A sokoldalú és gyógyító kókusz – eláruljuk, miért kellene gyakran fogyasztanod

151

A kókusz egy olyan sokoldalú és népszerű alapanyag, ami még a legszigorúbb diétába is belefér. A manapság népszerű étrendek nagyban építenek rá, hiszen annyira egészséges és olyan könnyű vele változatos fogásokat készíteni, hogy mindenki konyhájában ott lenne a helye. De miért kellene gyakran fogyasztanod neked is?

A csodálatos kókuszolaj

Manapság az egyik legnépszerűbb és legközkedveltebb olaj, amit a sütés-főzés során használhatunk, a kókuszolaj. Bár történtek próbálkozások ennek megcáfolására, hitelesen nem sikerült bizonyítani, hogy a kókuszolaj bármilyen szinten ártalmas lenne, sőt. Zsírsavjai gombaölőek és antibakteriális hatásúak, miközben a legtöbb olajjal ellentétben nem terhelik meg a májat az emésztés során.

Óriási előnyük, hogy nem emelik meg a koleszterin-szintet, ami – tekintve a mai modern népbetegségeket – életbevágóan fontos sok ember számára. A növényi olajok közül a kókuszolajnak van a legmagasabb oxidációs pontja, ezért otthoni körülmények között nagyon nehéz elérni azt a hő-szintet, hogy az oxidatív folyamatok beinduljanak, és olyan melléktermékek keletkezzenek a sütés során, amik károsak az egészségre nézve. Ennek köszönhetően az elfogyasztott ételben akkor sem lesznek káros szabadgyökök, ha a finom falatok olajban sültek (ennek ellenére természetesen nem ajánlott rendszeresen ilyen fogásokat fogyasztani).
A kókuszolajak közül kiemelésre méltó a VCO kókuszolaj, ami jóval drágább a hagyományos kókuszolajnál, de hihetetlenül sokoldalú, és tápanyagokban sokkal gazdagabb. Ezt a kókuszolajat hideg sajtolással nyerik ki, aminek köszönhetően a termék kiváló baktérium- és vírusölő hatása intenzíven megmarad. Ez az olaj főzésre, sütésre éppúgy alkalmas, mint szépségápolásra – mégpedig káros anyag- és adalékmentes szépségápolásra! Remek lehetőség a haj és a bőr egészséges, teljesen természetes hidratálására.

Kókuszvíz és kókusztej

A kókusztej már régóta népszerű termék, köszönhetően édeskésegzotikus ízének, remek tejhelyettesítő. A kókuszvíz azonban most kezd igazán közkedvelt lenni, és utóbbinak számottevő jótékony hatást köszönhetünk. A kókuszvízben ugyanis pontosan olyan anyagok vannak, amik megegyeznek a sportoláshoz erősen ajánlott, izotóniás vizekkel. A különbség csak annyi, hogy a kókuszvíz természet adta, ennek köszönhetően minden káros és mesterséges anyagtól mentes.

Tökéletes hidratálógazdag magnéziumban és kalciumban, javítja az idegrendszer állapotát, segíti az emésztést, a méregtelenítést, tehát az immunrendszerre is pozitív hatást gyakorol. Olyan természetes hormon található benne, ami csökkenti az öregedés külső és belső jeleit.
A kókusztej, amit a vízzel ellentétben nem a kókuszdió belsejéből, hanem a kókusz húsából nyernek, nem csak belsőleg, hanem külsőleg is hasznos.

A kókuszolajhoz hasonlóan sokoldalúan felhasználható aszépségápolássorán, ami elsősorban magas E-vitamintartalmának köszönhet. Telítetlen zsírsavakat tartalmaz, sok benne a C-vitamin, a réz, a kalcium és a magnézium is. Vásárlásánál arra érdemes ügyelned, hogy olyan kókusztejet vegyél, ami mellé csak vizet adtak, más egyebet, pl. sűrítőanyagokat nem.

Kókuszliszt

Az itthon is jól ismert kókuszreszelék és kókuszchips mellett hazánkban is egyre népszerűbb a kókuszliszt, ami nem csak a kiemelkedően magas tápanyag- és rosttartalomnak köszönhető. A kókuszliszt természetesen gluténmentes, továbbá hipoallergén, édeskés ízű, ezért, ha nem vagy túlságosan édesszájú, akkor extra édesítés nélkül is süthetsz vele. Akárcsak a többi említett alapanyagban, úgy a kókuszlisztben sincs koleszterin, sem túl sok emészthető szénhidrát.

Ezzel szemben értékes proteintartalma magas. Bár zsírtartalma nem kifejezetten alacsony, meg kell említeni, hogy ezek ugyanolyan jótékony tulajdonságú zsírok, mint amiket már kiemeltünk a kókuszolajnál. Ráadásul, ha fontos számodra a zsírszegény étkezés, vásárolhatsz zsírtalanított kókuszlisztet is, így erről a csodálatos és hasznos alapanyagról akkor sem kell lemondanod, ha nagyon szigorú diétán élsz.

Forrás: bien.hu

- Hirdetés -