A magyar női kard- és tőrcsapat olimpiai kvótás helyen várja az újévi folytatást

154

Sikeresen fejeződött be az idei év olimpiai kvalifikációs világkupa-versenyeinek sora a vívók számára, a női kardcsapat a második, a női tőrözők a negyedik helyen végezve várják olimpiai kvalifikációt érő helyen a jövő évi folytatást. Női kézilabda-válogatottunk az elmúlt évi Eb-helyezésével és a svédek vb-szereplésének a segítségével indulhat a jövő évi olimpiai kvalifikációs tornán. Az olimpiai kvótás Berecz Zsombor két futam után a 11. a finn hajóosztály világbajnokságán. Hét magyar judós zárta az évet olimpiai kvótás helyen a kvalifikációs pontversenyben. A magyar férfi és női jégkorong-válogatott a Hat Nemzet Tornáján készül a 2020-as év nagy tornáira. Szalontai Sándor a 9. helyen végzett új magyar csúccsal az ausztráliai pályakerékpáros világkupán az egyéni sprint versenyszámban. Két magyar a dobogón a Négy Nemzet Bajnokságán a műkorcsolyázók női egyéni versenyén. Két korosztályos Európa-rekorddal sem tudott érmes helyen végezni a súlyemelő U15-ös Eb-n Fekécs Szilárd.

Vívás. A női tőrözők a franciaországi St. Maurban, a kardozók Salt Lake City-ben, a férfi tőrőzök a tokiói világkupán léptek pástra olimpiai kvalifikációs viadalon.

A női kardozók számára az előcsatározások nem úgy alakultak, ahogy az számunkra jó lett volna. A magyarok az ukránokkal vannak versenyben Európa jogán megszerezni az olimpiai kvótát. Erre az ukránok a kvalifikációs ranglista éllovasát, az oroszokat verték a negyeddöntőben és jutottak be a legjobb négy közé. Korábban Tunézia Venezuelát legyőzve jutott be a legjobb 16 közé, így megerősítette helyét a pontverseny legjobb 16 nemzete között. A magyarok a negyeddöntőben biztosan verték a spanyolokat 45:29 arányban. Ezután Dél-Korea sem okozott gondot. A 45:35-ös győzelemmel már négy közé jutottak a lányok. Ezután következett a nagyon fontos találkozó a nagy rivális ukránok ellen. A Battai Sugár, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza összeállítású gárda első pástra lépője, Renáta megverte a hatszoros egyén világbajnok Harlant, a közepén viszont éppen ő került bele egy hullámvölgybe. Ám Anna és Liza 38:40-ről produkált egy pazar befejezést, Pusztai 7:2-re nyerte az utolsó asszóját, és ezzel 45:42-re nyertünk! A döntőben a franciák ellen nem volt esély, de mivel Ukrajna a bronztalálkozót elvesztette az amerikaiakkal szemben, a magyar válogatott felkapaszkodott az olimpiai kvalifikációs ranglista ötödik helyére és az ukránokkal szemben 9 pontos előnyre tett szert. Még két vk-viadal van hátra Athénban (márc.10.) és Sint Niklaas-ban (márc.27-). Mivel Afrika legjobbja bent maradt a legjobb 16 között, így Ukrajnával szemben kellene megtartani az ötödik pozíciót, és akkor három magyar női kardozó is ott lehet az olimpia egyéni versenyeiben, továbbá csapatban is indulhatunk az olimpián.

A magyar női tőrcsapat bravúros teljesítménnyel a negyedik helyen végzett a franciaországi St. Maur-ban rendezett szakági világkupa-versenyen, amelyet követően olimpiai kvótás helyen áll. Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Kondricz Kata és Pásztor Flóra előbb Romániát (45:23) verte könnyedén, majd a nyolcaddöntőben simán felülmúlta Kanada legjobbjait (45:29), akiktől a legutóbbi vk-n és a budapesti világbajnokságon is kikapott a magyar együttes. A nyolc között ennél is nagyobb bravúr következett, a csapat ugyanis Kreiss Fanni remeklésével 45:38-ra legyőzte a világranglista-harmadik francia együttest. Ezt követően az elődöntőben az olaszoktól (28:45), a bronzcsatában a japánoktól (45:32) szenvedtek vereséget a lányok, így a negyedik helyen végeztek. Mivel a lengyelek csak a 8. helyet szerezték meg, így a magyar gárda 6 ponttal megelőzi őket a pontversenyben, és az európai földrész jogán olimpiai kvótás helyen állnak. A tőrözők számára is két viadal van még hátra, január 12-én Katowicében, február 25-én Kazanyban rendeznek vk-viadalt, s az oroszországi versenyt követő állás dönt a tokiói helyek sorsáról.

A férfi tőrözőket Dósa Dániel képviselte a legjobb 64 között a tokiói világkupa-versenyen, ami egyben olimpiai tesztverseny is volt. A nagyszerűen sikerülő csoportkör után a szombat már nem úgy jött össze Daninak, ahogy szerette volna. Első számú tőrözőnk a 64-es főtáblán az olasz Nistával került szembe. Az olasz vívó 15:8-ra nyert, és ezzel a magyar miniküldöttség számára véget is ért az ázsiai kaland.

Az egyes fegyvernemek olimpiai kvalifikációs versenyének állását itt követhetik nyomon.

Mozgalmas napjuk volt a junior korosztály párbajtőrözőinek. A fiúk a görögországi Iráklionban, míg a lányok a spanyolországi Burgos-ban mérették meg magukat világkupa-versenyen erős mezőnyben. Cséri Soma, Keszthelyi Zsombor, Nagy Marcell és Osman-Touson Maruán ezüstérmet szerzett. A lányok is egyre jobb eredményeket érnek el a korosztályukban. A Borsody Emma, Büki Lili, Kardos Edina, Muhari Eszter összetételű válogatott a csehek elleni bronzcsatát 45:40-re megnyerte.

Kézilabda. A női magyar válogatott a 14. helyet szerezte meg a Japánban rendezett olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, de a torna további helyezései úgy alakultak, hogy nem vesztette el esélyét, hogy kvótát szerezzen a tokiói olimpiára. A 7. helyért Svédország és Németország lépett pályára. Ha a németek győznek, akkor ők szerzik meg a jogot az olimpiai kvalifikációs torna részvételére, a magyarok pedig búcsú inthetnek az olimpiától. A svédek a találkozó előtt már biztos európai résztvevők voltak a kontinensbajnoki helyezésük alapján a selejtező tornán. A skandinávok a kedvezőbb kvalifikációs csoportbeosztás reményében nem vették fél vállról a 7. helyért a találkozót, és 35:24-re győztek. A vb-t a hollandok nyerték, akik ezzel kijutottak az olimpiára.

A vb helyezések ismeretében a három olimpiai kvalifikációs torna beosztása a következő:

1. csoport: Spanyolország (vb-2.), Svédország (vb-7.), Szenegál (a vb 3. legjobb kontinensének, Afrikának a képviselője ), Argentína (a vb 4. legjobb kontinensének, Amerikának képviselője)

2. csoport: Oroszország (vb-3.), Szerbia (vb-6.), Kína (a vb 2. legjobb kontinensének, Ázsiának az első képviselője), Magyarország (a vb legjobb kontinensének, Európának a 2. képviselője)

3. csoport: Norvégia (vb-4.), Montenegró (vb-5.), Románia (a vb legjobb kontinensének, Európának az 1. képviselője), Észak-Korea (a vb 2. legjobb kontinensének, Ázsiának a 2. képviselője)

A három kvalifikációs torna rendezésére több ország is beadta a jelentkezését. Magyarország győri helyszínnel jelentkezett a 2. csoport megrendezésére.

Már ott van az olimpián:
Japán (rendező), Franciaország (2018 Európa-bajnoka), Brazília (2019 Pán Amerika-bajnoka), Dél-Korea (ázsiai kvalifikációs torna győztese), Angola (afrikai kvalifikációs verseny győztese), Hollandia (2019 világbajnoka). Hozzájuk csatlakozik a 3 selejtezőtorna első két helyezettje.

Vitorlázás. Megkezdődött Melbourne-ben az idei Gold Cup, a finnesek csúcstalálkozója. A világbajnoki címvédő, olimpiai kvótás Berecz Zsombor hiába rajtolt a sárga trikóban, az első futamokban nem remekelt.
Szél hiányában egy órát csúszott a kezdés, de délután 2-kor elindult a mezőny. Az első bójához a 40. helyen ért Berecz Zsombor, és hiába sejtettük, hogy innen csak javítani fog, azt is tudtuk, hogy az első futam gyakorlatilag elment. Másodszorra ugyan már 25-nek fordult a krajcbójánál, a célig még javított kicsit: 23. helyen ért be.
A 2. futamban huszadikként teljesítette a rajt utáni első szakaszt, de a hátszeles részben egyre jobban feljött az élen haladókhoz és a 2. krajcbóját már 6-nak vette. A befutót a 8. helyen kapta el. A partra érve, miközben húzta a hajóját vissza a klubba, csak annyit mondott: “nem egy álomrajt”.
A keddi folytatás előtt Berecz Zsombor a 11. helyen áll a 60 fős mezőnyben.

Judo. A magyar válogatott tagjai helyezetlenül fejezték be a csingtaói World Masters olimpiai pontszerző viadalt. Pedig igen nagy szükség lett volna a győzelmekre, hiszen a tokiói világbajnokság után a kínai Mesterek Tornáján lehetett a legtöbb olimpiai kvalifikációs pontot gyűjteni ebben az évben.

A nyitónapon mindhárom magyar induló elveszítette az első mérkőzését. Csernoviczki Éva (48 kg) a mongol Ganbaatar Narantsestegtől vazarival, Pupp Réka (52 kg) a világranglistán tizedik spanyol Ana Perez Boxtól ugyancsak vazarival kapott ki, Karakas Hedvig (57 kg) pedig hosszabbításos csatát vívott a világranglistán kilencedik német Theresa Stoll ellen, végül ő kapta meg a harmadik intését, s így búcsúra kényszerült.

A második nap Ungvári Attila (81 kg) és Gercsák Szabina (70 kg) sikerrel vette az első akadályt. Előbbi számára ráadásul ez a győzelem már a legjobb tizenhat közé jutást jelentette, így a német Resseltől elszenvedett vereség ellenére 288 pontot írnak a neve mellé az olimpiai kvalifikációs ranglistán. A judoinfo.hu számításai szerint így Ungvári Attila tokiói indulást érő helyen zárja az esztendőt, megnyitva a lehetőséget még egy magyar judós előtt, hogy a kontinentális szabadkártyával kijuthasson az olimpiára. Gercsák Szabina a görög Telcidu legyőzése után küzdelmes meccsen maradt alul a holland Sanne van Dijkkel szemben. A sokat érő győzelem életben tartja Szabina ötkarikás reményeit, a komoly gerincműtét és több hónapos kihagyás után az esély megőrzése is komoly fegyvertény.

A zárónapra nem maradt magyar győzelem, Tóth Krisztián (90 kg) az algériai Benamaditól vazarival, Cirjenics Miklós (100 kg) az első helyen kiemelt grúz Lipartelianitól az utolsó percben ipponnal, Szigetvári Mercédesz (+78 kg) pedig a dél-koreai Han Mi Dzsintől intésekkel kikapott, így hamar véget értek számunkra a küzdelmek.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat erre az esztendőre véget ért, de rövid szünet után, január 23-án az izraeli Grand Prix-viadallal újra elkezdődik a pontokért zajló – egyre élesebb – küzdelem. A magyarok hét kvótát érő helyezéssel fordulnak rá a hajrára: Tóth Krisztián, Karakas Hedvig, Csernoviczki Éva, Pupp Réka, Ungvári Attila, Cirjenics Miklós és – kontinentális szabadkártyával – Szabó Frigyes (73 kg, UTE) várhatja befutó helyen a tokiói kvalifikációs utolsó szakaszát.

Jégkorong. A női válogatott, amely a március végén rajtoló kanadai világbajnokságon története során először szerepelhet a legmagasabb osztályban a Szocsiban rendezett hatcsapatos felkészülési tornán 4–1-re kikapott a csehektől, majd 2–1-re legyőzte a francia és norvég válogatottat.

A 2022. évi olimpia női selejtező tornájának menetét a nemzetközi szövetség 2020 májusi éves kongresszusán az IIHF női világranglista alapján készítik el.

A férfiak a február 3-9. között olimpiai selejtező tornán lépnek jégre Nottingamban.

Felkészülési tornát rendeztek Budapesten a káposztásmegyeri Vasas jégcsarnokban hat nemzet részvételével. A külföldön szereplő és az idősebb játékosokra most nem számított a tornán a finn Tolvanen, a válogatott szövetségi kapitánya. A fiatal erőkből álló válogatott Dél-Koreát hosszabbításban győzte le 2-1 arányban. majd ezután Japán (1-2), Franciaország (2-5) és Ukrajna (2-4) ellen vereséggel hagyta el a jeget.

“Az a tervünk, hogy a legjobb csapattal vegyünk részt a nottinghami olimpiai selejtezőtornán – jelentette ki a finn edző.
– Nincs olyan információnk, hogy ne tudnának jönni a külföldön jégkorongozók, szóval úgy számolunk, hogy a rendelkezésünkre állnak. Mivel ez kiemelten fontos tornának számít a szövetségben is, ezért reméljük – bár biztosra nem mondhatjuk –, hogy ez így lesz. De azért is próbáltunk ki ennyi játékost az eddigi két tornán, hogy ha ők nem tudnának jönni, akkor kik léphetnek a helyükre.”

Kerékpár. Szalontay Sándor magyar csúccsal kilencedik helyen végzett férfi sprintben a pályakerékpáros világkupa hétvégi ausztráliai állomásán. A 29 éves sprinter Brisbane-ben a kvalifikációban 9.561 másodperc alatt teljesítette a 200 méteres távot, és az egy hete az új-zélandi cambridge-i viadalon elért 9.656 másodperces idejét javította meg.
Szalontay ezzel a második helyen rangsorolt, a nyolc közé jutásért pedig alig három századmásodperccel maradt alul a szám 2016-os Európa-bajnokával, az orosz Pavel Jakusevszkijjel szemben, így kilencedikként zárt. Helyezéséért 250 világkupa-pontot gyűjtött be. A magyar kerékpáros a sprint világranglistán a 15. helyen áll.  A vk-sorozat január végén a kanadai Miltonban zárul.

Műkorcsolya és jégtánc. Ostrava adott otthont a Négy Nemzet Bajnokságának. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia közösen rendezi nemzeti bajnokságát, amelyen az Európa-bajnoki csapatba kerülés is volt a tét.

A visegrádi négyek 2013 óta, vagyis immár hetedik alkalommal rendezik meg közösen nemzeti bajnokságukat, amelyen hazánk idén rekordszámú, 18 versenyzővel – négy női és két férfi műkorcsolyázóval, valamint egy párossal és öt jégtánckettőssel – képviselteti magát.

Az újonc magyar páros Scsetyinyina Julija és Magyar Márk új egyéni legjobb pontszámának örülhetett mind a rövidprogramban és a kűrben egyaránt. A nők egyéni versenyében a phjongcshangi olimpikon Tóth Ivett a rövidprogramban még csak a 3. helyen állt, de a kűrben javított és a lengyel Kurakova mögött a második helyen végzett. A 18 fős mezőnyben a harmadik helyen a januári ifjúsági olimpián induló Schermann Regina végzett.

Súlyemelés. A tizenegy fős magyar csapatból Fekécs Szilárd szerepelt a legjobban az izraeli korosztályos Európa-bajnokságon, ahol úgy lett lökésben negyedik, hogy kétszer is Európa-csúcsot állított fel. Ritkán fordul elő, hogy a kontinensrekord sem elegendő a győzelemhez. Fekécs Szilárd az Eb-n hiába duplázott, vagyis módosította két ízben is az U15-ös, azaz a serdülő Európa-csúcsot 134 és 138 kg-os teljesítménnyel a 73 kilogrammos súlycsoportban, végül lemaradt a dobogóról, mivel később orosz és azeri ellenfele is túlszárnyalta ezt a teljesítményét. Honfitársai közül másnak ezúttal nem volt reális esélye az éremszerzésre. Az U15-ben 31 ország 199, az U17-ben 33 ország 226 versenyzője indult.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -