A lausanne-i téli ifjúsági olimpia számokban

188

2020 első nemzetközi multisport-eseményére az olimpiai fővárosban, a svájci Lausanne-ban kerül sor. Ennek apropóján összegyűjtöttük a 3. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok (YOG) legfontosabb számait.

– 1 új sportág szerepel a kéthetes programban. A ski mountaineering, vagy túrasízés öt versenyszámmal képviselteti magát: férfi és női egyéni, sprint, valamint vegyes nemzeti vegyesváltó.
– 5 további szakág is Lausanne-ban debütál: a női északi összetett (normálsáncon, 4 km futással), a női páros szánkó, a vegyes nemzeti 3×3-as jégkorong, valamint a freestyle síelők és a snowboardosok big air száma.
– 8 helyszínen bonyolítják le a versenyeket, két ország területén – utóbbira nem volt még példa a téli YOG-ok történetében. Lausanne városa mellett Leysin, les Diablerets és Villars települései, valamint Joux völgye is az olimpiai faluhoz közeli futamok helyszíne lesz. Svájc más tájain Champéry és St. Moritz lesz még ötkarikás házigazda, míg a határokon túl a francia síközpont, Les Tuffes fogadhatja a sportolókat.
– 23 magyarért szurkolhatunk a játékok alatt – ez az eddigi legnagyobb létszám egy téli ifjúsági olimpián. Hazánk versenyzői 10 különböző szakágban (3×3-as jégkorong, alpesi sí, curling, freestyle síelés, gyorskorcsolya, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, sífutás, síugrás és snowboard) bizonyíthatnak.
– 50-50% lesz a női és férfi sportolók aránya, vagyis először lehetünk szemtanúi olyan téli ötkarikás multisport-eseménynek, melyen megvalósul a teljes nemi egyenlőség. Ezen felül a férfiak és a nők pontosan ugyanannyi versenyszámban állhatnak rajthoz.
– 79 különböző nemzet sportolói szerepelhetnek majd a játékokon. Ez nyolccal több, mint négy évvel ezelőtt. 12 ország most vesz részt először téli ifjúsági olimpián: Albánia, Azerbajdzsán, Ecuador, Haiti, Hong Kong, Katar, Koszovó, Pakisztán, Szingapúr, Thaiföld, Türkmenisztán, valamint Trinidad és Tobago.
– 81 aranyérmet osztanak ki a 13 versenynap alatt: 34 fiú és 34 lány versenyszám mellett 13 vegyes csapatversenyt is rendeznek.
– 112 fővel a legtöbben a házigazda Svájc színeit képviselik a játékokon. A képzeletbeli dobogó második fokára az oroszok (107), a harmadikra az amerikaiak (96) kerülnének.
– 1872 sportoló állhat rajthoz az ifjúsági olimpián. Ez 42%-kal több, mint 2016-ban. A versenyzők számának ilyen mértékű növekedését a kéthullámos lakhatási rendszer tette lehetővé, ugyanis először fordul elő ifjúsági olimpián, hogy a sportolóknak nem kell végig jelen lenniük, két turnusban utazhatnak a csapatok.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -