Fair play a nemzetközi sportújságíró-kongresszuson

127

Az elmúlt napokban Budapesten tartotta 83. kongresszusát a Nemzetközi Sportújságírók Szövetsége (AIPS). A többnapos programsorozatra meghívást kapott a Nemzetközi Fair Play Bizottság (CIFP) is, több nemzetközi sportági szakszövetség között a labdarúgó (FIFA és az UEFA), az atlétikai (WA, korábban IAAF), a vízes sportokat tömörítő (FINA), a kézilabda (EHF), a judo (IJF) és az egyetemi-főiskolai sportszövetség (FISU) mellett. Az esemény védnöke volt többek közt Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság és dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke is.

Az AIPS egyik alapító tagja volt a CIFP-nek 1963-ban, így a két szervezet együttműködése hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a kongresszus védnöki testületének tagja rövid beszédében felidézte a közös múltat, egyben megköszönte az AIPS-nek a megtisztelő meghívást. A CIFP nevében Kamuti Jenő speciális Fair Play-díjjal ismerte el a nemzetközi sportújságíró társadalomnak, amiért elhivatottan promótálják a fair play értékeit világszerte. A díjat Gianni Merlo, az AIPS elnöke vette át.

Szintén az AIPS kongresszuson került sor Jacques Ferran posztumuszdíjának átadására. A L’Equipe francia újságírója tavaly hunyt el, így személyesen már nem vehette át az elismerést. Az AIPS-kongresszuson a Francia Nagykövetség helyettes vezetője, Thibaut Lespagnol vette át Jacques Ferran Fair Play-diplomáját.

A kongresszus egy másik díjátadó eseményén részt vett Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke, az esemény védnöke, Schmitt Pál és Gyurta Dániel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja is. Európa legjobb női sportolójának járó díjat vett át 2019-es eredményei alapján Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó, AIPS-életmű médiadíjat a 13 olimpiáról tudósító MOB-tag Novotny Zoltán, aki összesen 27 magyar aranyérmet közvetíthetett.

A többnapos budapesti kongresszus szervezésének és lebonyolításának vezetője a vendéglátók részéről Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) első embere, az AIPS európai alelnöke és Csisztu Zsuzsa MSÚSZ-alelnök, az AIPS Végrehajtó Bizottságának tagja, MOB-tagok voltak.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -