Elhunyt ő királyi fensége, Pilar de Borbón infánsnő, a NOB tiszteletbeli tagja

169

Mély szomorúsággal tudatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy 83 éves korában elhunyt ő királyi fensége, Pilar de Borbón infánsnő, a NOB tiszteletbeli tagja.

Az infánsnő – azaz spanyol királyi hercegnő – lovassportokat űzött fiatal korában, majd 1994 és 2006 között töltötte be a Nemzetközi Lovas Szövetség elnöki pozícióját, amely aztán NOB-tagsághoz vezetett Spanyolországban 1996 és 2006 között.

Ő királyi fensége, Pilar de Borbón infánsnő rendkívüli személyiségnek számított a világszintű olimpiai mozgalomban, a sport iránti óriási szenvedélye jellemezte mindenben, amit csinált. Thomas Bach kedves és melegszívű barátként emlékezik rá vissza, akit az olimpiai értékek vezéreltek; s mint írja: rendíthetetlenül elkötelezett volt a sport társadalomban betöltött szerepének népszerűsítése iránt.

Pilar de Borbón I. János Károly korábbi spanyol király nővére, valamint VI. Fülöp jelenlegi spanyol király és korábbi olimpikon nagynénje volt. Az évek során a családi üzleti befektetéseket kezelte, továbbá számos spanyol és francia igazgatótanács tagja is volt.

Ő királyi fensége 1999 és 2006 között a NOB sportért és környezetért felelős bizottságának is tagja volt, majd 2006-tól lett tiszteletbeli tag, továbbá a Spanyol Nemzeti Olimpiai Bizottság Végrehajtó Bizottságának tagjaként az olimpiai mozgalmat is szolgálta, illetve a Spanyol Lovas Szövetség tiszteletbeli elnöki címét is betöltötte.

2007 és 2009 között az „Europa Nostra”, Európa kulturális és természeti öröksége megőrzésének szentelt páneurópai szövetség elnöke is volt.

A karitatív tevékenysége miatt is ismert Pilar de Borbón aktívan részt vett számos jótékonysági szervezet életében, így a Vöröskereszt, a Kolostorok Baráti Társaságának (Friends of Monasteries), az Élet Védelméért Alapítvány (Foundation for the Defence of Life), a Nuevo Futuro, az Action Aid, valamint a Kutatómunka és Továbbképzés az Onkológiában Alapítvány (Foundation for Investigation and Training in Oncology) munkájában.

A NOB és az olimpiai család őszinte részvétét fejezi ki a királyi családnak. A tisztelet és a gyász jeleként a NOB székházában félárbócra eresztették az olimpiai zászlót.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -