Évet értékelt az Orvosi Bizottság, de már Tokióra tekintenek

109

Eseménydús időszakon vagyunk túl, hiszen rövid időn belül egymást követték a jelentős nemzetközi sportesemények, így a MOB negyedévente ülésező Orvosi Bizottságának volt mit megvitatnia.

Dr. Tállay András vezetésével ülésezett a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Orvosi Bizottsága kedden a Csörsz utcai székházban. Az ülésen részt vett dr. Lénárt Ágotadr. Martos Évadr. Matusovits Andreadr. Tiszeker Ágnes, valamint dr. Tomán József és dr. Téglásy György is. A megbeszélésen jelen volt továbbá a MOB sportigazgatója, Fábián László is.

Miután dr. Tállay András köszöntötte a jelenlévőket, dr. Tomán József vette át a szót, aki a minszki, 2019-es II. Európa Játékokról tartott beszámolót orvosi szempontból, így kitértek a stábtagokra, az elvégzett szűrővizsgálatokra, a preventatív oktatásra, valamint a gyógyszerkészletre és az eszközparkra.

A bakui, 2019-es Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról (EYOF), valamint az első ízben Dohában megrendezett Strand Világjátékokról az Orvosi Bizottság elnöke tartott tájékoztatót, amelyben kiemelte, hogy alapvetően minden rendben zajlott az azeri fővárosban. A bizottság továbbá hangsúlyozta a jégkádak fontosságát a katari melegben, majd hozzátette, mindhárom sportesemény (Minszk, Baku, Doha) milyen hasznos és tanulságos tapasztalatokkal szolgál a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékokra való felkészülésre, például a meleg szempontjából, illetve, hogy milyen felszerelést érdemes kivinni a japán fővárosba.

Fábián László sportigazgató ezután emlékeztetett a MOB a Japán Olimpiai Bizottsággal, valamint a Tocsigi prefektúrával kötött háromoldalú együttműködési megállapodásra, amely kiváló alkalmat biztosít az edzőtáborozásra a 2020-as olimpiai jegyében. A sportvezető szerint ez remek lehetőség az akklimatizációra, valamint autentikus körülményeket teremt a tokiói felkészülésre, ezért szerinte az összes sportszövetségnek élni kellene a lehetőséggel. További előnynek számít, hogy a hely Tokióból 50 perc alatt elérhető a gyorsvasúttal, Sinkanszennel.

Az utolsó fő napirendi pontot a doppingellenes küzdelem, valamint a MOB által előírt 4 kötelező vizsgálat jelentette, mely vizsgálatok a MOB elnöksége által elfogadott, olimpiai nevezéshez szükséges minimumfeltételeknek is a része.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -