Csoportelsőként az elitkörben

93

A 0-0-s első félidőt követően Bokor Blanka törte meg a gólcsendet és szerezte meg a vezetést csapatunknak Lengyelország ellen. Ezzel csoportelsőként, 18-0-s gólkülönbséggel jutottunk az elitkörbe.

Bulgária 7–0-s és Kazahsztán 10–0-s legyőzése után nyugodtan készülhetett női U17-es válogatottunk a legnehezebb ellenfélnek számító Lengyelország ellen. A szombathelyi Eb-selejtező minitorna utolsó mérkőzésére már eldőlt, hogy a magyar és a lengyel együttes lehet ott a tavaszi elitkörben – a keddi játéknapon a csoportgyőzelem, illetve a veretlenség megőrzése volt mindkét válogatott célja. Lengyelország először szintén 10–0-t játszott Kazahsztánnal, majd 4–1-re verte Bulgáriát.

A csoporthelyezésnek majd az elitkör sorsolásakor, a kalapbeosztásnál lesz jelentősége. Itt csak az őszi teljesítmény lesz mérvadó.

Az elitkörben szintén négyfős csoportokban mérik össze erejüket a válogatottak, onnan viszont csak az első helyezettek, mindössze hét csapat jut tovább a kontinensdöntőbe. Ez eddig nem sikerült női korosztályos csapatunknak, de az U17-es lányok 2020-ban zsinórban hetedszer szerepelhetnek a selejtezősorozat következő fordulójában.

A találkozó első perceiben nem tudtuk felvinni a labdát, a lengyelek egymás után két szögletet is elvégezhettek, ezek közül egyik sem jelentett veszély Borók Dorina kapujára, ahogy a többi támadás sem.

A mi részünkről Siber Glória próbálkozott a 7. percben, Lovász Emma pedig a 11.-ben. Az első 15 perc legnagyobb helyzetét Savanya Csilla és Pápai Emőke összjátéka eredményezte: Savanya saját térfelünkről játszotta fel a labdát Pápainak, az MTK labdarúgója lerázta védőit, de a kapu mellé talált.

Mindkét csapat igyekezett támadásokat vezetni, a védelem azonban mindkét oldalon jól működött. A 30. percben ismét mi veszélyeztettünk, Pápai Emőke elől nem tudta lehúzni a labdát a kapus, de a csapatkapitány kissé kisodródott és a beadása nem talált embert.

Az első percek után, amikor a lengyelek futballoztak veszélyesebben, sikerült felvennünk a meccs ritmusát. Kicsit pontosabb játékkal a vezetés megszerzésére is esélyünk lett volna az első félidőben. A 33. percben például a Szent Mihály játékosa, Savanya Csilla lőtt a kapu mellé. A hajrában pedig Németh Diána végzett el a lengyel térfél közepéről szabadrúgást, rá is lőtte, de a kapus magabiztosan húzta le a labdát.

A félidőben 14–4 volt a két csapat támadásainak száma, a mi javunkra.

A második játékrész az elsőhöz hasonlóan kezdődött: a lengyelek szerették volna magukhoz ragadni a kezdeményezést. Három perc elteltével egy helyzetüket követően kontrázhatunk: Savanya Csilla robogott fel a labdával, az ő beadását még hatástalanítani tudták, de nem hagytuk, hogy felszabadítson ellenfelünk, végül Bokor Blanka szerezte vissza a labdát és hezitálás nélkül a kapura ívelte, ezzel megszerezve a vezetést válogatottunknak (1–0)!

Az MTK játékosa az 53. percben aztán a saját tizenhatosunkon belül vetődött be a lengyel csatár elé, ezzel megakadályozva őt az egyenlítésben.

A 62. percben nagy helyzet maradt ki: Savanya Csilla lövését oldalra ütötte a kapus, az ismétlés pedig Pápai Emőkének nem jött össze.

A vendégek a 67. percben állított helyzetből voltak veszélyesek, a beívelt szabadrúgásba még bele tudott érni egyik támadójuk, Borók Dorina pedig épp csak a gólvonalon kívül húzta le a labdát.

A hajrára is jutottak helyzetek, de az eredmény már nem változott. Ez azt jelenti, hogy veretlenül, gólt sem kapva jutottunk az Eb-selejtező elitkörbe.

 Nagyon jó, szervezett játékot mutattunk. A mérkőzésen végig azt hozták a lányok, amit megbeszéltünk, szívvel-lélekkel futballoztak. Jó volt, hogy ilyen minőségű pályán játszhattunk és az utolsó mérkőzésen nagyon sokat számított a buzdítás a lelátóról. Nem sokszor játszottak még a lányok ilyen környezetben, ez egy plusz motivációt jelentett a csapatnak. Ebben a meccsben volt már igazán a futball, sokat jelent, hogy erős csapatot tudtunk legyőzni, az ilyen találkozók segítik leginkább a fejlődést – nyilatkozta Schumi Dorottya vezetőedző a lefújást követően.

forrás: mlsz.hu

- Hirdetés -