Együtt kezdték az évet a női válogatottak

151

Idén is egyszerre vette birtokba a Telki-edzőközpontot a női U17-es, U19-es és felnőtt válogatott. Mindhárom csapat az Eb-selejtezőkre készül, hiszen mindkét utánpótlásválogatott az ősszel kvalifikált az elitkörbe, a Markó Edina vezette A-válogatott számára pedig még hátra van négy forduló a sorozatból.

Az idei első összetartáson az edzések mellett fizikai és állóképességi tesztek szerepeltek a válogatottak programjában. Az első keret tagjai testösszetétel-mérésen, illetve törzserősítő programon is átestek.

felnőtt és az U19-es válogatott egymás elleni mérkőzéssel is készült a szezonraMarkó Edina szövetségi kapitány 26 játékost hívott meg; köztük volt Csontos Zsanett (ETO FC Győr), Bartalis Barbara (St. Mihály FC), Öreg Cintia (Haladás-Viktória FC), Szakonyi Emese (Haladás-Viktória FC), Nagy Ágnes (MTK Hungária FC), Magyarics Zoé (MTK Hungária FC) és Siklér Kinga (Haladás-Viktória FC) is, akik nem utaztak tavaly a csapattal az Eb-selejtezőkre.

– A januári összetartásunkon igyekszünk mindenkit megnézni, aki számításba jöhet. A németországi légiósaink most a klubjukkal maradtak, helyettük olyanokat hívtunk be, akik régebben voltak velünk, hiszen fontos a versenyhelyzet a csapaton belül is. Ilyenkor, az év elején elvégezzük a szokásos teszteket, ahol többek között mozgásmintaszűréseket, reakció gyorsaság mérést is végzünk, és az eredmények alapján adunk egyéni feladatokat a játékosoknak, hogy minden területen fejlődjenek – fogalmazott Markó Edina szövetségi kapitány, aki azt is elmondta, a felmérések alapján évről évre fejlődik a csapat, a játékosok egyre dinamikusabbak, javul az állóképességük.

Sokat dolgoztunk ebben a négy napban, feltérképeztük a játékosok állapotát, akik egyéni programjaikat betartva megfelelő állapotban érkeztek az összetartásra.

Hasznos volt, hogy edzőmeccset játszhattunk az U19-es együttessel, mivel ez az egy összetartásunk van a törökországi nemzetközi torna előtt.

Mind a felnőtt, mind pedig az U19-es együttes Törökországban folytatja a felkészülést március első hetében.

Markó Edina úgy fogalmazott, igyekezett stábjával változatosabbá tenni a felkészülést, ezért törték meg az öt éves rutint és utazik a csapat a tél végi Ciprus Kupa helyett Törökországba. Így továbbá elkerüljük a túl korai találkozást az Eb-selejtezős ellenfelünkkel, Szlovákiával. A tavaszi tornán Hongkong és Venezuela lesz a csoportellenfelünk, a helyosztón pedig Franciaország U23, Olaszország U23, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kazahsztán vagy Ghána együttesével kerülhetünk össze.

Turtóczki Sándor szövetségi edző a selejtezőben is helyt állt csapattal készül.

– Az U17-es csapat is elitkörben szerepel, tehát a fiatalabb játékosoknak ott lesz dolguk. Nálunk a kijutást kiharcoló csapat fog részt venni a lengyelországi selejtezőben is. Most leginkább a felmérésekre koncentráltunk, illetve edzeni, sőt játszani is tudtunk. A tesztek eredményei alapján adtunk programot a lányoknak, amit egyénileg otthon el tudnak végezni a fejlődés érdekében. És ezek a számok később összehasonlítási alapul szolgálnak majd, amikor eljutnak a felnőtt válogatottba. Az edző mindig maximalista és mindig több időt szeretne tölteni a csapatával, de a rendelkezésre álló lehetőségeket kihasználjuk. Megtartjuk azokat az elemeket, amik jól működtek az ősszel, még finomítunk rajtuk és igyekszünk, hogy az elitkörben a selejtező minitornánál jobb játékkal tudjunk előrukkolni. Úgy látom, most összeszedettebbek lányok, mint tavaly ilyenkor voltak – nyilatkozta Turtóczki Sándor szövetségi edző.

forrás: mlsz.hu

- Hirdetés -