Gyorsabban, magasabbra, zöldebben

160

Az Olimpia Házától a tokiói játékok fenntarthatósági tervezetein át az ENSZ Sport a Klímáért Akciótervéig, a NOB új fenntarthatósági riportja részletesen tárgyalja a szervezet és az olimpiai család legfrissebb természetvédelmi eredményeit.

2018 júniusában adták át a NOB új székházát, az Olimpia Házát, a világ egyik legfenntarthatóbb épületét. A központ három jelentős és nehezen teljesíthető fenntarthatósági mércének is megfelelt. Környezetkímélő vonásai közé tartozik a tökéletesre csiszolt hulladékkezelése, valamint víz- és energiatakarékossága. Az Olimpia Háza nagyjából 35%-al kevesebb energiát és 60%-al kevesebb vizet használ, mint egy hasonló méretű átlagos épület. A NOB emellett 8 károsanyag-kibocsájtás nélküli autót is átvehetett nemzetközi szponzorától, a Toyotától.

A NOB fontos célkitűzése szén-dioxid kibocsájtásának minimalizálása. A program jócskán túlmutat a működési folyamatokon – lehetőséget ad a szervezet számára, hogy partnerei technikai hátterét felhasználva további klímavédelmi intézkedéseket hajtson végre, és terjesszen elő a sportvilág felé. Idén ráadásul a bizottság tovább fejlesztette a tervezetét, melyhez 10 nemzetközi sportszövetség is csatlakozott.

A játékok kapcsán a NOB folyamatosan együttműködik a szervezőbizottságokkal, hogy segítsen nekik elérni a fenntarthatóság kívánt szintjét. Ennek részeként egy olyan metódust terjesztettek elő, mely segít a szervezők ökológiai lábnyomának csökkentésében. Ezzel összhangban a fenntartható anyagbeszerzésben is segítik a házigazdákat.

A NOB partnercégeivel is folyamatos kapcsolatban van, hogy azok ténylegesen integrálják a fenntarthatósági szempontokat működési folyamataikba. Ennek köszönhető például az, hogy a tokiói olimpia pódiumai és érmei újrahasznosított anyagokból készülnek, melyek vagy közösségi gyűjtésből vagy az óceánokból származnak. A lángfutás résztvevőinek egyenruhái részben szintén újrahasznosított műanyagokból készülnek.

Az olimpiai mozgalom egyik legfontosabb zöld eredménye az ENSZ-szel közösen létrehozott Sport a Klímáért Akcióterv, mely a nemzetközi sportszövetségek és a nemzeti olimpiai bizottságok bevonásával hívja fel a figyelmet a sportvilág környezetvédelmi felelősségére.

A NOB mindezek mellett a sportolókat is bíztatja a fenntarthatóság eszméjének terjesztésére. A versenyzői programok közül kiemelkedik az olimpiai bajnok vitorlázó Hannah Mills projektje, a „Big Plastic Pledge”, mely a tengerek megtisztítására szólít fel, és csaknem 200 profi sportoló csatlakozott hozzá.

„Büszkék vagyunk arra a jelentős fejlődésre, amelyet az utóbbi 12 hónapban értünk el” – mondta II. Albert monacói herceg, a NOB Fenntarthatóság És Örökség Bizottságának elnöke. „A NOB a továbbiakban is az olimpiai mozgalom és a tágabb értelemben vett sportvilág vezető ereje lesz a fenntarthatóságért felelős gyakorlati lépések tekintetében. 2020-ban és azután is kihasználjuk majd a sport erejét egy jobb, igazságosabb és fenntarthatóbb világért.”

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -