A Veszprémnek negyedjére sem sikerült, a Vardar nyerte a BL-döntőt

141

A Vardar Szkopje 27–24-re legyőzte a Telekom Veszprémet a férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében, így az észak-macedóniai csapat 2017 után ismét BL-győztes lett, míg a magyar együttes 2016 után újra ezüstérmes.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ
RK VARDAR (észak-macedóniai)–TELEKOM VESZPRÉM 27–24 (16–11)
Köln, Lanxess Arena, 19 250néző. Vezette: Geipel, Helbig (németek)
VARDAR: Miloszavljev – Siskarjov 1, KRISTOPANS 4, Skube 3, MORAES 6, KARACIC 3, Gyibirov 3. Csere:Gedbane (kapus), Kalaras, Cupic 5 (4), Sztoilov 2, Kiszeljov, Dissinger. Edző:Roberto García Parrondo
VESZPRÉM:Mikler – Mahé 6 (6), Tönnesen 4, B. Blagotinsek 1, Mackovsek 2, Terzic, Manaszkov. Csere: STERBIK (kapus), Gasper Marguc, A. Nilsson 2, M. Ilics 1, Nagy L. 1, Lékai 2, P. Nenadics 4, Strlek, Gajic 1. Edző:David Davis
Az eredmény alakulása. 4. perc: 1–2. 8. p.: 4–4. 14. p.: 8–5. 20. p.: 11–9. 23. p.: 13–10. 40. p.: 17–16. 44. p.: 20–17. 48. p.: 21–20. 53. p.: 23–21. 55. p.: 24–23. 58. p.: 26–23
Kiállítások:4, ill. 10 perc
Hétméteresek:4/4, ill. 6/6

ÖSSZEFOGLALÓ

Miközben a veszprémi szurkolók még javában a kölni dóm előtti téren hangoltak, majd együtt vonultak a Lanxess Arenához, az EHF kiadta, hogy a szombati napon több mint ötezer jegy elkelt a helyszínen a jövő évi final fourra. Hiába, a kétnapos négyes döntő olyan eseménnyé nőtte ki magát, amelyről senki nem szeretne lemaradni.

A Barca játékosai még a bronzérmet ünnepelték (jó, mondjuk elég visszafogottan), amikor a döntő résztvevői már megérkeztek a bemelegítéshez. Nagy üdvrivalgás fogadta a veszprémi csapatot, amelyben Nagy László és Momir Ilics pályafutása utolsó mérkőzését játszotta. Az elődöntő után mindkét oldalon kemény munkája lehetett az orvosi stábnak, végül egyik csapat kerete sem változott. A magyar csapatban Nagy mellett Sterbik Árpád is ott volt a benevezettek között, azonban az elődöntővel ellentétben egyikük sem kezdett. Különbséget jelentett az is, hogy irányítóban Kentin Mahé kapta meg először a karmesteri pálcát. A Vardarban Igor Karacicot drótozták össze, a horvát irányítót nehezen tudta volna csak pótolni a szkopjei együttes.

Mind a két csapat a kemény védekezésére alapozza a játékét, az elején a két veszprémi lövő, Kent Robin Tönnesen és Borut Mackovsek jól találta meg a helyzeteket, hátul azonban sokszor volt lyukas a fal. A Vardar ezt kihasználva előbb kettő, majd három góllal is ellépett. David Davis cserékkel próbált változtatni a meccs képén, a két búcsúzó is pályára került.

Dejan Miloszavljevben több labda is elakadt, míg a Veszprém csak ritkán tudta megszűrni az ellenfél próbálkozásait, így a félidő hajrájára már ötgólos hátrányban volt a magyar csapat (15–10). Mindkét Vardar-beálló, Rogerio Moraes és Sztojancse Sztoilov is sok gondot okozott, ketten együtt hat gólt lőttek az első félidőben. Davis időt kért, míg a magyar szurkolók a „Veletek vagyunk!”-rigmust skandálták. El is kellett a biztatás, mert az ellenfél 16–11-re vezetett a szünetben.

A második félidőre jött Sterbik a kapuba, s az elődöntő hőse, Petar Nenadics balátlövőbe, és a két szélen is cserélt a Veszprém. Mindketten jól szálltak be, előbbi védésekkel, utóbbi gólokkal. Miután a szerb irányító-átlövő két indulás végén is betalált, már csak kettő volt a hátrány. Élet költözött a Veszprém játékába, egyre többen hergelték bele magukat a meccsbe, amiben a közönség is partner volt. Felkeményedett a védekezés is, kilenc perc alatt csak egyszer talált be a Vardar, 1716-nál időt is kért Roberto García Parrondo.

Ezután levegőhöz jutott a kapust is cserélő Vardar, és emberelőnyben újra elment hárommal. Davis majdnem felrobbant dühében, amikor a német játékvezetők videózás után Mackovseket is kiszórták. Folyamatosan ott táncolt az egyenlítés határán a Veszprém, de vagy elöl vagy hátul mindig közbejött valami. Nagy László az utolsó 12 percre állt vissza, kellett a friss erő, hátha utol lehet még érni a látszólag nem fáradó ellenfelet.

A Vardar-játékosok már az idővel is játszottak, többször csak passzívnál vállalkoztak lövésre. Mahé sokadik sikeres hetesével egy volt a különbség az utolsó öt percre fordulva. A legrosszabbkor jöttek a rontások támadásban, így nem lehetett meg az egyenlítés. Még hátra volt fél perc, de a Vardar játékosai már ünnepeltek. Minden okuk megvolt rá, 2724-es sikerükkel 2017 után újra elhódították a BL-trófeát. Talant Dujsebajev után másodikként Roberto García Parrondo is előbb játékosként, majd edzőként felért a csúcsra.

A Veszprém negyedik BL-döntőjén is vesztesként hagyta el a pályát. Nagy László hosszú percekig fejét egy törülközőbe bugyolálva ült a kispadon, miközben a társai és az ellenfél játékosai is egyenként odamentek hozzá, és megveregették a vállát. Szép lett volna, ha Iliccsel együtt egy újabb BL-trófeával zárják le karrierjüket, a Veszprémnek a következő idényben már nélkülük, és Mikler nélkül kell megpróbálnia felülni a trónra.

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

60. perc: Nenadics lövését blokkolják. Sterbik még bemutat egy védést, de ez a vége, a Vardar Szkopje 27–24-re legyőzte a Veszprémet, így 2017 után ismét megnyerte a Bajnokok Ligáját.

59. perc: Sztoilov harcol ki hetest, Gajic belülvédekezett ellene. Cupic nem hibázik, a kapuba pattintja a labdát. 27–24

59. perc: Gyors gól, Nenadics talpról lő a bal felső sarokba.26–24

58. perc:Nagy labdát szerez, de Lékai bejátszása után Kristopans elhalássza a labdát Gajic elől. Cupicra jön ki a figura, jobb szélről pedig be is pattinja a labdát. 26–23

57. perc:Blagotinsek kap labdát, de a ziccerét védi Miloszavljev.

57. perc: Kristopansra nem lép ki senki, nagy gólt lő. 25–23

56. perc: Karacic lő gólt, de lépéshiba miatt nem adják meg – viszont visszakapják a labdát.

55. perc: Nenadicsnak alakítank ki ziccert, Gedbane azonban bravúrral véd. Viszont hetest kap a Veszprém. Mahé ezt is belövi, ezúttal is Miloszavljevnek. 24–23

55. perc:Régóta passzív a Vardarnál, végül Kristopans lövését Sterbik védi. Davis időt kér, így még egy marad neki az utolsó öt percre.

54. perc: Ez is hetes, ezt most Nenadics harcolta ki. Mahé higgadt, az ötödik büntetőjét is értékesíti. 24–22

54. perc: Nagy állt Karacic útjába, hetst kap a Vardar. Cupic Miklernek is bevágta. 24–21

53. perc: Lékai harcol ki hetest. Mahé ezt is belövi, hiába jött vissza a kapuba Miloszavljev. 23–21

52. perc: Sterbik védi Kristopans lövését, de visszakapják a labdát. Másodszor már nem hibázik Kristopans, a kapu jobb oldalát lövi ki. 23–20

51. perc: Passzívnál Lékai találja meg Nilssont, a svéd beálló viszont pont fejbe találja Gedbane-t. Ápolni kell a kapust, de folytatja a játékot.

50. perc: Passzívnál Moraes kap labdát, majd higgadtan átejti Sterbiket. 22–20

49. perc: Gajic ugrik be a jobb szélről, a labda pedig a jobb oldali kapufáról a kapuba pattan. 21–20

48. perc: Kristopans nagyon fáradtnak túnik. Sterbik ismét véd, de hetest kap a Vardar. Cupic érkezik, és a kapuba pattintja a labdát. 21–19

47. perc: Lékai lő gólt, de visszafújják. Nenadics kiharcol egy htest, ráadásul Sztoilovot ki is állítják két percre. Mahé jön, és Gedbane-nak is bevágja! 20–19

46. perc: Sterbik! Gyibirov ugrik be a szélről, de a veszprémi kapus egy spárgával véd.

46. perc:Sztoilov marad a földön, a játkvezetők pedig kimennek videózni. Mackovsek vállával ütközött a beálló, de ez nehezen értékelhető szándékosnak. Ennek ellenére kiküldik a szlovént két percre. Davis kap egy sárgát.

45. perc: Rosszul cserélnek az északmacedónok, Tönnesen pedig ezt egy szép góllal bünteti meg. 20–18

44. perc:Cupic ziccerből a kapufára lő, de a kipattnó Gyibirové, üres kapura pedig nem is hibázik az orosz szélső. 20–17

43. perc: Lékai remek egyéni akció végén a hatoson belülre ugrik, majd gólt lő. 19–17

43. perc: Sztoilov jó zárása után megnyílik az út Karacic előtt, és ezt ki is használja. 19–16

42. perc:Terzicet küldik ki két percre, egyértelműen Kristopans arcát találta el.

42. perc: Kapust cserélt a Vardar, Gedbane pedig lábbal oldalra nyomja Nenadics test mellől eleresztett átlövését.

41. perc: Megtalálják Moraest a falban, a beálló pedig ezúttal sem hibázik.18–16

40. perc:Időt kért a Vardar. Skube marad a padon, pályán Dissinger.

40. perc: Lékai passza után Tönnesen ugrik be a hatoson belülre, majd kilövi a kapu jobb oldalát. 17–16

39. perc:Kristopans lövi a kapu fölé a labdát, de szabaddobást kapnak. És még egy szabaddobást harcol ki a lett. Kristopansnak lőnie kellett, nem vol több passza, nem is találta el a kaput.

38. perc: Nenadics lövését ezúttal védi Miloszavljev.

37. perc: Cupic ugrik be a jobb szélről, de hiába ejti át Sterbiket, a labda kijön a kapufáról.

36. perc:Újabb technikai hiba a Vardarnál, Gajoc szerez labdát, a lerhonaás végén pedig Terzic szerez gólt. 17–15

36. perc: Sterbik lábbal védi Karacic lövését is, gyorsan indul a Veszprém, Nenadics pedig gólt szerez ziccerből. 17–14

35. perc: Blagotinseket küldik ki két percre, Kristopansnak nyomott oda egyet.

34. perc:Hetest kap a Veszprém, Mahé pedig a léc alá zúdítja a labdát. 17–13 

33. perc: Sterbik védi Skube lövését. Jól kezd a sérüléssel bajlódó kapus.

32. perc: Nenadics góllal kezd, beugrik a hatoson belülre, majd a kapus feje fölött lő a kapuba. 17–12

32. perc: Skube passza után Karacic ugrik be, majd lő gólt. 17–11

31. perc:Elkezdődött a második félidő. Sterbik a veszprémi kapuban.

ELSŐ FÉLIDŐ

30. perc: Manaszkov ugrik be a bal szélről, de Miloszavljev véd. Időt kér a Vardar. Még kapnak egy időn túli szabaddobást az északmacedónok. Kristopans fölé durrantja, így a szünetben a Vardar 16–11-re vezet a Veszprém ellen.

29. perc: Lékai lövése után véd Miloszavljev, de a Veszprém visszakapja a labdát. Átvált zavaróra a Vardar, Gyibirov lép ki a falból.

29. perc: Skube kerül ziccerbe, de a kapu fölé pattintja a labdát.

28. perc:Nenadics passza után Lékai átlövése talál utat a kapuba. 16–11

28. perc: Skube  szerez újabb gólt, a sánc fölött egy váratlan lövéssel veszi be Mikler kapuját. 16–10

27. perc: Ilicset küldik ki két percre, hiába támadott passzívnál a Vardart.

26. perc: David Davis időt kér. Ilics emelkedik nagyon magasra, de a sávba lő, Miloszavljev pedig ismét véd.

26. perc: Kristopans emberrel a nyakán lő nagy gólt, a jobb alsóban köt ki a labda.15–10

25. perc:Lékai passza után Ilics lő passzívnál, Miloszavljev azonban véd. Szinte mozdulnia sem kellett a kapusnak, eltalálta a lábát a labda.

24. perc:Karacic fantasztikus bejátszása után Sztoilov lő gólt beállóból. 14–10

23. perc:Ilics passza után Nagy a szaggatotton kívül ugrik fel, majd a jobb alsó sarokba lő.13–10

22. perc: Skube remek csele után megnyílik az út a kapu felé, a szlovén irányító pedig ezt ki is használja. 13–9

22. perc: Passzívnál Terzicet küldik ki két percre, Sztoilovot karolta át.

21. perc:Nilssonra fújnak szabálytalan zárást, emberelőnyben nem sikerül gólt szerezni.

20. perc: Sztoilov maradt teljesen üresen, megkapja a labdát, majd gólt szerez. 12–9

20. perc:Kristopans kap kétperces kiállítást, Lékai ellen szabálytalankodott. Mahé érkezik a heteshez, és a kapu bal oldalába küldi a labdát. 11–9

20. perc: Karacic lő laposan passzívnál, de Mikler lábbal odaér, s kinyomja a bal alsóba tartó labdát.

19. perc: Ilics is beköszön, óriási gólt ragaszt a léc alá.11–8

18. perc: Kristopans lerázza magáról a védőjét, majd megszerzi az első gólját. 11–7

18. perc: Skube belül fut át, a labda a Veszprémé. A másik oldalon Manaszkov ugrik be éles szögből, Miloszavljev viszont véd.

17. perc: Nagy László a pályán, támadásban. Sajnos elejti a labdát, jöhet a Vardar.

16. perc: Moraes egyelőre nem hibázik, Skube passza után gólt szerez.10–7

16. perc: Gyibirov kap sárga lapot. Mahé bejátszását parádés mozdulattal kaparja össze Nilsson, aki újabb gólt szerez. 9–7

15. perc: Szétzilálja a veszprémi falat a Vardar, majd Skube lő gólt ziccerből.9–6

15. perc:Mahé bejátszása ezúttal jó, Nilsson befordul, majd gólt lő. 8–6

14. perc:Karacic lövését védi Mikler, a kipattanó azonban Moraesé, aki értékesíti a ziccert. 8–5

14. perc: Gyibirov pontatlan passza után Siskarjov megmenti a labdát, majd jelzi, hogy megsérült. Ápolni is kell, ölben viszik a kispadhoz. Érkezik Cupic a pályára.

13. perc:Mahé bejátszása ismét pontatlan, de visszakapja a labdát a Veszprém. Passzívnál Mahé lő elképesztően nagy kapufát, a kipattanó az északmacedónoké.

12. perc:Terzic kap sárga lapot. Siskarjov átkerül a bal oldalra, majd ziccerből könnyű gólt szerez. 7–5

11. perc:Megvan az első Mikler-védés, Siskarjov éles szögből eleresztett lövését védte. A lerohanás is jó, Blagotinsek szépít.6–5

11. perc:Tönnesen átlövése a kapufáról pattant fölé.

10. perc: Mahé bejátszása nem volt jó, majd a lerohanás végén Gyibirov lő cundergólt. 6–4

9. perc: Karacic visszahúzza az átlövését a bal alsóba, ez is bent van. 5–4

8. perc:Újabb gyors veszprémi válasz, Mackovsek lövi ki a jobb alsót. 4–4

8. perc: Kristopans megtalálja Moraest, aki ismét átejti Miklert. 4–3

7. perc:Gyors veszprémi ellentámadás, Tönnesen azonnal egyenlít.3–3

7. perc: Kristopanst figyelmeztetik, hogy ne színészkedjen. Gyibirov kap labdát a bal szélen, majd éles szögből kilövi a hosszú alsót. 3–2

6. perc:Karacic lő, de nem találja el a kaput, majd a másik oldalon Mahé kísérlete után Miloszavljev hárít.

6. perc:Manaszkov kaparja össze a labdát, majd Kristopans kap sárgát. Labdavesztés, Mahé és Blagotinsek nem értette meg egymást.

5. perc:Skube passza után Moraes harcol ki hetest. Cupic érkezik, és Mikler lábai között a kapuba pattintja a labdát.2–2

4. perc:Újabb szép támadás, Tönnesen megkerüli a védőjét, majd kilövi a bal alsót.1–2

3. perc: Szabálytalan zárás, elveszik a labdát az északmacedónoktól. Moraes kap sárgát, Tönnesent lökte fel.

2. perc: Mackovsek egy kereszt után felemelkedik, majd kilenc méterről, a sánc fölött a jobb alsóba lő.1–1

2. perc: Kristopans bejátszása jó, Moraes pedig átejti Miklert. 1–0

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Vardar vezetheti az első támadást.

A szkopjeiek fehérben, a veszprémiek piros szerelésben.

A játékosok már a pályán, jön a BL-himnusz.

Nagy Lászlónak és Momir Ilicsnek ez lesz az utolsó meccs a pályafutásában, míg Mikler Roland a nyáron Szegedre távozik.

A Barcelona a bronzéremmel vigasztalódhat, hiszen 40–35-re legyőzte a Kielcét. Részletek itt!

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Vardar Szkopje–Telekom Veszprémdöntő a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Szombaton a Veszprém 33–30-ra legyőztea lengyel Kielcét, ezzel bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe – története során negyedszer. A másik elődöntőben a Vardar Szkopje a második félidőben hétgólos hátrányból fordítva 29–27-re nyerta Barcelona ellen.

A két edző, David Davis és Roberto García Parrondo számára különleges lesz a döntő, ugyanis 2008-ban és 2009-ben még együtt nyertek BL-t a Ciudad Reallal. Amelyikük nyer, Talant Dujsebajev után másodikként ér fel a csúcsra játékosként, majd edzőként is.

A Veszprém első BL-győzelmére hajt, miután 2002-ben (a Magdeburg ellen), 2015-ben (a Barcelona ellen) és 2016-ban (a Kielce ellen) is alulmaradt a döntőben. AVardar 2017-ben már magasba emelhette a trófeát.

Ami az egymás elleni mérleget illeti, a BL-ben eddig egyszer, tavaly szeptemberben tudta csak legyőzni a Vardar a Veszprémet, az a vereség akkor Ljubomir Vranjes állásába került. A magyar csapat egymás utáni 12 győzelemnél jár a sorozatban, az egyenes kieséses szakaszban az összes meccsét behúzta.

„Legyőztük Európa legjobbját, féljen tőlünk a Veszprém!” – így készülnek a döntőre a szkopjei játékosok. Részletek itt!

A Veszprém vezetői arról tájékoztatták a Nemzeti Sportot, hogy Sterbik Árpádot és Nagy Lászlót is benevezik a meccskeretbe a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-döntőre. Részletek itt!

A korábbi hagyományt folytatva idén is ellepték a Bajnokok Ligája négyes döntőjére érkező veszprémi szurkolók Köln belvárosát, a dóm előtti teret. Részletek és videók itt!

Nagy László üzent a sérülése után. Részletek itt!

Michael Wiederer, az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) elnöke a kölni férfi Bajnokok Ligája négyes döntő helyosztói előtt találkozott az eseményről tudósító újságírókkal, és többek között a Nemzeti Sport Online kérdéseire is válaszolt. Néhány aktuális téma mellett Nagy László visszavonulásáról is kérdeztük. Részletek itt!

NÉGYES DÖNTŐ (KÖLN, LANXESS ARÉNA)
DÖNTŐ – JÚNIUS 2.
Telekom Veszprém–Vardar Szkopje (északmacedón)
Vezeti:
Lars Geipel, Marcus Helbig (németek)
18.00(Tv: Sport1)
A 3. HELYÉRT – JÚNIUS 2.
Barcelona (spanyol)–Kielce (lengyel)
Vezette:
Duarte Santos, Ricardo Fonseca (portugálok)
40–35
ELŐDÖNTŐ – JÚNIUS 1. 
Telekom Veszprém–Kielce (lengyel)
Vezette:
Gjorgji Nacsevszki, Szlave Nikolov (észak-macedóniaiak)
33–30
Barcelona (spanyol)–Vardar Szkopje (észak-macedóniai)
Vezette:
Zigmars Sondors, Renars Licis (lettek)
27–29

Forrás:nemzetisport.hu

- Hirdetés -