Alapszabály-módosítást is tárgyalt a MOB elnöksége a paksi ülésén

101

Az olimpiai bajnok judós dr. Kovács Antal meghívására Pakson tartotta ülését szerdán a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége. A grémium alapszabály-módosítás mellett sportszakmai vonatkozásokat, bizottságokat érintő kérdéseket és támogatásokat is napirendre tűzött, valamint törvényjavaslatot is véleményezett.

Az első napirendi pontban Kulcsár Krisztián az előző, szeptember 4-ei ülés óta eltelt időszakot érintő eseményekről számolt be. Kitért a budapesti öttusa-világbajnokságra – melyre a fővárosba érkezett II. Albert monacói herceg és J. A. Samaranch is -, a nur-szultáni birkózó vb-re és a Strand Világjátékokra, ezek magyar sikereire. A MOB elnöke elmondta, hogy eredményt hirdettek és bemutatták a tokiói olimpiai és paralimpiai formaruhapályázat döntőseit és a NUBU nyertes kollekcióját. Sportdiplomáciai vonatkozásokban ismertette a katari ANOC-közgyűlést, a guatemalai, dohai és kuvaiti nemzeti olimpiai bizottsággal kötött együttműködési megállapodásokat, majd az Európai Olimpiai Bizottság kongresszusát, melyen az idén 100 esztendős Lengyel Olimpiai Bizottság látta vendégül a kontinens olimpiai családját. Emlékeztetett, hogy jövőre a MOB is ünnepel, hiszen a szervezet 2020 december 19-én lesz 125 éves. A sportvezető beszámolt arról is, hogy októberben Budapesten ülésezett a Nemzetközi Sport Döntőbíróság Tanácsa (ICAS Board) John Coates NOB-tag vezetésével.

Fábián László a dohai Strand Világjátékokról számolt be. A MOB sportigazgatója töltötte be a csapatvezetői szerepet, és megelégedéssel beszélt a jó szervezésről, vendéglátásról. Mint mondta, ez volt az első World Beach Games, melyet az ANOC égisze alatt rendeztek meg, amolyan tesztversenyként.

A jelenlévők elfogadták az alapszabály-módosításokra vonatkozó javaslatokat, melynek egyik oka az Etikai Bizottság létrehozása.

A grémium tárgyalta a november 30-ai közgyűlés napirendi pontjait, melyen – amellett, hogy a közelmúlt multisport-eseményeinek beszámolóit is elfogadhatják – megválaszthatják az Etikai Bizottság tagjait és a Magyar Csapat új arculatára is fény derülhet.

Vékássy Bálint főtitkár – Dósa Viktória csapatvezető távollétében – a 2020-as lausanne-i téli ifjúsági olimpia Magyar Csapatának és delegációjának összetételét tartalmazó napirendi pontot ismertette. Az elnökség döntött eredményességi támogatásokról, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének támogatásáról, elfogadták a testület 2020-as első félévének munkatervét, valamint az olimpiai eseményekre történő nevezés és akkreditáció minimum-követelményeit.

A MOB elnöksége véleményezte „Az olimpiai járadék erkölcstelen életmóddal történő összeférhetetlenségének megállapításáról” szóló törvényjavaslatot, melyet előzőleg a MOB Jogi Bizottsága is tárgyalt. Az elnökség elfogadta és támogatta a jogi bizottság álláspontját, mely szerint a törvényjavaslat nincs megfelelően kidolgozva, annak indoklása nincs összhangban az olimpiai eszmével és az alkotmányos alapelvekkel. Miközben a MOB Etikai Bizottsága azért kerül létrehozásra, hogy etikai ügyekben eljárjon, a Magyar Olimpiai Bizottság fontosnak tartja, hogy az olimpiai járadékra vonatkozó szabályozás a jövőben is objektív maradjon.

Az ülés résztvevői szerdán délelőtt megtekintették a Paksi Atomerőmű látogatóközpontját és 4. blokkját, majd az Erzsébet Nagy Szálloda Teller-termében tartották meg ülésüket.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -