Duplázna Phjongcshang – Dél-Korea is megrendezné a 2024-es ifjúsági olimpiát

133

Az impozáns tervek megtekintését követően a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó testülete elfogadta a Jövőbeli Rendezők Bizottságának ajánlását a 2024-es téli ifjúsági olimpiára (YOG). Hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások a Koreai Sport- és Olimpiai Bizottsággal, a helyszín a 2018-as játékok otthona, Phjongcshang lehet.

A NOB júniusban fogadta el a házigazdák kiválasztásának új szempontjait, a 2024-es téli ifjúsági olimpia helyszínének keresése pedig már az új irányelvek mentén, a frissen felállított Jövőbeli Rendezők Bizottságával közösen zajlik. Az első komoly jelentkező Kangvon tartománya, pontosabban Phjongcshang és Kangnung városai. A Koreai Sport- és Olimpiai Bizottság mellett az állam Nemzeti Kulturális, Turisztikai és Sportminisztériuma is támogatja az ország, a település pályázatát.

A házigazdákért felelős testület elnöke, Octavian Morariu szerint a munkák már elkezdődtek, a projektet pedig a remek megvalósíthatósági és fenntarthatósági tanulmányok után terjesztette fel a testület a NOB elé.

A koreai YOG mellett szólhat a létesítmények remek állapota, a teljes kormányzati támogatás, a 2018-as játékok öröksége, valamint a tény, hogy ez lehet az első téli ifjúsági olimpia, melyet Európán kívül rendeznek. A korábbi felnőtt olimpia logisztikailag és anyagilag is megkönnyítheti a szervezők dolgát. Emellett a multisport-esemény kiváló lehetőség az Észak- és Dél-Korea közötti béke elmélyítésére.

„A tervezet nagyon meggyőző az örökség és a fenntarthatóság szempontjából, ezáltal remek lehetőség a 2024-es téli ifjúsági olimpia rendezésére, olyan helyszínekkel, ahol már olimpikonok versenyeztek néhány évvel korábban. Komoly inspiráció lenne a téli sportolók és szurkolók új generációja számára Koreában és azon kívül. Emellett a játékok koncepciója Észak-Korea bevonását is lehetővé teszi a szervezésbe, ha a körülmények úgy hozzák” – mondta Thomas Bach, a NOB elnöke.

Kangvon tartományában jelenleg is él az ötkarikás örökség. A játékok hagyatékáért felelős alapítvány téli sporttáborokat tart a helyszíneken diákoknak, valamint iskolai programokkal igyekszik népszerűsíteni az egészséges életmódot és az olimpiai értékeket.

A Jövőbeli Rendezők Bizottsága januárban prezentálja majd végső beszámolóját a NOB Végrehajtó Bizottságának. Amennyiben a projekt itt is támogatókra lel, január 10-én Lausanne-ban akár szavazhatnak is Dél-Korea házigazdává választásáról. A kihívók Brassó (Románia), Granada (Spanyolország), Szocsi (Oroszország), Szófia (Bulgária), Ushuaia (Argentína) és Kína lehetnek.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -