Elkészítették a női vízilabda-válogatott olimpiai selejtezőtornájának csoportbeosztását

159

Lausanne-ben, a FINA székhelyén Manuel Ibern, a vízilabda technikai bizottsága elnökének vezetésével kisorsolták a 2020. évi olimpiára az utolsó női és férfi selejtezőtornák csoportbeosztását. A budapesti Európa-bajnokság ezüstérmese a magyar női válogatott, az Eb-n hatodik görögökkel, az izraeliekkel, az új-zélandiakkal és egy ázsiai csapattal lesz egy csoportban.

A tokiói női olimpiai tornán először szerepel 10 válogatott. Az olimpia résztvevője már Ausztrália, Kanada, Japán, Oroszország, Dél-Afrika, Spanyolország és az Egyesült Államok. A még szabad két helyről a március 8-15-én Triesztben megrendezendő torna dönt.

A torna sorsolásának eredménye:

A csoport: Hollandia, Franciaország, Olaszország, Ázsia 2, Szlovákia
B csoport: Görögország, Magyarország, Izrael, Új-Zéland, Ázsia 1

Az, hogy melyik ázsiai csapatok utaznak a tornára, még nem dőlt el, a koronavírus miatt ugyanis tisztázatlan a kontinens olimpiai selejtezőtornájának sorsa.

A csoportküzdelmek után negyeddöntőkkel folytatódik a viadal. Az erőviszonyok alapján a magyar női válogatott a hollandok, vagy az olaszok ellen vívja majd az elődöntőt, ami egyben a tokiói kvótáról is dönt.

„Ez egy teljesen speciális torna lesz, az erőviszonyok alapján tulajdonképpen egy meccsen múlik minden, arra készülünk, azt kell megnyernünk, mindegy ki az ellenfél” – fogalmazott röviden Bíró Attila szövetségi kapitány, akinek csapata február 25-én, Szentesen éppen Hollandiát fogadja majd világliga-selejtezőn.

A magyar férfiválogatott a budapesti Európa-bajnoki diadallal már résztvevője az olimpiának. A magyarokon kívül Ausztrália, Olaszország, Japán, Szerbia, Dél-Afrika, Spanyolország és az Egyesült Államok is páholyból követheti, kiket is kaphat majd az olimpián ellenfélként. A nyolcakhoz még az ázsiai torna győztese csatlakozik, de a győztes kiléte az ázsiai egészségügyi helyzet miatt még bizonytalan.

A végső kvalifikációs tornát Rotterdamban rendezik március 22–29. között.

A csoportok beosztása:
A csoport: Grúzia, Ázsia 1, Kanada, Brazília, Montenegró, Görögország
B csoport: Horvátország, Hollandia, Ázsia 2, Oroszország, Németország, Argentína

Az olimpián 12 nemzet válogatottja szállhat vízbe, a hollandiai verseny három helyről dönt majd.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -