Buzánszky Jenőre emlékeztek a dombóvári szellemi versenyen

168

Február 7-én, Dombóváron, a Tinódi Művelődési Házban első ízben került megrendezésre az Európai Uniós támogatással megvalósított Buzánszky Jenő Szellemi Verseny. 

A helyi Illyés Gyula Gimnázium és a művelődési ház által szervezett verseny ötletgazdája és fő mozgatórugója dr. Szenyéri Zoltán, a gimnázium igazgatója volt, aki régóta az olimpiai vetélkedők egyik leglelkesebb felkészítő tanára. Csapatai rendszeresen az élmezőnyben végeznek a szellemi diákolimpián. Emellett maga is állandó résztvevő az olimpiák előtt rendezett felnőtt vetélkedők döntőiben. Ez alkalommal, mint a vetélkedő kérdéseinek összeállítója és játékvezetője szerepelt eredményesen. A rendezőbizottság felkérésére dr. Steinmetz Barnabás kétszeres olimpiai bajnok elnökletével a Győr Béla MOA-főtitkár, dr. Hencsei Pál MOA-tanácstag és Veres Vince a MOB Emlék és Hagyományőrző Albizottsági tag összetételű zsűri felügyelte a vetélkedőt. Hat iskola 14 csapata részvételével a versenyzőknek a dombóvári születésű, legendás labdarúgó, Buzánszky Jenő életével, az Aranycsapattal, az 1952-ben, Helsinkiben megrendezett nyári olimpiai játékokkal és az 1954-es labdarúgó világbajnoksággal kapcsolatos kérdésekre kellett választ adniuk.

A versenyzőknek írásbeli, szóbeli, valamint „nyomógombos”, tehát gyorsasági feladatokat is meg kellett oldaniuk. A diákok a dombóvári gimnázium honlapján már az elmúlt év decemberétől olvashatták azt a nem kis mennyiségű tudásanyagot, amelyet erre az alkalomra el kellett sajátítaniuk. A résztvevők az előre megadott témákból, nagyon felkészülten érkeztek a vetélkedőre. Az eredményhirdetés előtt a játékvezető a díszvendég bajnokkal beszélgetett olimpiai élményeiről. A versenyt az Illyés Gyula Gimnázium 11. évfolyamos csapata nyerte meg. Eredményhirdetéskor minden résztvevő kezet foghatott a bajnokkal, aki átadta részükre a jól megérdemelt ajándékokat. A diákok a nap folyamán teljes vendéglátásban részesültek, az alkalomra készült pólókat és okleveleket vehettek át. A legjobb helyezetteket és felkészítőtanáraikat értékes könyvekkel, édességekkel is jutalmazták a szervezők. Köszönet illeti a rendezvény kivitelezéséért, lebonyolításáért a lelkes vendéglátóknak, a gimnázium részéről segítő tanárokat, a Tinódi Ház Kft. vezetőségét és munkatársait.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -