92 esztendős a „Villámiker” Varasdi Géza

151

Csütörtökön ünnepli 92. születésnapját a kétszeres olimpikon Varasdi Géza (balról a második) olimpiai bronzérmes atléta. A „Villámikrek” tagja a helsinki olimpián a 4×100 méteres síkfutás harmadik helyezettjeként állt a dobogó harmadik fokára. Sportolói pályafutása után Ausztráliában orvosként praktizált.

Varasdi Géza 1928. február 6-án született Budapesten. Kecskeméten középiskolás korában Nyitrai Emil testnevelő fedezte fel, mint atlétát. Több klubban atletizált, jelentősebb sikerei a Csepeli Vasashoz kötődnek, 1951-ben és ’56-ban 100 méteren magyar bajnok.

Két olimpián vett részt, Helsinkiben és Melbourne-ben. Legnagyobb sikereként 1952-ben Zarándi Lászlóval, Csányi Györggyel és Goldoványi Bélával lett bronzérmes. A „Villámikrek” a 4×100-as váltó tagjaiként az 1954-es berni Európa-bajnokságon aranyérmesek, a budapesti főiskolás vb-n harmadikok lettek. Az akkori csapatból Zarándi László tavaly lett 90 esztendős.

Varasdi Géza elvégezte az orvosi egyetemet, de a melbourne-i olimpia után – ahol a váltó 9., ő maga 100 méteren pedig 25. lett – Ausztráliában telepedett le. Megtanult angolul, többféle munkát elvállalt, majd ott is „kijárta” az egyetemet, és orvosként, belgyógyászként praktizált Leopold városában.

2000-ben a sydne-y olimpia megnyitója előtt tagja a fáklyaváltónak az ausztráliai körút alkalmával.

Isten éltesse Varasdi Gézát!

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -