Futsal: Előrelépett a férfi és a női válogatott is

147

A 2019-es év egy nem túl sikeres spanyolországi túrával indult és az oroszok legyőzésével zárult a férfi futsalválogatott számára, közben vb-selejtezőn is játszott Turzó József csapata. A férfi U19-es válogatott lejátszotta első tétmeccseit az év elején, a női válogatott pedig négy meccsen négy győzelmet aratott az év második felében. Visszatekintés a futsalválogatottak évére.

Bemutatkoztak a fiatalok

Miközben a 2018-as év kizárólag a felkészülésről szólt, 2019-ben két férfi futsalválogatottunk is pályára lépett tétmérkőzéseken: az A-válogatott ősszel Olaszországban játszott vb-selejtezőket, míg az U19-es csapat még az év elején mérette meg magát az első hivatalos U19-es futsal Európa-bajnokság selejtezőjében.

A Frank Tamás vezette U19-es csapat peches sorsolást kapott, azzal a spanyol együttessel is összekerült az Eb-selejtező tornán, amelyről már akkor tudni lehetett, hogy jó eséllyel pályázik majd az első korosztályos Európa-bajnoki címre. A grúziai minitornán a házigazdák 5–2-es legyőzése után mérkőztünk meg a spanyol válogatottal, és bár szoros mérkőzést játszottunk, ellenfelünk 3–0-ra győzni tudott. A mieink az utolsó körben, tét nélküli meccsen alulmaradtak a törökökkel szemben is, így harmadikként zárták a viadalt. A spanyolok nemcsak a selejtező csoportot nyerték meg, hanem ősszel a lettországi Eb-t is, méghozzá hibátlan teljesítménnyel, 24–3-as összesített gólkülönbséggel.

Előrelépett a férfi válogatott

A férfi A-válogatott első féléve a csapatépítésről szólt, Turzó József szövetségi kapitány azokat a játékosokat kereste, akikkel a legjobb teljesítményt nyújthatja a csapat az őszi vb-selejtezőkön, majd a 2022-es Európa-bajnokság selejtezőin. A válogatott fejlődéséről sokat elmond, hogy míg az év elején két sima vereséggel tértünk haza Spanyolországból (7–0, 6–0), addig az év végén a hasonló játékerőt képviselő oroszok ellen egy szoros vereség után sikerült bravúros győzelmet aratnia a válogatottnak (2–3, 2–1) Veszprémben.

Az év legfontosabb kihívása az őszi, olaszországi vb-selejtező volt, ezen két nálunk erősebb csapat, az olasz és a fehérorosz páros egyikét meg kellett volna előznünk a továbbjutáshoz (a harmadik ellenfél Anglia volt). Bár a riválisok elleni két mérkőzés kiegyenlített játékot hozott, mindkettőt elveszítettük, és ezzel véget ért számunkra a vb-selejtező sorozat.

– Amellett, hogy sikerült megtalálnunk azokat a játékosokat, akik szakmailag és emberileg is beleillenek az elképzeléseinkbe, és akikkel a későbbiekben a lehető legsikeresebb tud lenni a válogatott, taktikailag is előreléptünk az elmúlt egy évben – mondta az mlsz.hu-nak Turzó József. – Sokat javult a védekezésünk, és fejlődtünk támadásban is, a befejezések tekintetében azonban még nem minden mérkőzésen lehettem elégedett a teljesítményünkkel. A világbajnoki selejtezőkön nem sikerült felborítani a papírformát, ezért most már a 2022-es Európa-bajnokság került fókuszba, de az Eb-részvétel kiharcolására is csak akkor lesz esélyünk, ha bravúrt tudunk végrehajtani nálunk magasabban jegyzett rivális ellen. Idén sok fiatal játékosnak megadtuk a lehetőséget arra, hogy megmutassa magát a válogatottban, ezt szeretnénk folytatni 2020-ban is, hiszen már a távolabbi jövő csapatának felépítését is szeretnénk szem előtt tartani.

A válogatott januárban, Litvániában kezdi meg szereplését az Eb-selejtező sorozatban, a házigazdák mellett a törökök és az északírek lesznek az ellenfeleink.

A férfi A-válogatott 2019-es eredményei:

Spanyolország-Magyarország 7-0
Spanyolország-Magyarország 6-0
Montenegró-Magyarország 5-1
Tadzsikisztán-Magyarország 3-5
Svédország-Magyarország 2-4
Magyarország-Dánia 3-0
Magyarország-Dánia 3-2
Csehország-Magyarország 2-2
Lengyelország-Magyarország 4-1
Szlovákia-Magyarország 1-7
Anglia-Magyarország 0-3
Fehéroroszország-Magyarország 2-0
Olaszország-Magyarország 4-1
Magyarország-Oroszország 2-3
Magyarország-Oroszország 2-1

A magyar válogatott 15 mérkőzést játszott le az idei évben, ebből hetet megnyert, hetet elveszített, egyen pedig döntetlent játszott. A válogatott 2019-es gólkirálya Dróth Zoltán lett 8 találattal, míg Pál Patrik és Dávid Richárd 5-5 góllal segítette a csapatot.

Szép őszt zárt a női válogatott

A Dombó János vezette női válogatott idegenben, az Eb-re készülő portugál csapat ellen játszotta le idei első meccsét. A későbbi Eb-ezüstérmes igazolva a papírformát 9–0-ra és 6–0-ra legyőzte csapatunkat. A következő páros mérkőzést ugyancsak egy Eb-résztvevővel, az orosz csapat ellen játszottuk, de immár hazai pályán. Mindkétszer sikerült szoros meccset játszanunk, az elsőn 3–2-re, a másodikon 2–0-ra nyertek a vendégek.

Az őszi négy mérkőzést hibátlan mérleggel zárta csapatunk: a szerbeket itthon 3–0-ra, Szabadkán 5–4-re győztük le, majd az évzáró Visegrádi Nemzetek Tornáján Csehországot 4–0-ra, Szlovákiát 7–3-ra verte válogatottunk, és ezzel elhódította a tornagyőztesnek járó trófeát.

forrás: mlsz.hu

- Hirdetés -