Az olimpiai eszme nagykövetei

154

A 2020-as III. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok nem jöhetett volna létre anélkül a 3800 önkéntes nélkül, akik alázatos munkájukkal járultak hozzá Lausanne, St. Moritz és a többi helyszín fantasztikus atmoszférájához.

„Olyan emlékeket szereztünk, amelyeket soha nem felejtünk el – érmek, új barátok, ismerkedés más sportágak versenyzőivel. De szívből köszönünk mindent az önkénteseknek is. Mindig nagyon jók voltak hozzánk” – fejezte ki háláját Thomas Bussard, a túrasízés (ski mountaineering) kétszeres aranyérmese.

Hasonló hálától zengtek az Alpok völgyei szerte Svájcban. A kékbe és rózsaszínbe öltözött önkéntesek erejükön felül igyekeztek a résztvevők és a nézők számára is emlékezetessé tenni a játékokat.

Néhányuk fiatal diák, mások nyugdíjasok. Egyesek szabadságot vettek ki azért, hogy Lausanne-ban lehessenek, mások pedig hatalmas távolságot tettek meg messzi országokból. Az önkéntesek különböző gyakorlati és adminisztratív feladatokat láttak el a sportolók kísérésétől a nyelvi problémák leküzdésén át az „En Jeux!” fesztivál programjainak lebonyolításáig.

Több helyi is akadt a jelentkezők között. Elizabeth, aki a síugró versenyek helyszínén dolgozik, hatalmas büszkeségként élte meg azt a baráti környezetet, amelyet városa a játékoknak teremtett.

„Lausanne rengeteg mindent kínál. Mindig sok sportesemény zajlik erre, de a YOG egészen különlegesnek hat. Rengeteg sportolóval találkoztunk. Szingapúrból, Japánból és Oroszországból, példának okáért. Mindannyian olyan boldogok, mint mi. Lausanne a szememben most száz százalékosan bebizonyította, hogy igazi olimpiai főváros” – mondta.

Ugyanakkor nem csak Lausanne-ban volt érezhető a játékok szelleme. Az olyan helyszíneken, mint Champéry, Les Diablerets vagy a franciaországi Les Tuffes, a helyi önkéntesek szintén mosolyogva fogadták az érkezőket.

Emmanuelle pszichológus a francia Jura tartományban. Szabadidejében két hétvégén önkéntesként segítette a szervezők munkáját a biztonság és az akkreditáció területén.

„Egy nagy csapart vagyunk, rózsaszínbe öltözve. Nem ismertük egymást, sosem találkoztunk korábban, és szeretem a munka ezen részét. Új emberekkel találkozni és dolgozni, megkérdezni honnan jöttek, ez a szórakoztató benne. A parkoló zónáért feleltem, és nagyon kellemes volt mosolyogva beszélni a világ különböző országaiból érkezőkkel. Az emberek nagyon kedvesek, és érdeklik őket a téli sportok.”

A külföldi önkéntesek közé tartozik Evgeny: ő a szlovén delegáció adminisztrációs asszisztenseként dolgozik, valamint az Athlete365 program standjánál is segédkezett. Több ötkarikás eseményen is szerepelt már, 2006-ban Torinóban lett szerelmes az olimpiai hangulatba, de ez az első téli ifjúsági olimpiája.

„A YOG-nak elképesztő hangulata van, ugyanakkor az oktatásnak is helyet biztosít. Tudást ad a fiatal generációknak, én pedig nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek, és átélhetem ezt az atmoszférát. Az ifjúsági olimpia új lehetőségeket kínál arra, hogy az országomat szolgálhassam. Szeretek az új nemzedékeknek az olimpiai értékekről beszélni, mert ez elképesztően fontos. Minden önkéntes az olimpiai mozgalom nagykövete” – állítja.

Utóbbi kijelentésével nehéz lenne vitatkozni. Legyen szó akár egy mosolygós üdvözlésről, akár komplex logisztikai problémák villámgyors megoldásáról, az önkéntesek folyamatosan kulcsszerepet játszanak abban, hogy a játékok sikere töretlen maradjon.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -