A NOB elnöke megerősíti a korrupció elleni küzdelem iránti elköteleződését

157

A NOB elnöke megerősíti a korrupció elleni küzdelem iránti elköteleződését, valamint az UNDOC-konferencia (ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatal) előtt arra kéri a kormányokat, hogy ők is csatlakozzanak.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach, újfent kihangsúlyozta, milyen fontos is megerősíteni a sport hitelességét és integritását az olimpiai érdekek és a sport mint a béke eszközének védelme érdekében.

A sporton belüli korrupció leküzdésére létrejött nemzetközi partnerség általános konferenciáján (Genereal Conference of the International Partnership Against Corruption in Sport, IPACS) a NOB első embere arra ösztönözte a kormányokat az UNDOC részes államainak konferenciáján, hogy csatlakozzanak a sporton belüli korrupció elleni globális küzdelemhez.

„Értékeken alapuló szervezet a miénk, a kiválóságot, a tiszteletet és a fair playt képviseljük. Ebben az értelemben kettős kötelezettségünk a jó kormányzás és az integritás megőrzése mindenben, amit teszünk” – mondta a NOB-elnök.

„Tudjuk, hogy nem nyerhetjük meg ezt a küzdelmet egymagunk. Szükségünk van a kormányok támogatására, amikor a korrupcióellenes szabályozásról és a bűnüldözésről van szó, pontosan ezért olyan fontos az IPACS, hiszen összehozza a sporton belüli korrupció elleni küzdelemben érdekelt összes felet” – folytatta Bach.

Az elnök több mint 250 kormányzat, kormányközi szervezet, nemzetközi sportszervezet és szakértői szervezet képviselőit szólította meg, valamint bemutatta az Olympic Agenda 2020 keretén belül a NOB által véghez vitt kezdeményezéseket a sport hitelességének és integritásának megerősítése érdekében. Sokrétű kezdeményezésekről van szó, a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szerinti könyvvizsgálástól és az olimpiai játékok rendezőinek kiválasztására vonatkozó új jelöltségi eljárástól kezdve a korrupcióellenes záradékokon át a szerződéses olimpiai rendezőkkel a szigorúbb szabályokig a kötelességszegés megelőzésére, valamint az efféle viselkedés gyors szankcionálására.

„A sporton belli korrupció és az etikátlan tevékenységek elleni harc során nekünk a sporton belül csak fegyelmi mechanizmusok állnak rendelkezésre a sport kormányzását illetően” – vélekedett a NOB első embere.

A több mint 50 kormány jelenlévő képviselőinek Thomas Bach a következő szavakat intézte: „Az IPACS-nak hála végre van egy platform, amelynek köszönhetően részesülhetünk a bűnüldözési kapacitásukból, mi pedig az IPACS-on keresztül támogathatjuk önöket, a kormányokat és a bűnüldözési szerveket a sport rendkívül sajátos környezetében elkövetett bűnözési tevékenységek vizsgálatára vonatkozóan. Így mindannyian élvezhetjük a másik szakértelmét és kiegészíthetjük a saját felelősségi körünket.”

A konferencia remek alkalmat biztosított az IPACS által az utóbbi egy évben megtett jelentős előrelépés bemutatására. A szakértői munkacsoportok számos problémakörrel foglalkoztak: a sporteseményekkel és infrastrukturális beruházások során felmerülő korrupció csökkentésével, a jelentős sportesemények kiválasztásának integritásának biztosításával, a jó kormányzási alapelveknek való megfelelés erősítésével, valamint a büntető igazságszolgáltatási szervek és a sportszervezetek közötti együttműködés javításával.

AZ IPACS OECD-szabványokon alapuló kockázatértékelési eszközöket hozott létre a sporttal kapcsolatos infrastrukturális beszerzésekre, valamint hozzájárult a gyakorlati irányelvek fejlesztéséhez. Ezen irányelvek támogatják a 2024-es párizsi olimpiai játékok szervezőbizottságát, valamint a jövőbeli olimpiai játékok, ifjúsági olimpiai játékok és egyéb jelentős sportesemények szervezőinek is rendelkezésre fog állni. Ráadásul folyamatban van az IPACS azon tanulmányának véglegesítése, amely azt taglalja, hogyan lehetne javítani a sportszervezeteken belüli összeférhetetlenségek kezelési mechanizmusát. A dokumentum, amelyet nemsokára közzétesznek, konkrét javaslatokkal áll elő, valamint a legjobb gyakorlatra vonatkozó példákkal szolgál az Olimpiai és Sportmozgalom világából. Ami pedig a sportszervezeteken belüli jó kormányzást illeti, az IPACS beleegyezett, hogy a Nyári Olimpiai Sportágak Nemzetközi Szövetség (ASOIF) mutatóit használja a nemzetközi és nemzeti szintű sportkormányzásra vonatkozó referencia kifejlesztésére.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -