Az egészséges életmód alapjai

229

Az életmódváltás egyik legnagyobb előnye a testi és lelki egyensúly. Ha a napi rutinodba beépíted a rendszeres testmozgást és az egészséges táplálkozást, a tested meghálálja majd: fittebb, energikusabb leszel, és még a betegségek kialakulásának kockázatát is csökkented.

A megfelelő alvás is épp ennyire fontos, hiszen ilyenkor lép életbe a szervezet „önjavító” képessége, ehhez köthető a sejtnövekedés, valamint a pihenés javítja a szervezet stressz tűrő képességét is

Étkezés

Az egészséges táplálkozás nem egyenlő a szigorú diétával. Több zöldség és gyümölcs, kevesebb cukor és finomított szénhidrátok.

A legjobb megoldás mindig az, ha saját magad készíted el az ételeket, hiszen ilyenkor garantált az étel tisztasága, és tudsz figyelni a makrotápanyagok (fehérje, zsír, szénhidrát) bevitelének egyensúlyára is.

Fehérje: Voltaképpen a szervezetünk építőanyaga, feltölt energiával, valamint elsődleges szerepet tölt be a növekedésben, regenerálja az elhasználódott, károsodott sejteket és szöveteket. A fehérje alapeleme az aminosav.

Szénhidrát: Szervezetünk „üzemanyaga”, energiaszükségletünk kb 50%-át a szénhidrátok fedezik. Szénhidrátok közül is megkülönböztetünk „jó” és „rossz” szénhidrátokat. Természetesen a rossz szénhidrátokat kell kerülnünk!

Zsír: Nem minden zsír rossz, sőt az emberi szervezet számára igenis fontos a jó zsírok fogyasztása.

Jó zsírok: Az egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírok

  • Csökkentik a szívinfarktus és a stroke kockázatát
  • Csökkentik a vérnyomást
  • Forrásai: avokádó, diófélék, mogyoróvaj, olíva, tofu, napraforgómag, szezámmag, tökmag, lenmag, szójabab, zsíros halak: lazac, tonhal, makréla, szardínia stb.

Testmozgás

Sportolj! Ha nem is a fogyás az elsődleges célod, csak szimplán tényleg az egészségesebb életmód, akkor az edzés is elengedhetetlen. Próbáld meg a testmozgást fokozatosan beépíteni a napjaidba, és ha már a rutinod részévé válik, el sem fogsz tudni képzelni egy napot sem nélküle.

A tested tónusosabbá, feszesebbé válik, a zsír pedig fokozatosan el fog tűnni rólad. Feltölt energiával, endorfint termel, és ellazít.

Ne érezd kötelezőnek, válassz olyan mozgásformát, ami boldoggá tesz, ami után mosolyogva mész majd haza.

Alvás

megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen az egészséges életmód szempontjából. A kialvatlanság rontja az ember teljesítőképességét és csökkenti az immunrendszer védekezőképességét. Nehezebben kezeljük a stresszt, érzékenyebbé válunk a környezeti hatásokra.

felnőtt emberek alvásigénye 7-8 óra, de ez a szám az életkor előrehaladtával csökken. Az éjszakai pihenés közben a szervezetünk önjavító képessége bekapcsol, több fehérjét termel, ezáltal helyreállítja a sérüléseket, és a nap során kialakult problémákat.

Forrás: egeszségpalace.hu

 

 

- Hirdetés -