80 esztendős Keglovich László olimpiai bajnok labdarúgó

162

Kedden ünnepli 80. születésnapját a mexikói olimpián győztes magyar labdarúgócsapat tagja, Keglovich László. A soproni születésű olimpiai bajnok később edzőként, sportvezetőként és testnevelőként dolgozott, sikerei jellemzően Győrhöz köthetőek.

Keglovich László 1940. február 4-én született. Kezdetben atlétizált és kosárlabdázott. 1954-ben Sopronban váltott a labdarúgásra, meghatározó klubja később Györben az ETO, melynek színeiben 312 mérkőzésen szerepelt balszélsőként, majd jobbhátvédként. 1959-ben tagja volt az UEFA-tornán harmadik helyezést elért magyar ifjúsági válogatottnak. Felnőtt csapatával nyert bajnokságot, a BEK-ben az elődöntőig jutott; 28 gólt jegyez.

Legnagyobb sikereként az 1968-as mexikóvárosi olimpián aranyérmet nyert. „A mexikói olimpián csak egy mérkőzést játszottam, amelyen kiment a bokám. A döntőt is a pálya széléről kísértem figyelemmel. Szerencsére négy-egyre győztünk és aranyérmesek lettünk – nyilatkozta korábban a kisalföld.hu-nak.

A csapat (balról) Szarka Zoltán, Básti István, Sárközi István, Szalay Miklós, Juhász István, Noskó Ernő, Keglovich László, Nagy László, Dunai II. Antal, Kocsis Lajos, Fazekas László, Szűcs Lajos, Menczel Iván, Páncsics Miklós, Dunai Lajos, Fatér Károly, Novák Dezső összeállításban a magyar olimpiai aranyérmek sorában a 94-et nyerte meg.

1967-ben a Sportvezető és Edzőképző Intézetben edzői képesítést szerez, ’73-tól a Rába ETO ifjúsági csapatának trénere. Később elvégezte a TF szakedzői, majd tanári szakát és a győri sporttagozatos Bercsényi Miklós Gimnáziumban dolgozott; csapataival többször is remekeltek az országos középiskolai bajnokságban, a diákolimpiákon. Edzősködött utánpótláscsapatoknál, több későbbi neves, válogatott futballista – többek közt Stark Péter, Fehér Miklós, Turbék István, Somogyi József – is nála ismerkedett meg a sportág alapjaival. Sportvezetőként az ETO elnökhelyettese, elnökségi tagja, utánpótlás-szakágvezetője, 1996–1997-ben 15 mérkőzésen a felnőtt csapat vezetőedzője volt. Híresen összatart öregfiúk-csapattársaival, klubja, az ETO drukkere.

Szerény közvetlen személyisége, emberi kapcsolatai, pozitív kisugárzása, segítőkészsége, a kortárs sport iránti érdeklődése, aktív részvétele ma is kiváltják a jelen és korábbi sportolók valamint a győri polgárok tiszteletét. Külön kiemelendő Győr város sportéletének fejlődését, gyarapodást szolgáló közéleti szerepe. Keglovich László életútját megbecsülés és tisztelet övezi Győrött. 2014. március 14-én lett Győr Város Díszpolgára. Büszke arra, hogy sok kitüntetése mellet 2012. május 31-én klubtársaival, Orbán Árpáddal és Palotai Károllyal együtt a Győri Sportlegendák Klubja tagjai sorába választotta. Életútja, pedagógiai pályafutása, családi élete, sportszerű életvitele példamutató, mintaértékű a mai ifjúság számára is – írja róla Győr város honlapja.

Amennyire egészsége engedi, a mai napig is részt vesz a MOB eseményein. Isten éltesse 80. születésnapján!

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -