Crohn betegség és a táplálékiegszítők

122

A Crohn betegségáltalában a vékonybél utolsó, illetve a vastagbél kezdeti szakaszán kialakuló gyulladásos állapot, mely gyakran okoz véres székletet és felszívódási zavarokat. Kialakulásának mechanizmusa az orvostudomány által jelenleg nem teljesen ismert.

Krónikus hasmenés, hasi fájdalmak, láz, étvágytalanság, súlyvesztés, teltségérzés a hasüregben a leggyakoribb tünetek. A betegek egyharmadánál végbéltáji fekélyek vagy fisztulák (rendellenes cső-szerű összeköttetések a végbél és a végbélnyílás között ) is kialakulnak. Mik okozhatják a Crohn betegséget?

A Crohn betegek általában több cukrot fogyasztanak, mint egy átlagos egészséges ember. Egy Crohn betegekből álló csoport tagjain végzett megfigyelés szerint a náluk bevezetett magas rosttartalmú és alacsony cukortartalmú diéta a kórházi kezelés szükségességét 79%-al csökkentette azon betegekhez képest, akik nem változtattak étrendjükön. Egy másik kísérlet az alacsony, illetve a magas cukorbevitel hatásait vizsgálta. Az eredetileg rosszabb állapotban levő, de alacsony cukortartalmú diétát tartó betegek sokkal jobban lettek, mint akik több cukrot fogyasztottak.

A magas cukortartalmú étrenden levő csoport tagjai közül többeknek abba kellett hagyni a cukorfogyasztást, mert tüneteik annyira súlyosbodtak.

Bár a cukor beleket károsító hatásának pontos mechanizmusa máig sem teljesen ismert, az orvosok Crohn betegség esetén gyakran a cukor étrendből való teljes kiiktatását javasolják (beleértve a cukrozott italokat, illetve a rejtett cukrot tartalmazó feldolgozott élelmiszereket is).

Előzetes kutatások szerint a magas állati fehérje, illetve zsír tartalmú étrend ( kivéve a halat ) is összefüggésbe hozható a Crohn betegség kialakulásával.

Mint sok más egyéb tényező miatt is, előnyös a hús- és tejtermékekből származó fehérje- és zsírbevitel korlátozása, illetve több gyümölcs és zöldség fogyasztása.

Bizonyos esetekben a betegség táplálék allergiákkal társul, ilyenkor javulás érhető el az allergiát kiváltó ételek étrendből való kihagyásával. Egy felmérés szerint a Crohn betegségben szenvedők leggyakrabban a gabonafélékre, tejtermékekre és az élesztőre mutatnak allergiás reakciót.

A sütőélesztő ( a kenyérben és az egyéb kelesztéssel készült pékárukban fordul elő ) egyre inkább előtérbe kerül, mint a betegség lehetséges kiváltó oka. Az élesztő és bizonyos sajtok nagyon magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, a hisztaminnak pedig szerepe van az allergiás reakció kialakulásában.

A Crohn betegségben szenvedők nem tudják a hisztamint normál ütemben lebontani, ezért az összefüggés az élesztő és a tejtermék fogyasztás, illetve a betegség előfordulása között nem véletlenszerű. Ugyanakkor az allergia nem felelős az összes, de még a Crohn betegségek nagy részéért sem.

Az aminosavakat tartalmazó diéta ( a komplett fehérjékkel szemben, melyek allergiás reakciókat válthatnak ki ) hipoallargénnek tekinthető. Elterjedten alkalmazzák, mint elsődleges terápia Crohn betegeknél, a szteroid kezeléshez hasonló eredményességgel.

Mindazonáltal a tejtermékekből és búzából kivont érintetlen fehérjékkel is hasonló sikereket értek el a betegség tüneteinek visszaszorításában.

 A étrend-kiegészítők hatása

A D-vitamin felszívódási zavara általános Crohn betegség esetén és ezen vitamin hiányához vezethet. A Crohn betegséggel összefüggésben kialakult a csontok törékenységét okozó betegség D-vitamin bevitellel eredményesen kezelhető.

Egy másik tanulmány szerint 1.000 NE/nap D-vitamin bevitel megelőzte a csontvesztést, míg a kontrollcsoport tagjai jelentős csontvesztést tapasztaltak. A kezelőorvosnak értékelne kell a beteg D-vitamin ellátottságát és ennek ismeretében javaslatot tenni a D-vitamin kiegészítés helyes szintjére.

Crohn betegségesetén a belekben gyulladásos területek vannak. Az EPA és a DHA, mint a halolajban található omega-3 zsírsavak, gyulladáscsökkentő hatásúak. Egy két éven át tartó kísérletben a betegek közül azok, akik naponta 3,5-7 uncia ( 10-20 dkg ) magas EPA és DHA tartalmú halat fogyasztottak, 20%-ban tapasztalták a betegség rosszabbodását, szemben a halat nem fogyasztókkal, akik körében 58%-os rosszabbodás következett be. A lazac, a hering, a makréla, a tonhal és a szardínia magas omega-3 zsírsav tartalmú halfajták.

Egy kettős vak kísérletben azok a betegek, akik 2,7g EPA/DHA-t fogyasztottak naponta, egy év elteltével 26%-ban tapasztalták a betegség kiújulását, szemben a placebot fogyasztókkal, akiknél ez az érték 59% volt.

Egy előzetes próba-vizsgálatban hétből hat betegnél a betegség visszafejlődése következett be, miután 200 mg/nap DHEA-t fogyasztottak nyolc héten keresztül. Ilyen nagy mennyiségű DHEA fogyasztásnak azonban lehetnek nem kívánatos mellékhatásai, ezért csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható.

Egy kettős vak kísérletben a Crohn betegség következtében fennálló hasmenés részben reagált a Saccharomyces boulardii nevű hasznos bélbaktérium kiegészítésként történő bevitelekor. Ebben a kísérletben már napi háromszor 250 mg bevitele hatásosnak bizonyult, ugyanakkor napi négyszeri 500 mg Saccharomyces boulardii adagolásával sikereket értek el más eredetű hasmenések esetén is.

A Crohn betegeknél K-vitamin hiány léphet fel a belek gyulladt állapota, illetve a beleken végrehajtott műtétek miatti rossz felszívódás, valamint a krónikus hasmenés, illetve a táplálék allergiák miatt bevezett diéta következtében. Ráadásul a betegséget gyakran kezelik antibiotikumokkal, melyek elpusztítják a belekben élő K-vitamint termelő hasznos baktériumokat.

A Crohn betegeknél mért K-vitaminszint szignifikánsan alacsonyabb volt, mint az egészséges kotrollcsoportnál. Sőt, minél nagyobb mértékű volt a K-vitamin hiány, annál súlyosabb volt a csontvesztés. Ha figyelembe vesszük a már korábban bebizonyított tényt, hogy a K-vitamin szükséges a csontok egészségének fenntartásához, ez a tanulmány alátámasztja, hogy a K-vitamin hiány hozzájárul a csontvesztés fokozott ütemének kialakulásához, mely gyakran megfigyelhető Crohn betegek esetében.

A Crohn betegség gyakran vezet felszívódási zavarokhoz, melynek következtében általános, hogy számos tápanyag hiánya alakul ki a szervezetben.Emiatt érdemes valamilyen nagy dózisú multivitamin-ásványianyag táplálékkiegészítőt szedni.

Különösen a cink-, folsav-, B12-vitamin-, D-vitamin– és a vashiány jellemző. A cink, a folsavés a B12-vitaminszükséges a betegség miatt károsodott bélsejtek regenerációjához. Egyes orvosok 25-50 mg cink( plusz az egyensúly céljából 2-4 mg réz ), 800 mcg folsavés 800 mcg B12-vitaminbevitelét javasolják naponta.

A vas esetében értékelni kell a beteg aktuális állapotát és annak függvényében kell megállapítani a szükséges pótlás mértékét.

Az A-vitamin szükséges mind a vékony-, mind a vastagbelet bélelő sejtek növekedéséhez valamint sérüléseinek kijavításához is. Legalább két esettanulmány ad jelentést a betegség javulásáról A-vitamin kiegészítő adagolásakor.

Ugyanakkor egy másik kísérletben az A-vitaminnal nem sikerült a betegség tüneteinek tartós visszaszorítása. Ezért, jóllehet bizonyos orvosok felnőtt betegek esetén 50.000 NE/nap A-vitamin szedését javasolják, ezen megközelítés eredményessége jelenleg nem bizonyított.

Ilyen nagy mennyiség alkalmazását csak folyamatos orvosi felügyelet mellett lehet megpróbálni, és egyáltalán nem szabad terhes, vagy terhességet tervező nők esetében.

ACrohn betegnél előfordulhat a hasnyálmirigy enzimek, beleértve a lipázt is, hiánya. Elméletileg az enzimek pótlása javíthat a tápanyagok felszívódásán, mely gyakran velejárója a betegségnek.

Abban az esetben, ha a beteg enzimpótlásban gondolkozik, kérje orvosa tanácsát! Az esetleges mellékhatásokról, illetve kölcsönhatásokról informálódjon a kiegészítésként számításba jöhető enzimről szóló leírásokban!

Az orvosok néha gyógynövény kombinációkat is alkalmaznak az emésztőrendszer gyulladásainak gyógyítására.Egy ilyen formula a fehérmályva és több más gyógynövény keveréke. A fehérmályvamegnyugtatja gyulladt szöveteket. Klinikai vizsgálatok azonban nem történtek hatásosságának vizsgálatára.

Az orvosok a történelem folyamán számos gyulladáscsökkentő hatású gyógynövényt javasoltak a Crohn betegségben szenvedők számára. Ezek közé tartozik a cickafarkkóró, a kamilla, az édesgyökér és az aloe. A hashajtó hatású fajta aloe készítmények kerülendők! Azonban ezen növények Crohn betegségre vonatkozó hatásosságát sem támasztják alá kutatási eredmények.

A kurkuminnak,a kurkumában ( Curcuma longa ) található vegyületnek jelentették gyulladáscsökkentő hatását. Egy előzetes kísérlet szerint ötből négy beteg állapota javult három hónapig tartó kurkumin szedést követően. Az alkalmazott mennyiség az első hónapban napi 3x360mg, a második és harmadik hónapban napi 4x360mg volt.

A csersav tartalmú gyógynövények segítséget jelenthetnek akut fellángolás idején a hasmenéscsökkentésében. A hagyományos orvoslásban régóta használják őket erre a célra.

Egy előzetes kísérletben izolált csersavat adagoltak a szokásos gyógyszeres terápia mellett, és arra a következtetésre jutottak , hogy az eredményesebb volt, mint ha nem adtak volna hozzá kiegészítő kezelést.

A potenciális segítséget nyújtó növények: az apróbojtorján( Agrimonia spp. ), zöld tea, tölgy. Ezen gyógynövények használatát azonban még azelőtt abba kell hagyni, mielőtt a hasmenésteljesen elmúlik, ellenkező esetben a betegség súlyosbodhat.

Az esetleges mellékhatásokról, illetve kölcsönhatásokról informálódjon az adott növényről szóló tájékoztató anyagokban!

Forrás:vitaminsziget.com

- Hirdetés -