Fiataloktól, fiatalokért, fiataloknak

57

A 2020-as lausanne-i téli ifjúsági olimpia (YOG) szervezői minden alkalmat igyekeznek megragadni, hogy elérjék és inspirálják a fiatalabb generációkat. Erőfeszítéseiknek hála már csaknem 130 ezer diák kapcsolódhatott be a játékok szervezésébe, a lehető legkülönbözőbb területeken.

A fáklya, a pódiumok és az éremtálcák is olyan elemei lesznek a 2020-as YOG-nak, melyeket az új generáció képviselőinek köszönhetünk. Ezen eszközöket egy lausanne-i művészeti iskola (ECAL) diákjai tervezték, a megalkotásukért pedig építészhallgatók feleltek. Bár ezeket a megnyitón láthatja majd először a nagyérdemű, néhány más projektelem már októbertől megtekinthető lesz a svájci város olimpiai múzeumában.

A hivatalos kabalát, Yodlit a megnyitó előtt egy évvel mutatták be. Yodli egy kecske, egy tehén és egy bernáthegyi keresztezéséből „született meg”, életre keltését pedig egy másik helyi művészeti iskola, az ERACOM diákjainak köszönhetjük. A különböző tervek közül végül 500 fiatal, 12 és 18 év közötti sportoló választotta ki a győztes projektet a svájci olimpiai edzőtáborban.

A játékok piktogramjairól 300 nappal a játékok kezdete előtt hullt le a lepel – ezek szintén a szervezők és az ERACOM kiváló kapcsolatának gyümölcsei. Összesen 36 gyakornok készítette egy éven keresztül a 8 sportág 16 szakágát bemutató ikonsorozatot.

Egy harmadik projekt is az ERACOM diákjainak kezében összpontosult: ők alkották meg a játékok vizuális hátterét. A grafikák minden méretben és formában jelen lesznek a formaruháktól a medálokon át a különböző helyszíni dekorációkig. A végleges dizájnokat – melyeken 50 diák 2017 augusztusa óta dolgozott – néhány hónappal a korosztályos torna előtt mutatják majd be.

A Lausanne-i Zeneművészeti Egyetem (HEMU) hallgatói is hozzájárulhattak a YOG arculatához. A játékok hivatalos dalára számtalan pályázat érkezett, a győztes végül Gaspar Colin szerzeménye lett. Az értékelés során a zsűritagokat leginkább „a sportban rejlő kollektív energiát megtestesítő ritmus” fogta meg, de azt is kiemelték, hogy „a dalban megszólaló alpesi kürt, illetve a háromnyelvű szöveg egyaránt remekül reprezentálja az országot”. Az alkotást év végén hallgathatja meg először a publikum. Az éremátadó ceremóniák aláfestéséért szintén a HEMU diákjai felelnek.

A médiában is jelentős lesz a feltörekvő generáció szerepvállalása: a RadiuBus projekt keretei közt Vaud kanton ifjúsága is bekapcsolódhat a közvetítésekbe. A fiatalok riportokat írhatnak, helyszíni beszámolókat készíthetnek, és saját rádiót is üzemeltethetnek.

Mindezek mellett a Lausanne-i Vendéglátási Iskola (EHL) 20 tanulója innovatív javaslatokkal járulhatott hozzá a játékok sikeréhez akár a szállítmányozással, akár az önkéntesek menedzselésével kapcsolatban. A szervezőbizottság ígéretet tett számukra a hatékonynak ígérkező megoldások gyakorlati implementálására.

Ugyanakkor nemcsak a diákok tesznek meg mindent a téli sportrendezvény sikerességéért – a rendezők is keményen küzdenek a diákok későbbi sikereiért. A szervezőbizottság a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), a Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetemmel (EPFL), valamint a helyi egyetemi kórházzal (CHUV) közösen egy olyan oktatási programot dolgoztak ki, amely 70 ország 1880 fiatal sportolója számára nyújt segítséget számtalan területen, az edzésügyi tanácsadáson át a bajnokokkal való találkozás lehetőségéig. Emellett a magántanulók számára a helyi szervezőbizottság privát iskolákkal kötött együttműködése biztosíthat minőségi oktatóanyagokat különböző témákban. A két projektnek köszönhetően a játékok oktatásügyi öröksége már most is jelentős, üzenete pedig valóban értelmet nyer: fiataloktól, fiatalokért, fiataloknak.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -