91 esztendős Tumpek György

161

91 esztendős a melbourne-i olimpián bronszérmet szerző Tumpek György, a „magyar delfinkirály”.

Tumpek György 1929-ben született Kispesten. Először a Csepeli MTK színeiben versenyzett – ezzel párhuzamosan pedig kitanulta a szárszámkészítő mesterséget -, majd a Mávag csapatában folytatta. 1950-ben alakult a Bp. Honvéd úszószakosztálya, ahol a korszak legendás edzője, Sárosi Imre trenírozta, akinek kezei között háton és gyorson egyaránt az országos élvonalba tartozott.

Nem utazhatott az ’52-es játékokra, holott addigra már négyszeres magyar-, és háromszoros főiskolai világbajnok volt. 1953-ban a Nemzetközi Úszó Szövetség elfogadta a pillangóúszásnál a delfin lábtempót, mely szintén Tumpek Györgynek kedvezett; az ’54-es kontinens-viadalon, 200 méteren mindenkit maga mögé utasított. Melbourne-ben már abszolút esélyesnek számított, ám végül bronzérmet nyert.

1958-ban vonult vissza, de egykori klubjában, a Bp. Honvédban még húsz évig edzősködött, ezen idő alatt 52 magyar bajnokot nevelt ki, valamit olyan olimpikonjainknak, mint Szöul (csapatban) öttusabajnokának, Fábián Lászlónak is ő tanította meg, mit kell tudni a medencében.

Tumpek György életpályáját 90. születésnapján méltattuk. Isten éltesse a magyar delfinkirályt!

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -