A NOB nyilatkozata a WADA javaslattételeit illetően

165

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a leghatározottabban elítéli azon emberek cselekedeteit, akik felelősek a moszkvai laboratórium adatainak manipulálásáért, mielőtt azokat a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) küldték volna 2019 januárjában. Eme kirívó manipuláció magát a sport hitelességét támadja, valamint sértő a nemzetközi sportmozgalomra nézve.

A NOB ugyanakkor köszönetét szeretné kifejezni a WADA hírszerző és vizsgálati osztályának (Intelligence and Investigations Department) és a független bűnügyi szakértőknek a rendkívül professzionális és részletes munkájukért, amelyen a WADA megfelelőség-felülvizsgálati bizottságának (Compliance Review Committee) javaslattételei alapulnak. Miután a WADA közzétette a dokumentum összefoglalóját, a NOB úgy döntött, hogy első észrevételeket tesz az összefoglaló általános megállapításaival kapcsolatban.

A NOB ismét arra kéri fel az orosz hatóságokat, hogy nyújtsák át a nyers adatokat, amelyeken az eset alapszik. Eme felkérés még mindig kiemelten fontos, hiszen a teljesen hiteles nyers adatok biztosítják a teljeskörű igazságszolgáltatást, a szabálysértőkre megfelelő büntetést lehet kiszabni, az ártatlanokat pedig teljes mértékig meg lehet védeni. Ily módon még csak a gyanú árnyéka sem fogja körbelengeni a tiszta orosz sportolók új generációját.

Megjegyezzük, a jelentés igazolja, az adatok bármely módon történő manipulálása az orosz hatóságokat terheli: „Az orosz hatóságok voltak felelősek a moszkvai adatok integritásának megőrzéséért” (a megfelelőség-felülvizsgálati bizottság javaslattételei a WADA Végrehajtó Bizottsága felé). Ugyanakkor azt is megjegyezzük, hogy a jelentés alapján a sportmozgalom semmilyen módon nem vett részt az adatok manipulálásában, valamint a jelentés nem utal e tekintetben a sportmozgalom bármely szintű visszaélésére, különös tekintettel az Orosz Olimpiai Bizottságra vagy annak tagjaira. Ezzel összefüggésben a NOB üdvözli a WADA által az orosz sportolók versenyzéssel kapcsolatos ajánlatát, „amennyiben be tudják bizonyítani, hogy nem érintettek a szabálysértésben.”

A manipulálással kapcsolatos szankciókat még részletesen mérlegelnünk kell. A NOB kiemeli, hogy a szankcióknak összeegyeztethetőnek kell lenniük a természetjoggal és az emberi jogok tiszteletben tartásával. Ennél fogva a NOB hangsúlyozza, hogy a szabálysértőket a lehető legkeményebben kell büntetni a szabálysértés súlyosságának okán, így a NOB üdvözli a felelős orosz hatóságok szankcionálását. Mindazonáltal, tekintve a manipuláció nagyságát, arra buzdítjuk a WADA-t, hogy eszközöljön további lépéseket. Ez azt jelenti, hogy a WADA-nak az Európa Tanács és az UNESCO elé kellene vinni az ügyet, tekintettel az Európa Tanács doppingellenes egyezményére (Anti-Doping Convention), valamint az UNESCO sporton belüli doppingellenes nemzetközi egyezményére (International Convention Against Doping in Sport).

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -