Akadémiai emlékülés, szobor- és sportcsarnokavatás Hajdúnánáson

148

Pénteken délután kedves meghívásnak tett eleget a Magyar Olimpiai Akadémia küldöttsége Hajdúnánáson. Az új Hódos Imre Sportcsarnokban a névadóról elnevezett emlékülést tartottak a Magyar Olimpiai Akadémia, a Magyar Birkózó Szövetség, a Hajdú-Bihar Megyei Birkózó Szövetség, valamint a helyi Hódos Imre Sportegyesület küldöttségeinek, a Hódos család és az érdeklődők részvételével, a bajnok emlékére készített emlékszobában.

A vadonatúj emlékszobában a család által felajánlott, a hajdúnánási születésű bajnok által szerzett és gyűjtött ereklyék tekinthetők meg, nagyon szép kivitelű kiállítási helyen. Az emlékülésen először a helyi ötletgazda, dr. Kiss József, a Hódos Imre Sportegyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. Majd Győr Béla, a MOA főtitkára üdvözölt, és bemutatta a MOA küldöttségének tagjait: dr. Jakabházyné Mező Mária és dr. Hencsei Pál MOA-tanácstagokat, Budai Tibort, a Csanádi OBK elnökségi tagját, Veres Vincét, a MOB Emlék- és Hagyományőrző Albizottság tagját, a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör képviseletében Gazdag József elnököt és feleségét, valamint Kovács Gézát, Nyíregyházáról pedig Pazonyi Györgyöt és feleségét Pazonyi Juditot.

Az ötven fő részvételével lebonyolított emlékülésen nagyon tartalmas és értékes beszélgetés folyt Hódos Imréről, a hagyományőrzésről és a sportos mindennapokról. Az emlékülés munkájába bekapcsolódott és köszöntötte a résztvevőket, a közben véget ért testületi ülésről érkező Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere is. Győr Béla megköszönve a helyiek szervezőmunkáját, a MOB ajándékát adta át a polgármesternek és a főszervező dr. Kiss Józsefnek.

Az emlékülés után került sor Hódos Imre mellszobrának és a sportcsarnok falán elhelyezett emléktábla avatására. A szoboravatón beszédet mondott Győr Béla mellett Bácsi Péter, a Magyar Birkózó Szövetség szakmai igazgatója is, akik köszöntőjükben Hódos Imre életét, pályafutását méltatták. A mellszobor Babusa János Mindszenty-díjas szobrászművész és Török József kőfaragó alkotása.

Az avatások után a sportcsarnokban, a létesítmény hivatalos átadásával folytatódott az ünnepségsorozat. A beszédek után a szalagátvágás ünnepélyes pillanatai következtek. Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere, Bardóczy Gábor, a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság kormánybiztosa, a kézilabda-szövetség TAO-igazgatója, Zsiga Gyula, a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója, Juhász István, a szövetség akadémiai programvezetője, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke és Oláh Sándor, a Hajdúnánási Sport Klub elnöke vágta át a szalagot. Kis műsor után az átadót a Hajdúnánás SK – Vasas SC NB I/B női kézilabda felkészülési mérkőzés zárta. Az ünnepségsorozat egész hétvégén zajlott a sport- és rendezvénycsarnokban, a Medián Kupa néven futó, nagyszabású, nemzetközi kézilabdatorna keretében.

A MOA küldöttségeinek idén már ez volt a második, az ország keleti felében tett útja. Január 11-én, Baktalórántházán, a Vay Szakközépiskola tornatermében rendeztek tamburelló versenyt a helyiek, a MOA védnökségével és a Csanádi Olimpiai Baráti Kör tagjainak részvételével. A kemény küzdelmeket hozó versenyen, a Csanádi Olimpiai Baráti Kört képviselő Budai Tibor és Molnár István bronzérmes lett, Győr Béla MOA főtitkár pedig érmeket és okleveleket adott át a dobogósoknak.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -