A 75 éve született Varga Zoltánra emlékeztek

129

75 évvel ezelőtt, 1945. január elsején született a Fejér megyei Vál községben Varga Zoltán olimpiai bajnok labdarúgó. Rá emlékeztek a MOB hagyományőrzői a bajnok úrnasírjánál, a Szent István Bazilikában.

A profi labdarúgó-karrierjét a Ferencvárosi Torna Clubban kezdte, ahol 1968-ig játszott. 135 mérkőzésen lépett pályára, amelyeken 53 gólt lőtt és négy alkalommal lett bajnok a csapattal. 1964-ben olimpiai bajnoki címet nyert a magyar labdarúgó-válogatottal, bronzérmes lett az Európa-bajnokságon. 1965-ben tagja volt a Vásárvárások Kupája (az Európa-liga elődje) győztes FTC csapatának, amely a legnagyobb siker a mai napig a szakosztály életében. 1968-ban kiutazott a magyar csapattal a mexikóvárosi olimpiára, ahol a csapat első mérkőzése előtt külföldre távozott. Disszidálása miatt a nemzetközi szövetség két évre eltiltotta. A Herha BSC színeiben, Berlinben tért vissza a pályára. Játéka miatt a klub idősebb szurkolói a mai napig jó szívvel emlékeznek rá. Később játszott Skóciában az Aberdeen FC, Hollandiában az Ajax, Németországban a Borussia Dortmund és az FC Ausburg, Belgiumban a KAA Gent csapatában.

Játékos-pályafutásának befejezése után 1977-ben, Kölnben elvégezte a híres Labdarúgóedző-képző Főiskolát. Ezután Németországban több csapatnál volt edző. 1996-ban tér haza, ahol először a Ferencvárosi TC, majd a Kispest-Honvéd FC, a Dunaferr FC, a Diósgyőri FC, majd a Győri ETO FC vezetőedzője. Ezután a Győri ETO FC szakmai igazgatója, majd az Aszódi FC szakmai vezetője volt.

Barátaival rendszeresen öregfiúk labdarúgó-mérkőzést játszottak a Zuglói Danuvia pályán. A 2010. április 9-én este rendezett mérkőzésükön játék közben, a pályán esett össze. A kiérkező mentők már nem tudtak rajta segíteni, a pályán elhunyt. A Szent István Bazilika altemplomában helyezték örök nyugalomra a hamvait.

2013. októberében a pályát, ahol elhunyt, Varga Zoltán Sportpályának nevezte el Zugló Önkormányzata. A pálya mellett emléktábla őrzi emlékét. Évente utánpótlás labdarúgótornát rendeznek emlékének adózva. Aszódon, a sportpályán szintén emléktábla őrzi emlékét. 2015-ben Budapest posztumusz Díszpolgára lett.

2020. január 2-án délután a bajnok urnasírja előtt Győr Béla MOA-főtitkár, a MOB Emlék és Hagyományőrző Albizottság vezetője helyezte el a megemlékezés virágát a MOB és a MOA nevében.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -