Darts: Aspinall és Wright is nyolcszettes meccsen került a négybe

179

A londoni Alexandra Palace-ban zajló 2019–20-as PDC darts világbajnokság első negyeddöntőit vívták pénteken délután: Nathan Aspinall izgalmas mérkőzésen győzte le Dimitri Van den Berghet, míg Peter Wright a torna második legjobb átlagát produkálva múlta felül Luke Humphrise-t.

Az idei darts-világbajnokság első negyeddöntője némi meglepetéssel kezdődött: a 29. kiemelt Dimitri Van den Bergh simán, 3:0-lal elvitte az első szettet a 12. kiemelt Nathan Aspinall ellen, aki ugyan jobb átlaggal (95.73) dobott ekkor, de pocsékul kiszállózott (0/7), míg a belga 92.02-es átlaggal de biztosabb kiszállókkal (3/6) jeleskedett.

A második szett gyökeres változást hozott: mindketten szórni kezdték a 180-akat, de miközben Van den Bergh átlaga 90 alá esett, addig  Aspinall 108 fölötti átlagot produkált, és helyrezökkentek a kiszállói is, így 3:1-re vitte a játszmát. S, ha egy üzlet beindul: a harmadik játszmát ugyan a belga kezdte és nyerte az első leget, de Aspinall a folytatásban megdobta a meccs első 100 fölötti kiszállóját –122-ről nullázott –, majd hátsó pályáról stabilan tömegezve fordított, végül könnyen hozta a negyedik leget is, miközben átlaga 94 fölött maradt, míg Van den Berghé 77 (!) alá csökkent.

A belga a negyedik játékban javítani tudott, gyorsan behúzta az első két leget, s már a szettért is dobhatott, de hibázott a dupla 16-nál a táblát is alig találta el. Ezt pedig Aspinall kihasználta – ráadásul miután Van den Bergh a következő legben is kiszállót hibázott, a 28 éves angol visszajött a játszmába, s lendületből be is húzta a szettet, 3:1.

Az ötödik szettben Van den Bergh kezdett, s mindenki hozta is a saját kezdését, egészen az ötödik legig, amikor a belga teljesen szétesve kezdett, első hat nyilából nem tudott lemenni 400 alá, így Aspinall elvitte a játszmát, 4:1, A hatodikban viszont nem tudta lezárni a meccset az angol, mert alaposan visszaesett korábbi stabil teljesítménye: átlaga 80 alá esett, a belga pedig 90 fölötti átlaggal szépített, 4:2.

A hetedik játszmában Aspinall rögtön brékkel nyitott, ám Van den Bergh is azonnal elvette az angol kezdését, majd hozta a sajátját, és végül „megérezve a vérszagot” egy újabb hátsó pályás legnyeréssel újra nyitottá tette a mérkőzést, ráadásul, ekkor a lélektani előny is nála volt, 4:3.

Úgy tűnt, ezt ki is használja a nyolcadik játszmában, de hiába vezetett már 2:0-ra, Aspinall innen is talpra állt, és három 13 nyilas leggel fordított, s megnyerte a mérkőzést. Ezzel azt a ritka bravúrt mondhatja el, hogy második vb-szereplésén is bejut a legjobb négybe, ahogy tette az tavaly is.

A délutáni program második meccsén a 7. kiemelt Peter Wright csapott össze Luke Humphriesszal: utóbbi az első játszmában kiemelkedőnek nevezhető 108.96-os átlagot produkált, de vélhetően nem nagyon örült ennek, hiszen a szettet nem tudta megnyerni. Peter Wright ugyanis még ennél is jobban teljesített: 115.35-ös átlaga mellé még bepasszított egy 170-es és egy 124-es kiszállót,és behúzta az első játszmát.

A folytatásban Wright átlaga ugyan kissé visszaesett, de továbbra is rendkívüli pontossággal, s ellenfelének a második játszmában kiszállási lehetőséget sem adott, míg ő maga a háromból hármat bevágva vitte el a második szettet, 0:2.

A harmadikban mindenki hozta saját játékát, Wright ugyan továbbra is magasabb szinten játszott mint Humphries, az angol azonban ezúttal nem hagyott lehetőséget ellenfelének, hogy „legyorsulja” őt, így szépíteni tudott: 1:2. A negyedik játszmában a felek csak még inkább rátettek az elsőben mutatott teljesítményükre:Humphries ezúttal 116.52-es átlagot produkálva vesztett, Wright ugyanis 123.83-as szettátlaggal nyert, közte például egy 161-es kiszállóval (1:3).  A skót „Kígyómarás” a folytatásban sem lassított, az ötödikben négy 180-nal és további hét 140 fölötti dobással növelte előnyét, 1:4.

Az egész meccses átlagokat tekintve az hatodik szett kezdetén Wright még a PDC-vb-k történetének harmadik legjobb egymeccses átlagával állt, ám Humphries nem adta magát könnyen, és szépített (2:4) Wright átlaga csökkenni kezdett, s „már csak” 108.5 volt a hetedik szett elején.

Az addigra lendületet kapó Humphries hamar meglépett 2:0-ra a játszma elején, így Wright egyre távolabb került attól, hogy a vb-k történelmének legjobb átlagainak egyikét magának mondja. Humphries kihasználta, hogy a skót teljesítménye alaposan visszaesett, s megnyerte a szettet.

A nyolcadik játszmában aztán véget ért a mérkőzés: Peter Wright ellenfelénél jobban koncentrálva játszott, s a végre átlaga már alaposan lecsökkent, a 105.86-os meccsátlag azért így is az idei vb eddigi második legjobbja – s a vesztes, Luke Humphries 98.65-je is ott van a legjobbak között.

DARTS
PDC-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
14. NAP

NEGYEDDÖNTŐ
Nathan Aspinall (angol, 12.) (95.31)
–Dimitri Van den Bergh (belga, 29.) (90.84) 5:3
Luke Humphries (angol) (98.65)–Peter Wright (skót, 7.) (105.86) 3:5

KÉSŐBB
20.10:
 Michael van Gerwen (holland, 1.)–Darius Labanauskas (litván)
21.30: Glen Durrant (angol, 27.)–Gerwyn Price (walesi, 3.)

forrás: nso.hu

- Hirdetés -