Fenntarthatóságért díjazták a pekingi olimpia szervezőit

114

A 2022-es téli játékok szervezőbizottsága nagy presztízsű nemzetközi elismerést vehetett át, mellyel működési folyamataik kiemelkedő fenntarthatóságát jutalmazták.

Az ISO 20121 névre hallgató nemzetközi fenntarthatósági mérce alapja a 2012-es londoni olimpia volt, mely igazi katalizátor volt a játékok fejlődésében. Célja az, hogy a különböző események megfelelően menedzseljék és kontrollálják lehetséges szociális, gazdasági és környezeti hatásukat, valamint pozitív és fenntartható örökséget hagyjanak maguk után.

Peking elismerésének oka a szervezők alapos és fenntarthatósági szempontból kiemelkedő tevékenysége volt, amely a tervezéstől a fejlesztéseken át a gyakorlati megvalósításig mindent magába foglalt. A pekingi olimpia lesz az első kínai esemény, amely kiérdemelte a díjat.

„Az elismerés nemcsak a pekingi szervezők fenntarthatósági elkötelezettségének erős üzenete, hanem egész Kínáénak is. Ez a teljesítmény több jövőbeli helyi esemény munkálatait alapozhatja meg, legyen szó sporteseményekről, vagy bármely más rendezvényről” – mondta Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Pekingért felelős koordinációs testületének vezetője.

A 2020-as olimpiai agendával összhangban Peking minden lehetőséget megragad a fenntarthatóság integrálására, legyen szó akár a hulladékkezelésről, az energiatakarékosságról, vagy a szén-dioxid kibocsájtásról. A szervezők az elsők között írták alá az ENSZ Sport a Klímáért Akciótervét, melyet 2018-ban a NOB-bal közösen dolgozott ki az Egyesült Nemzetek Szervezete. Célja a sport minél jelentősebb bevonása a klímaváltozás elleni harcba. Az akciótervről itt írtunk korábban.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -