Futball: a brazil támadó osztrák helyett kínai válogatott lesz

37

A brazil támadójátékos, Alan Carvalho márciusban bemutatkozhat a kínai labdarúgó-válogatottban.

A középcsatár 2010-ben igazolt hazájából a Red Bull Salzburghoz, és 2013 tavaszán még azt nyilatkozta, hogy osztrák válogatott szeretne lenni, ám a nemzetközi szövetség (FIFA) szabályai szerint legalább öt évig kell abban az országban élnie, amelynek színeiben futballozni akar.

Erre végül nem került sor, mert Carvalho 2015 januárjában Kínába szerződött, és előbb a Kuangcsou Evergrande együttesében szerepelt, majd kölcsönadták a Tiencsin Tienhajnak.

A támadó már lemondott a brazil állampolgárságáról, és ha az adminisztratív folyamatok lezárulnak addig, márciusban, a Maldív-szigetek elleni világbajnoki selejtezőn bemutatkozhat kínai színekben.

Carvalho honfitársa, Elkeson de Oliveira Cardoso példáját követi, aki szeptember óta futballozhat Marcello Lippi szövetségi kapitány gárdájában. A kínai hatóságok éppen azért enyhítették az állampolgársághoz jutás szigorú szabályait, hogy labdarúgócsapatuk 2002 után ismét kijuthasson a vb-re. Az angliai születésű középpályás, Nico Yennaris június elején mutatkozott be a válogatottban Li Ko néven, így az együttes történetének első külföldön született játékosa lett. Az ő édesanyja kínai, Elkeson és Carvalho viszont csupán úgy kötődik az országhoz, hogy évek óta ott játszik.

Kína a világbajnoki selejtezősorozat második szakaszában Szíria, Fülöp-szigetek, Maldív-szigetek és Guam csapatával szerepel azonos csoportban. A 2022-es katari vb-n a rendezővel együtt öt vagy hat válogatott szerepelhet az ázsiai térségből.

forrás: nso.hu

- Hirdetés -