A levendula olaj 15 bizonyítottan kedvező élettani hatása, amit te sem tudtál

154

A levendula olaj, csakúgy, mint a legtöbb esszenciális illóolaj, a kedvelői szerint csodaszer, számos esetben használható

A hagyományos orvoslás elkötelezettjei azonban úgy vélik, túl nagy a bizalom az alternatív gyógyászat iránt.

Cikkünkben utánajártunk, mi az igazság. Mire lehet tehát valóban jó a levendula olaj?

Az Internet világában egyre több olvasnivaló lelhető fel, így a levendula olaj kedvező élettani hatásairól szóló tapasztalatokból, élménybeszámolókból is egyre többre bukkanhatunk.

Sokan szeretnék inkább a természetes, egészséges és vegyszermentes megoldásokat kipróbálni, mielőtt drasztikus vegyszerekhez nyúlnának, különösen akkor, ha kisgyermek, időskorú is tartózkodik a lakásban, akik számára minden gyógyszer veszélyesebb lehet.

A levendula egy egyszerű, a környezetünkben is könnyedén termeszthető, kedvelt, kellemes illatú növény, így idősebb rokonaink is ismerték és szerették. Az ország számos területén, különösen talán a falvakban vagy a nagyobb szántóföldek melletti településeken már generációk óta használják a levendulát a családok, háztartások – akár olyan, egészségjavító célzattal is, amelyet nem ismernek jelenleg még széles körben.

Bár a nyugtató, illatosító, esetleg a molyirtó hatását többen ismerik, ezen felül azonban még számos esetben alkalmazható szerintük a levendula olaj.

Nyilvánvalóan ezekben a háztartásokban meg vannak győződve a levendula olaj áldásos hatásairól, hiszen maguk is megtapasztalták azokat, ismerik az eredményeket.

A közvélemény, különösképpen a tudományos társadalom, a medicina világa azonban a gyakorlatukhoz híven kutatási eredményeket, szakemberek által végzett vizsgálatok eredményeit követeli ahhoz, hogy bizonyítottnak vélhesse a levendula olaj egészségre gyakorolt kedvező hatásait.

Kétségtelen ugyanis, hogy mivel a tapasztalatok jellemzően szájról-szájra terjedtek a levendula olaj alkalmazásával kapcsolatosan, így az információ gyakran akár jelentős mértékben is torzulhatott. Azt sem tudjuk biztosan, hogy valóban a levendula olajtól lett-e jobban a páciens, és nem esetleg más szempontok játszottak nagyobb szerepet a gyógyulásban: nincsenek tehát írásos, dokumentált, szakember által végzett vizsgálati eredmények.
Sajnos tehát, részben a túl kevésnek tűnő hivatalosan dokumentált vizsgálat, részben viszont éppen, hogy talán az Interneten fellelhető túl sok, esetenként egymásnak ellent is mondó információ, illetve a kissé túl lelkesnek bizonyuló élménybeszámolók miatt a levendula olaj, mint oly sok más természetes, esszenciális illóolaj szinte az egekig magasztalt csodatévő hatásában már nehezen hisznek az emberek.

Szkeptikusak lettünk.

Hiszen mind az alternatív terápiák lelkes követői, mind a hagyományos orvoslás tanait elfogadó szakemberek igyekeznek a saját igazukat hangoztatni, sokszor az ellentábor rovására. Pedig nem feltétlenül kellene egymás ellen dolgozni, hiszen általában más esetekben van szükség egyik vagy másik módszerre.

Ahogyan oly sok más alternatív terápia esetén, a levendula olaj használatára is igaz, hogy a két egészségmegőrzési módszer kiválóan működhetne ideális esetben egymás mellett, egymás kiegészítéseként.

Hiszen egy ideális világban mind egy felelős orvos és egészségügyi szakember, mind egy magára valamit is adó, a szakmai alapokat alaposan elsajátított természetgyógyász érdeke az, hogy a hozzá fordulók egészségi állapota javuljon: ha pedig ehhez egy természetes alapú illóolaj szükséges vagy éppen, hogy elegendő mondjuk egy gyógyszerrel szemben, akkor azt fogják javasolni.

Így az esszenciális illóolajok nemhogy elértéktelenednének, hanem éppen, hogy még inkább bekerülnének a köztudatba és nem is félnének használni őket az emberek a mindennapi, egyszerű praktikákra. Természetesen, csak akkor, amikor a szakemberek is gondolják, hogy megfelelő lesz a levendula illóolaj az adott problémára.

Mire lehet tehát valóban jó a levendula olaj?

Utánajártunk tehát, mit mondanak a tudományos kutatások, illetve annak is, hogy a tapasztalatoknak és az élménybeszámolóknak esetlegesen ellentmondanak-e a levendula olaj élettani hatásait igazoló tudományos kutatások eredményei.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a lista nagy valószínűséggel korántsem teljes, csak a kutakodásunk eredményeit tükrözi. Így lehetségesek olyan felhasználási területei, kedvező élettani hatásai a levendula olajnak, amelyeket esetleg mi nem fedeztünk fel.

Olyan élettani hatás is előfordulhat azonban, amelyet mi ugyan a tudomány eredményei alapján igazoltnak láttunk, nálad azonban lehetséges, hogy esetleg mégsem válik majd be – kivételek természetesen adódhatnak, szükséges lehet, illetve érdemes is tesztelni a levendula olaj hatását magadon, hiszen a kockázata tulajdonképpen elenyésző. Jelen lista tehát leginkább kipróbálási javaslatként, ötletként szolgál, a saját magára vonatkozó eredményeket a páciensek a személyes tapasztalataik alapján tudják leszűrni.
Lássuk tehát, milyen esetekben válhat be a tudományos kutatások szerint a levendula olaj, milyen szimptómák esetében helyettesítheti esetleg a hagyományos orvoslás által javasolt gyógyszeres kezelést! Természetesen, annak is igyekeztünk utánajárni, milyen esetekben nem javasolt semmiképpen sem a hagyományos gyógykezelés helyett a levendula illóolajat alkalmazni.

1. Levendula olaj alvászavarok korrigálására

Az alvászavarok és az álmatlanság viszonylag keveset kutatott terület, mégis a levendula olaj leggyakoribb alkalmazási területei közé tartozik a hétköznapokban. De vajon mit mond erről a tudomány?
Kutatások eredményei szerint az álmatlanságban szenvedőknek könnyebben sikerült álomba merülni a levendula olaj segítségével, így a levendula olaj tehát elalvás-könnyítő hatású. Azt is sikerült kimutatni, hogy a levendula olaj az alvás minőségét is javítja. A levendula olaj egyszerű belélegzése elegendő lehet elalvás előtt ahhoz, hogyan könnyebben elfogjon bennünket az álom, tovább és jobban alhassunk – tehát, ezt mutatja ki a tanulmányok többsége. A levendula olaj belélegzése helyetti alternatíva lehet még a levendula olaj esti fürdővízbe csepegtetése is.

2. Levendula olaj szorongás oldására

Több kutatás is kimutatta, hogy a levendula olaj alkalmas a szorongás oldására, a félelemérzet csökkentésére. Egy tanulmányban generalizált szorongási zavarokkal küszködő felnőtteket vizsgáltak, akik levendula olajat tartalmazó kapszulát vettek be, ami majdnem ugyanolyan hatékony szorongásoldó és antidepresszáns készítménynek bizonyult, mint a lorazepam tartalmú gyógyszer. Más kutatómunkák szerint a levendulaolaj belélegzése bizonyos speciális szituációkban is csökkenti a szorongást: ilyen helyzetek lehetnek például a várakozás egy fogorvosi váróteremben vagy a kemoterápia átvészelése daganatos megbetegedések esetén.

3. Levendula olaj hangulatjavításra

A levendulaolaj a hangulat általános értelemben vett javítására is szolgál, nemcsak a szorongás oldására. Egy tanulmányban úgy találták, hogy a levendula olaj mind a férfiak, mind a nők esetén emeli a hang magasságát, javítja a hang tónusát, amelyről a legtöbb kutató úgy gondolja, hogy a pozitív érzelmi állapot jele. Több más tanulmány pedig kimutatta, hogy az adott kutatás résztvevői jobbnak értékelték a hangulatukat a levendula olaj belégzése után. Bár a tanulmányok szerint a levendula olaj használata ugyan nem javítja a vizsgákon, teszteken nyújtott teljesítményt, a kutatások azt találták, hogy azok, akik levendulát lélegeztek be, boldogabbnak érezték magukat annak ellenére, hogy gyengébb teljesítményt nyújtottak a tesztben.

4. A levendula olaj javítja a relaxációt

A relaxáció szorosan kapcsolódik a jó hangulathoz és a szorongásoldáshoz is, de a levendula olaj segítségével egyéb módokon is lehetséges a relaxálás. Például egy tanulmány kimutatta, hogy a levendula olaj elősegíti az alfa-agyhullámok működését, amelyek az álmosság és a komfort érzetéhez járulnak hozzá. (Ez talán megmagyarázza a fentebb említett gyengébb teszteredményeket is.) Más tanulmányok szerint a levendula olaj belégzése lelassítja a légzést és a szívritmust – mindkét esetben könnyebben kerülhetünk relaxált állapotba.
5. A levendula olaj csökkenti a stressz-választ

levendula olaj használatával könnyebben érhető el a szedatív állapot, másképpen mondva a levendula olaj növeli a stresszválaszt. Különböző állapotokban valósulhat ez meg, egy kutatásban például a babák éjszakai fürdetéséhez használták a levendula olajat.

6. Levendula olaj fájdalomcsillapításra

A levendula olaj többféle fájdalmat is képes lehet enyhíteni, nem számít, hogy akut, rövid ideig tartó fájdalomról van szó vagy esetleg hosszú ideig tartó, krónikus, elviselhetetlen fájdalomról. Számos tanulmány vizsgálja a levendula olaj fájdalomcsillapító hatását különböző körülmények között, például a levendula belélegzéséről úgy találták, hogy csökkenti azt a fájdalmat, amelyet egy injekció beadása okoz. Egy másik tanulmány szerint a levendula csökkenti a migrénes fejfájást. Számos különböző tanulmány vizsgálta a levendula olaj hasznosságát a dysmenorrhea vagy fájdalmas menstruáció kezelésében.

Az esszenciális olajok keverékét, köztük a levendulaolajat is tartalmazó masszázs kedvezőbb hatást gyakorolt a menstruációs görcsökre, mint az ezeket az olajokat nem felhasználó masszázs.

7. A levendula olaj használatával kevesebb fájdalomcsillapító gyógyszer beadására van szükség

Több tanulmány is kimutatta, hogy a levendula olaj alkalmazása csökkentheti, akár súlyosabb műtétek után is az igénybe vett fájdalomcsillapító pirulák számát. Ebben a tanulmányban arról olvashatunk, hogyan csökkentette a beadott morfium mennyiségét a belélegzett levendula olaj a laparoszkópos gyomorgyűrű beültető műtét után. Egy másik tanulmányban pedig arról győződhetünk meg, hogy hasonló eljárás mandula-eltávolító műtét esetén is sikeresnek bizonyult. De vajon ez nem ugyanazt jelenti-e, mint amikor azt mondtuk, hogy a levendulaolaj fájdalomcsillapító hatású?

Nos, a válasz az, hogy részben igen, részben nem. A fentebb említett második tanulmányban ugyanis a páciensektől azt kérték, hogy mondjanak egy számot, amelyik a leginkább kifejezi azt, hogy mekkora fájdalmat éreznek éppen. Azok a páciensek, akik belélegezték a levendulát, ugyanazokkal a számokkal írták le a fájdalmukat, mint azok a páciensek, akik nem használták a levendulát. Mégis, a levendula használata csökkentette a fájdalomcsillapításra használt orvosi szerek mennyiségét, szükségességét.

8. Vajúdás alatti fájdalomcsillapítás és diszkomfortérzet-enyhítés levendula olajjal

A jód használatával összevetve, az esszenciális levendula illóolaj jobban csökkentette a bőrpírt, kipirosodást, valamint a fájdalmat is, a vajúdás, a fájások alatt végzett vágás, gátmetszés során. Ez a tanulmány levendulaolajos ülőfürdőt alkalmazott. A levendula olaj belélegzése szintén hasznosnak bizonyult császármetszést követően is, de ebben az esetben a levendula olaj fájdalomcsillapító hatása nem ért fel a hagyományos orvosi szerek eredményességével.

9. Bakteriális fertőzések megállítása levendula olajjal

Sok esszenciális olaj rendelkezik antibakteriális tulajdonsággal, nincs ez másképpen a levendula olaj esetében sem. A tanulmányok úgy találták, hogy a levendula olaj aktív az MRSA és a VRE baktérium ellen: ők két, antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumtörzs. Itt fontos kiemelni, hogy a tanulmányok, amelyek ezt kimutatták, tipikusan in vitro készültek, ami azt jelenti, hogy kémcsőbe tett sejteket használnak fel a vizsgálatokhoz, nem ténylegesen embereken végzik el a kísérleteket. Egyetlen kivételt jelent ez a tanulmány, amely azt találta, hogy a levendula olaj hatékonyan felléphet számos baktériumtörzs ellen.

10. Gombás fertőzések megszüntetése levendula illóolajjal

A levendula és a levendulából izolált vegyületek gomba ellen is aktívnak bizonyultak. Például a levendula olaj in vitro képes elpusztítani a Candida gombát. Azt is megállapították, hogy a linalil-acetát (a levendula olaj egyik fő összetevője) elnyomja a spóraképződést, míg a linalool (egy másik fő összetevő) más gombaellenes hatásokkal is rendelkezik.

11. Gyorsabb sebgyógyulás a levendula olajjal

Számos legenda kering az Interneten azzal kapcsolatban, hogyan fedezték fel az aromaterápiát. Állítólag a híres francia kémikus, Gattefossé megsértette a kezét, majd pedig véletlenül levendula olajba mártotta azt, így jött rá a levendula olaj sebgyógyító hatására. A keze ugyanis gyorsan, hegképződés nélkül meggyógyult. A történetnek több változata is ismert és számos egyéb anekdota és városi legenda is kering a levendula olaj sebgyógyító hatásával kapcsolatosan.

A legközelebbi tanulmányok azonban egereken és kutyákon tesztelték ezt a jelenséget. A kutyák sokkal gyorsabban gyógyultak fel a különböző bőr-sérülésekből a levendula olaj helyi alkalmazásának köszönhetően. Az egerek esetében szintén lokálisan alkalmazták a levendula olajat. A tudósok megállapították, hogy a levendula olaj használatával kisebb lett a duzzanat, csökkent az elfertőződés esélye, mindez pedig gyorsabb sebgyógyulást eredményezett.

12. A levendula olaj gyulladáscsökkentő hatása

Egy olyan dolog, amelyet gyakran állítanak még a levendula olajjal kapcsolatosan, az a gyulladásgátló hatás. Lehetséges, hogy a levendula olaj gyulladáscsökkentő hatása a levendula fájdalomcsillapító képességének köszönhető, esetleg a sebgyógyulás elősegítése állhat emögött.

Vajon milyen tudományos háttérrel lehetséges mindezt alátámasztani? A legtöbb, amit találtunk, az néhány állatkísérlet (mind belélegzéssel, mind helyi alkalmazással) és egy in vitro vizsgálat. Ezek azonban az elvárt eredményt tükrözik számunkra: a levendula olaj csökkenti a gyulladást.

13. Levendula olaj a demenciában szenvedő emberek életminőségének javítására

Egy tanulmány úgy találta, hogy a levendula olajat is alkalmazó kézmasszázs javította a demenciával küzdők életminőségét az élet számos területén: jobb lett a közérzetük, éberebbek lettek, csökkent náluk az agresszió előfordulásának gyakorisága, illetve javult az alvásuk is. Egy második tanulmány megállapította, hogy a levendula olaj belélegzése után a demenciában szenvedők izgatottsága csökkent.

14. Levendula olaj a fejtetű ellen

Sajnos, a fejtetű még mindig gyakori problémát jelent, nem sikerült kiirtani. A tudomány szerint ennek az okai között szerepelhetnek a korábbi tetűirtó gyógyszerek is. Szerencsére néhány ausztrál kutatónak sikerült kifejleszteni egy tetű-ellenes készítményt a levendula- és a teafaolaj kombinálásával. A keverék használata után a páciensek 97,6%-a megszabadult a fejtetűtől.

A menopauza, klimax vagy változókor sok középkorú hölgynek okozhat kellemetlen tüneteket. Iránban a közelmúltban számos tanulmány vizsgálta: segíthet-e az aromaterápia a menopauza tüneteinek enyhítésében. Amit találtak, az pedig bíztató. Az egyik tanulmány szerint a levendulaolaj módszeres belélegzése 50%-kal csökkentette a hőhullámok előfordulását. Egy másik tanulmány megállapította, hogy az aromaterápiás masszázs, levendula, geránium, rózsa és rozmaringolaj keverékével, jelentősen csökkentette a menopauza kellemetlen lelki tüneteit, mint például a depresszió, ingerlékenység, szorongás és mentális kimerültség. A különbség pedig szignifikáns, jelentős volt akkor, amikor az eredményeket összehasonlították az esszenciális olajok nélküli, illetve a placebot tartalmazó masszázsokéval.

Láthatjuk tehát, hogy a levendula olaj számos alkalmazási lehetősége nem csupán legenda, hanem a tudományos kutatások által is alaposan alátámasztott tény. Bátran elmondhatjuk, hogy a levendula olaj annyira sokoldalú, hogy nyugodtan nevezhetjük akár csodaszernek is.

Természetesen a levendula olaj házilagos alkalmazásába nem szabad belekezdeni orvosi konzultáció nélkül, valamint a már beállított, orvos által előírt terápia semmiképpen sem helyettesíthető önkényesen semmilyen alternatív gyógyászati megoldással, így a levendula olajjal sem.

Szakorvosi konzultáció, esetleg javallat esetén azonban a levendula olaj bátran alkalmazható akár olyan, korábban szokatlannak számító esetekben is, mint amilyenek a fentebb felsoroltak között előfordulhatnak.

A száz százalékos tisztaságú, természetes, esszenciális levendula illóolaj minden család házipatikájának része kellene, hogy legyen, különös tekintettel a kisgyermekes családokra, illetve azokra a családokra, ahol valamilyen allergiában szenvedő él.

Mindezeken felül pedig a levendula illóolaj továbbra is kiválóan használható illatosításhoz, ruhamoly ellen vagy például a várandósság első trimeszterében előforduló émelygés enyhítésére is. Nem hiányozhat tehát egyetlen család kelléktárából sem ez a sokoldalúan felhasználható, mégis természetes és ártalmatlan szer: a levendula olaj.

Forrás: medinatural.hu

- Hirdetés -