Hajrágóllal vertük az oroszokat is – hibátlanul Eb-negyeddöntős az U17-es válogatott

428

Férfi U17-es válogatottunk az oroszok ellen játszotta le utolsó Eb-csoportmérkőzését az írországi Európa-bajnokságon. Csapatunk hátrányból felállva legyőzte az oroszokat is, így hibátlan mérleggel, 9 ponttal jutott a negyeddöntőbe, ahol a spanyolok ellen lép pályára hétfőn.

A magyar válogatott két győzelem után kényelmes helyzetben várhatta az írországi Európa-bajnokság utolsó csoportmérkőzését. A csoportgyőzelmünk már korábban biztossá vált, így ebből a szempontból az oroszok elleni utolsó összecsapásnak már nem volt tétje. Más szempontból azonban nagyon is fontos volt, hogy milyen eredményt érünk el a találkozón, a torna egyenes kieséses szakaszában még lehet jelentősége a megszerzett pontszámnak is (az ötödik helyért játszó két csapat az lesz a negyeddöntő vesztesei közül, amely a legjobban szerepelt a csoportkörben).

A csoportgyőzelmet követően Preisinger Sándor szövetségi edző nem vállalt kockázatot: több sárga lapos játékost is kihagyott a kezdőcsapatból, bizonyítási lehetőséget adva azoknak, akik eddig kevesebb játékperccel rendelkeztek az Eb-n (összesen nyolc helyen változott a kezdőcsapat az Izland elleni összecsapáshoz képest).

Az oroszok kezdték jobban a mérkőzést, az első negyedórában mezőnyfölényben futballoztak, egy-két szélen vezetett akció végén sikerült a védelmünk mögé kerülniük, de eltakarítottuk a kapunk elé érkező labdákat. A 16. percben Szalay Szabolcs előtt adódott a mieink első nagyobb lehetősége, de közelről nem tudta elpöckölni a labdát a kapus mellett. A 30. percben elcsúszott a védekezésünk, a középen érkező Sapovalovra nem jutott védő, az oroszok centere ezt kihasználva 7 méterről a hálóba lőtt egy jobb oldali beadást követően (1-0).

A gól után rendezte a sorokat, és ezt követően többet vállalt támadásban a magyar válogatott, és a 34. percben egy szép egyéni teljesítményt követően sikerült egyenlíteni: Németh András kapta meg a labdát a felezővonaltól nem messze, megindult a kapu felé, majd 18 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (1-1). A gólunk után is aktívabbak voltunk támadásban, de szünetig újabb találat nem született.

A második félidő kiegyenlített mezőnyjátékkal kezdődött, Preisinger Sándor az 54.percben használta ki első cseréjét: Szalay Szabolcs helyére Komáromi György érkezett. Komáromi a 70. percben főszereplővé lépett elő, rástartolt egy üres területbe belőtt labdára, a 16-oson belül pedig már csak szabálytalanul tudták elválasztani a labdától. A megítélt tizenegyest Major Sámuel értékesítette, ezzel már nálunk volt az előny (1-2). A hajrában is vezettünk egy-két gyors kontrát,  ezekből nem született újabb gól, az oroszok viszont a 87. percben, egy jobb oldali szöglet után egyenlítettek: Bekker Rolandról a hálóba a labda (2-2). A középkezdés után nem sokkal Komáromi lövésénél a gólvonal előtt szabadított fel egy orosz védő. A rendes játékidő utolsó pillanataiban az oroszok pár másodpercen belül kétszer is eltalálták a keresztlécet, de újabb gólt nem szereztek. Nem úgy a magyar csapat, amely a 94. percben, egy ellentámadás végén megnyerte a meccset: Komáromi jobb oldali beadására Németh András érkezett és közelről a hálóba belsőzött (2-3), beállítva a végeredményt!

A magyar válogatott 3 győzelemmel, 9 ponttal jutott be a negyeddöntőbe, hétfőn, magyar idő szerint 20.00 órakor a D csoport másodikjával, a spanyolokkal játszik a legjobb négy közé kerülésért.

– Még sosem játszott ebben az összetételben a válogatott, talán ezért tartott hosszabb ideig, mire megérkeztünk a mérkőzésbe– értékelt a mérkőzés után Preisinger Sándor. – Az oroszok első gólja után azonban váltani tudtunk, és néhány remek egyéni teljesítménynek is köszönhetően fordítani tudtunk. El kell ismerni, hogy a hajrában mindkét csapat javára eldőlhetett volna a mérkőzés, mert az oroszoknak is megvoltak a lehetőségeik, de végül mi jöttünk ki jól a hajrából. A kapott gólok miatt kissé bosszús vagyok, mert nagyobb koncentrációval mindkettőt elkerülhettük volna. Egy nagyon jó orosz válogatottat győztünk le, de a folytatásban ennél is nehezebb mérkőzések várnak ránk. Most két esélyünk van arra, hogy elérjük a torna előtt kitűzött célunkat, és kiharcoljuk a vb-szereplés jogát, ám már csak topcsapatok maradtak állva, ezért kizárólag a legjobb játékunkkal lesz esélyünk a sikerre.

Forrás:mlsz.hu

- Hirdetés -