.

forrás: mlsz.hu

 

- Hirdetés -