A 2020-as doppingvizsgálatok felosztását is napirendre tűzte a MOB elnöksége

151

Idei első ülését tartotta január 8-án Kulcsár Krisztián vezetésével a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége a szervezet székházában. Az eseményen a Gerevich-ösztöndíj, a hazai doppingellenőrzések, a Call Center és a lausanne-i ifjúsági olimpia is napirendre került.

A grémium elfogadta a Gerevich Aladár-sportösztöndíj sportági szövetségenkénti, a versenysport és olimpiai felkészülés szakmai támogatásának, valamint a 2020. évi doppingvizsgálatok sportágak közötti felosztására, továbbá a Sportkórház (OSEI) Call Center igénybevételére (ide tartozik a válogatott kerettagok soron kívüli ellátása 11 hazai egészségügyi intézetben, a térítésmentes szűrővizsgálatok és teljesítménydiagnosztika) jogosult sportolói keret jóváhagyására vonatkozó javaslatot.

A Gerevich Aladár-sportösztöndíj tekintetében, valamint a versenysport és olimpiai felkészülés szakmai támogatásának felosztásánál alapelv volt – tekintettel az olimpia évére és az előttünk álló olimpiai kvalifikációkra -, hogy egyik sportág sem járhat rosszabbul egyik soron sem, mint 2019-ben. Orendi Mihály tájékoztatott, hogy a MOB Sportszakmai Bizottsága a javaslatokat előzőleg tárgyalta és az elnökség elé javasolta. A MOB alelnöke kijelentette, a bizottságban egyetértés van annak tekintetében, hogy ennyi pénz még nem volt a magyar sportban, illetva azt is elmondta, a Vaskuti István vezette bizottság szorosabb együttműködést kezdeményezett a sporért felelős államtitkársággal.

Fábián László sportigazgató ismertette, hogy az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága a 2020. évre 1500 államilag finanszírozott doppingvizsgálatot tervez. A vizsgálatokra vonatkozó előterjesztés tartalmazza, hogy a MOB közgyűlésének 2019. november 30-án hozott döntése értelmében, az ifjúsági téli olimpián, valamint a felnőtt nyári olimpián induló versenyzők csak az előírt negatív doppingvizsgálat teljesítése esetén vehetnek részt a játékokon. A MOB 2020-ra 1100 mintavétel felosztását javasolja az olimpiai sportágak számára, ebből 535 mintavétel konkrétan az idei – felnőtt és ifjúsági – olimpiai eseményekhez köthető. Tekintettel a 2021-es téli és nyári EYOF versenyeire, már 2020-ban szükséges 65 vizsgálat elvégzése az eseményekre készülő versenyzők számára is. Az előző évek mintájára pedig a fennmaradó 500 doppingvizsgálat az olimpiai sportágak között kerül felosztásra a sportág jellege és az évi feladatok függvényében.

Az elnökség – miután a közgyűlés november 30-án elfogadta a hosszú „long” listát – jóváhagyta a lausanne-i, 3. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon részt vevő Magyar Csapat és küldöttség összetételét („short list”). Az ötkarikás eseményen 23 magyar versenyző áll rajthozVékássy Bálint arról is tájékoztatott, hogy a lausanne-i az első olyan ifjúsági olimpia, amelyen nem kötelező minden sportolónak végig részt vennie, a magyarok is két turnusban szervezték meg az utazást és a részvételt. Elhangott az is, hogy a magyar olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó Knoch Viktor a játékok egyik példaképe (role model), aki a fiatalokkal a helyszínen – edzés- és versenyhelyszíneken, az olimpiai faluban, előadásokon, workshopokon – osztja meg tapasztalatait, elősegítve minél sikeresebb szereplésüket.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -