F1: veszélybe kerülhet a hétvégi Szingapúri GP megrendezése

111

Az előttünk álló hétvégén rendezik meg a Formula–1-es világbajnokság következő versenyét, a Szingapúri Nagydíjat – legalábbis papíron. A PA hírügynökség a szingapúri Nemzeti Környezetvédelmi Ügynökség (NEA) beszámolójára hivatkozva közölte, hogy az Indonézia nyugati tartományaiban hetek óta tomboló erdőtüzek füstje veszélybe sodorhatja a hétvégi futam megrendezését.

A PA hírügynökségnek az F1, egy közelebbről meg nem nevezett szóvivője úgy nyilatkozott, hogy „a szingapúri versenyszervezők az érintett felekkel folyamatosan egyeztetnek a levegő minőségének kérdésében, emellett folyamatosan figyelik, mérik a pálya környékére érkező levegő minőségét, és lépéseket tesznek, hogy a pálya fölé érkező füstköd hatását csökkentsék”.

Indonéziában már hetek óta tombolnak az erdőtüzek, amelyek már több halálos áldozatot is követeltek, s amelyeknek füstje a városállam fölé már ködfelhőként érkezik, jelentősen lerontva a levegő minőségét, ám a szmoghelyzet szinte óráról órára változik.

Jelenleg nem lehet megmondani, hogy milyen lesz a légszennyezettség mértéke a hétvégén, ami viszont bizonyos, hogy Szingapúrban egy héttel a verseny előtt átlépte az egészségügyi határértéket, s azóta is a határérték körül mozog.

Az F1-et irányító Liberty Media képviselői mindenesetre eddig hivatalosan nem foglaltak állást a kérdéssel kapcsolatban.

FRISSÍTÉS: A BBC értesülései szerint az F1 vezetőinek van B-terve arra az esetre, ha túl magas lenne a légszennyezettség a hétvégén, ám hogy pontosan ez mit takar, arról továbbra sem tudni részleteket.

forrás: nso.hu

- Hirdetés -