Fókuszban az ötkarika hitelessége az Etikai Bizottság alakuló ülésén

110

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) 2013-ban felállította saját etikai bizottságát, melynek elnöke Pan Gimun, az Egyesült Nemzetek Szervezetének korábbi főtitkára. A nemzetközi olimpiai mozgalom vesszőcsapásaként a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) 2019-es tavaszi közgyűlésén a stratégia elfogadásával döntött egy önálló Etikai Bizottság létrehozásáról, amely február 17-én megtartotta alakuló ülését.

A MOB közgyűlése 2019. november 30-i ülésén – az elnökség javaslata alapján az Etikai Bizottság tagjává választotta dr. Beck Györgyöt (vízilabdázó, üzletember, sportvezető), Csák Jánost (közgazdász), Császári Attilát (úszó olimpikon, öttusázó, sportvezető, sportdiplomata), dr. Hardy Ilonát (jogász, értékpapír-szakértő, üzletasszony), dr. Kolbenheyer Zsuzsannát (sportvezető, ügyvéd, korábbi válogatott jégkorongozó), dr. Sótonyi Pétert (Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, Széchenyi-díjas orvos, egyetemi tanár, patológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja) és Vizi E. Szilvesztert (orvos, farmakológus, felfedező, az agy, az idegrendszer kutatója, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja). Az ülésen részt vett Kulcsár Krisztián a MOB elnöke, valamint Vékássy Bálint főtitkár is.

A tagok első, alakuló ülésükön egyhangúlag megválasztották a bizottság elnökének dr. Hardy Ilonát, alelnökének pedig dr. Beck Györgyöt azzal a kiegészítéssel, hogy mindkét pozíciót – nem négy évig, a tagsági ciklus idejéig, hanem – egy évig, a szervezet évzáró közgyűléséig tölti be a választott személy.

A MOB, mint független civil szervezet 2017. január 1-e óta kizárólag az olimpiai ötkarika köré fonódó tevékenységeket folytat, ezért az Etikai Bizottság ügyrendje is ezekhez lesz illesztve az IOC Etikai Kódexének határvonalai mentén, mely ügyrendet a tagok a soron következő ülésen fogják véglegesíteni.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -