60 esztendős Kincses Tibor

148

Szerdán ünnepli 60. születésnapját a moszkvai olimpián bronzérmes judós, később edző, Kincses Tibor. 

Kincses Tibor 1960. február 12-én született Kecskeméten. Judós pályafutása 1968-tól az alföldi város klubjához kötődik, noha eleinte a birkózással ismerkedik. A középiskolában kiegészítő sportként röplabdával és kosárlabdával is foglalkozott.

Eredményei a tatamin hamar jöttek, már serdülőként, majd az ifjúságiak közt is országos bajnoki címet szerzett.  Kerekes Sándor és Nagy Lajos tanítványa az 1976-os Ifjúsági Barátság Versenyen bronzérmes, 1979-ben a 60 kilósok mezőnyében nem talált legyőzőre – itt egyben a torna legtechnikásabb judokája. Válogatott tagsága 1980-tól datálodik, 1987-ig tartott, felnőttedzője Varga András. Háromszoros felnőtt országos csapatbajnok. Technikáját több alkalommal, nemzetközi versenyen elismerték.

Legnagyobb sikerét a moszkvai olimpián érte el, ahol szintén 60 kilóban bronzérmes lett. Egy évvel később a debreceni Európa-bajnokságról 5. helyezést jegyez. A maastrichti világbajnokságon, szintén ’81-ben 7. lett.

Segédedzőként a nyolcvanas években a kecskeméti sportolókat oktatja. Villanyszerelő képesítést is szerez, szobafestéssel, parkettázással is foglalkozik. 1990-ben Szegedre költözött,  ahol egy ideig edzőként segítette a szintén kecskeméti Kiss Endre munkáját.

Az olimpia után megkapta a Bács-Kiskun Megye Év Sportolója Díjat.

Isten éltesse!

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -