Hegedüs Levente az első aranyérmes magyar Lausanne-ban

156

A téli ifjúsági olimpia 6. versenynapjáig kellett várnunk a játékok első magyar érmeire: négy 3×3-as jégkorongozónk és egy műkorcsolyázónk is dobogós helyezést jegyezhetett. Köztük a kapus Hegedüs Levente első magyarként szerzett aranyat téli ifjúsági olimpián, Márton Luca ezüstnek, Ivády Milán és Metzler Regina bronznak örülhetett. Műkorcsolyában a Schermann Reginával jégre lépő Team Vision szintén bronzérmes lett. Ez öt magyar érdekeltségű medált jelent szerdán.

A fiúk döntőjében zöld-piros összecsapást rendeztek, Hegedüs Leventével a zöldek kapujában. A magyar játékos csapata végig magabiztos játékkal kerekedett felül ellenfelén, és végig vezetve, 10-4-es eredménnyel szerezte meg a győzelmet. Honfitársunk végig remekül védett, fontos hárításokkal segítette csapatát. Levente ezzel első magyarként nyert aranyérmet téli ifjúsági olimpián, a vegyes csapatban elért eredmények ugyanakkor nem számítanak bele az országok összesített éremtáblájába.

A lányoknál hasonlóan egyoldalú mérkőzés szemtanúja lehetett a nagyérdemű, ugyanakkor számunkra ellenkező előjellel. Bár az első harmad végén még 1-1 volt az állás, Márton Luca és a feketék végül sima, 1-6-os vereséget szenvedtek a sárga csapattól, így a 2. helyen zárták a tornát.

A fiúk bronzmérkőzésén az Ivády Milánnal felálló barna csapat a feketék ellen lépett pályára. A találkozó végig szoros és kiegyenlített maradt: egy gólnál nagyobb különbség egyszer sem alakult ki a csapatok között. 4-3-as barna vezetéssel fordultak a felek az utolsó harmadra, amikor is a feketék megfordították a mérkőzés állását. A barnák azonban nem estek kétségbe: előbb egyenlítettek, majd Ivády passzát követően a győztes találatot is megszerezték (6-5).

Ezzel párhuzamosan zajlott a lányok bronzmeccse is, a forgatókönyv ugyanakkor teljesen más volt. A Metzler Reginát soraiban tudó kékek a barnákkal mérkőztek meg a 3. helyért. A magyar lány csapata lehengerlően kezdte a mérkőzést: az első harmad után 4-0, a második után 6-1 volt az állás a javukra. A meccs végére kicsit kiengedtek Metzlerék, így a barnák visszajöttek a meccsbe, de egyenlíteniük már nem sikerült: a vége 6-4-es kék siker lett.

A torna egészét tekintve elmondható, hogy mind a 9 magyar játékos meghatározó szerepet töltött be saját csapatában az egész hét folyamán.

A 3×3-as jégkorongot itt olvasható cikkünkben mutattuk be.

Korábban két jégkorongozónk szerzett érmet téli ifjúsági olimpián: 2012-ben Innsbruckban Gasparics Fanni és Kovács Attila az ügyességi versenyben lett ezüstérmes.

Gyorskorcsolyázónk, Bíró Hanna eközben a nemzetközi vegyes csapatok versenyében volt érdekelt St. Moritzban. A magyar lányt a 15-ös csapatba sorsolták a dél-koreai Soomin Kang, az orosz Pavel Taran, valamint a kazah Jevgenyij Koshkin társaságában. A négyes végül 2:07.27-es időt futott, mellyel a 6. helyen zártak a 16 csapatot felvonultató mezőnyben, 3 másodperccel lemaradva a győztes mögött. Hanna utolsó számára, a tömegrajtos versenyre csütörtök délelőtt kerül sor.

Műkorcsolyában szintén a nemzetközi vegyes csapatok küzdelmeit rendezték szerdán. Schermann Reginát az orosz Andrej Mozalev (fiú egyéni), a kanadai Natalie d’Alessandro és Bruce Waddell (jégtánc páros), valamint az ukrán Szofia Nesztyerova és Artem Gyarenszkij (műkorcsolya páros) társaságában a „Team Vision”-be sorsolták. Regina az egyéni versenyben bemutatott kűrjét adta elő ismét, és négy pontot sikerült javítania akkori produkcióján (95.37), mellyel a szám 6. helyén zárt. A csapatversenyt a Team Courage nyerte, Regina és a Team Vision a bronzérmet jelentő 3. helyezést szerezte meg.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -