A téli sportok terén szerzett tudásbázis kötelezi a lausanne-i ifi olimpia házigazdáit

58

Szeptember első hetében rendezték a lausanne-i, 2020-as, 3. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok (YOG) csapatvezetői szemináriumát. A svájci eseményen 75 nemzeti olimpiai bizottság 109 képviselője vett részt, a Magyar Olimpiai Bizottságot Dósa Viktória csapatvezető képviselte.

A rendezvény kulcsfontosságú volt a januári multisport-esemény előkészítésében. A delegációk utoljára látogatták meg a versenyhelyszíneket a játékok előtt. A kétnapos találkozón emellett olyan gyakorlati információkat osztottak meg a résztvevőkkel, melyek a sportolók és a sportszövetségek számára is hasznosak lehetnek. A plenáris üléseket a sportolói falu campusában tartották, egy kőhajításnyira a játékok vezetőségi központjától, a Vortextől.

A résztvevők emellett találkozhattak a helyszínek és a sportolók képviselőivel, és megvitathatták a játékokat érintő legfontosabb kérdéseket. A YOG több partnerintézménye is hozzájárult a szeminárium lebonyolításához, így a tömegközlekedés szervezői, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC), az Olimpiai Múzeum, valamint a Lausanne Egyetem (UNIL) is.

„A plenáris üléseken az összes funkcionális terület képviselője beszámolt az előkészületek állásáról és a játékok idején várható feltételekről – kezdte tájékoztatását Dósa Viktória. – A ‘Lausanne 2020’ szervezőbizottság példamutató együttműködést folytat a várossal, annak intézményeivel, így többek között a Lausanne Egyetemmel és Lausanne egészségügyi intézményeivel is. A Sportolói Falu így például teljesen az egyetem már létező infrastruktúrájára támaszkodik. A sportolók szállásának helyszínt adó, később egyetemi kollégiumként szolgáló Vortex már szinte teljesen elkészült, ezért a csapatvezetők ide is el tudtak látogatni. Az épület szerkezete, formája, műszaki megoldásai nem csak hűen tükrözik a svájciak egyszerű, letisztult, környezetbarát életfelfogását, de a koncepció minden szempontól követi a szervezők közösségteremtő törekvéseit is. Bár a versenyhelyszínek látogatására nem nyílt lehetőség teljeskörűen, de a korlátozott választási lehetőségek ellenére is a látottak rendkívül pozitív képet mutattak. Svájc természeti adottságai lenyűgöző környezetet teremtenek minden kültéri sport számára. A téli sportok terén megszerzett egyedülálló szakmai tudásbázis, egészségügyi és verseny bonyolítási tapasztalataik, a helyszínek felszereltsége, az operatív és önkéntes stáb magasszintű nyelvismerete és lelkesedése semmi kétséget nem hagyott afelől, hogy a résztvevő fiatal sportolók igazán élvezetes napokat fognak a svájci hegyek között tölteni 2020. januárjában.”

„A szervezőbizottság és a NOB jelen lévő vezetői elmondták, a következő téli ifjúsági olimpia szervezésekor ragaszkodnak ahhoz, hogy mindenben tetten érhető legyen a fenntarthatóság, az intelligens megoldások.

Bár ezeket a divatos fogalmakat sokan használják napjainkban, itt Svájcban azonban a gyakorlatban is rengeteg példával igazolták, hogy valóban komoly elkötelezettséggel haladnak a saját maguk által kijelölt úton. Egyik példa erre az a megoldás, hogy a hivatalos helyszínek közötti személyszállítást a szokásos transzferbuszok helyett a már létező tömegközlekedéssel fogják megoldani. Ez a megoldás szolgálja talán leginkább a fenntarthatóságot, de Lausanne-ban valóban jól strukturált, pontos, sűrű és megbízható a rendelkezésre álló busz, metró és vonathálózat. A szervezők állítása szerint ez nem csak költséghatékony, de valójában ez az egyetlen megoldás arra, hogy a helyszínek közti utazási időt garantálni tudják a környező hegységek helyszíneihez vezető szűkös áteresztőképességű úthálózattal szemben. A svájciak számára természetes a kényelem feláldozása a környezetkímélő és kiszámítható megoldások érdekében, azonban a csapatvezetők körében sok vitát váltott ki ez a megoldás a többszörös átszállások, még így is hosszú utazási idők, valamint a kiskorú sportolók biztonságos utaztatásának bizonytalan tényezői miatt.

Ugyanakkor Lausanne abban a szerencsés helyzetben van, hogy a meglévő helyszíneivel és szállodáival képes magas színvonalon kiszolgálni a januári ifi olimpiát. E helyszínek között olyan a világon teljesen egyedülálló létesítmény is van, mint például a száz százalékban természetes bob és szánkó csúszópálya, amely minden évben hóból épül újra, és semmilyen környezetkárosító hatással nem jár a létrehozása.”

„Bár ez a régió általában bővelkedik hóban, a biztonság kedvéért hófarmokkal és hóágyúkkal is készülnek a januári téli versenyekre.

Svájc az egyetlen ország a világon, ahol helikopterrel bármilyen hegyi vagy egyéb baleset esetén is 15 perc alatt elérik az ország bármelyik pontját. Ez a tény és az ország felkészültsége a téli sportok gyakorlása közben tömeges számban előforduló balesetek azonnali kezelésére, mindenképpen megnyugtató abból a szempontból, hogy mire lehet számítani az egészségügyi ellátás várható színvonalát illetően.

A meghökkentő megoldások ellenére bámulatos a svájciak természettel és környezetükkel való bánásmódja, és minden bizonnyal csodálatos élmény lesz a 2020. januári ifjúsági olimpiának részese lenni. Az általuk alkalmazott szemléletmódból és megoldásokból rengeteget tanulhatnak a jövőbeni olimpiai események szervezői, de maguk a sportolók, résztvevők is” – számolt be az olimpia.hu-nak a csapatvezető.

„Hatalmas élmény volt, hogy a héten vendégül láthattuk az olimpiai családot Lausanne-ban, és pár hónapon belül újra megtehetjük! Az egyeztetéseink a nemzeti olimpiai bizottságok képviselőivel rendkívül pozitívak voltak. Minden visszajelzésüket figyelembe véve folytatni fogjuk a kemény munkát a lehető legjobb körülmények januári biztosítása érdekében” – mondta Virginie Faivre, a játékok szervezőbizottságának elnöke.

„Célunk, hogy olyan, egyedülálló módon mutassuk be a játékokat, amely új ötletek bölcsője lehet az olimpiai mozgalomban. A világ minden tájáról érkező csapatvezetőkkel együtt biztos vagyok abban, hogy sikerül majd elérni céljainkat, és egy fantasztikus eseményt rendezhetünk. A lelkesedés a nemzeti olimpiai bizottságok részéről a legnagyobb ajándék és motiváció számunkra a szervezőbizottságban, csakúgy, mint a partnereink számára. Már alig várjuk, hogy januárban ismét az olimpiai családot köszönthessük!” – tette hozzá Ian Logan, a szervezőbizottság vezérigazgatója.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -