A Szinonimák a Berlinale legjobb filmje

171

Navad Lapid izraeli rendező Szinonimák című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon szombaton. A Juliette Binoche vezette nemzetközi zsűri döntése a film vegyes kritikai visszhangja alapján meglepetés.Az izraeli–német–francia koprodukcióban készült alkotás önéletrajzi ihletésű tragikomédia. Egy tel-avivi fiatalemberről szól, aki Párizsba költözik, és megszállottként igyekszik beilleszkedni és megtanulni franciául, mert hallani sem akar többé szülőföldjéről.

A nagyjátékfilmes mezőnyben 17 munka szerepelt. A nemzetközi zsűri nagydíját – egy Ezüst Medvét – François Ozon világhírű francia rendező kapta meg a katolikus egyházat megrázó gyermekbántalmazások témájáról szóló, Isten kegyelmébőlcímű filmjéért, amelyet igaz történet alapján forgatott.

A legjobb rendezői teljesítményért járó Ezüst Medvével Angela Schanelec német rendezőt tüntették ki, aki Otthon voltam, decímű munkájával szerepelt a fesztiválon.

A Berlinale alapítójának nevét viselő Alfred Bauer-díjjal Nora Fingscheid Rendszerrobbantókcímű alkotását, a fiatal német rendező első egész estés filmjét tüntették ki. Ez az elismerés olyan filmeknek jár, amelyek a mindenkori zsűri szerint új távlatokat nyitnak a filmművészetben.

A rendszerrobbantó szakkifejezés a német oktatási rendszerben olyan gyerekeket jelöl, akiket különleges viselkedési rendellenességeik miatt nem tudnak beilleszteni. Egy ilyen gyerekről, a kilencéves Benniről szól a versenyfilm, amely jelentős kritikai sikert aratott.

A legjobb női alakításért járó Ezüst Medvét a Ég áldjon, fiamcímű kínai film egyik főszereplője, Jong Mej, a legjobb férfi alakítás díját a másik főszereplő, Vang Csing-csun vehette át.

A legjobb forgatókönyvnek járó Ezüst Medvét a fiatalokból álló nápolyi bűnszervezetek világát bemutató olasz versenyfilm, A gyermekek klánjacímű dráma három forgatókönyvírója, Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi és a film alapját alkotó regény szerzője, a világhírű Roberto Saviano kapta meg.

A valamely alkotói területen – zene, díszlet, vágás, kosztüm vagy kameramunka – mutatott kiemelkedő teljesítményért járó Ezüst Medvét az Lótolvajláscímű, norvég–svéd–dán koprodukció operatőre, Rasmus Videbaek kapta.

A rövidfilmes zsűri fődíjával, a kategória legjobbjának járó Arany Medvével egy kísérleti természetfilmet, Florian Fischer és Johannes Krell német rendezők Umbracímű alkotását tüntették ki.

Buda Anna Flóra Entropiacímű animációja kapta a rövidfilmes kategóriában a Teddy-díjat, a hagyományos nemi identitásoktól eltérő szexuális önazonosságok témáját megjelenítő filmművészetnek szentelt elismerést, amelyről egy független zsűri dönt. A díjra jelöltek szűkített listájára felkerült a Berlinalén szereplő másik új magyar alkotás is, Tóth Luca Lidérc úrcímű animációja.

A Berlinale a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, és a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. A 11 napos szemlén 72 országból 400 filmet mutattak be. A 11. nap csak a közönségé: vasárnap a fesztivál helyszínein még egyszer levetítik a különböző szekciók legsikeresebb alkotásait.

Ez az utolsó Berlinale, amelyet a német Dieter Kosslick irányít, a 2001 óta hivatalban lévő fesztiváligazgatótól egy olasz–holland duó, Carlo Chatrian és Mariette Rissenbeek veszi át a munkát.

Forrás: MTI

- Hirdetés -