Hivatalosan átadták a tokiói olimpiai stadiont

143

Nyolc hónappal az olimpiai és paralimpiai játékok Tokióba való visszatérése előtt vasárnap hivatalosan átadták az olimpiai stadiont.

Shinzo Abe japán miniszterelnök, Yuriko Koike Tokió kormányzója és Kengo Kuma építész részvételével megrendezett ünnepségen a média képviselő megtekinthették az elkészült stadiont, amely kétségkívül a játékok szimbólumává válik.

A nyitó- és záróünnepségek, valamint a labdarúgás, és az olimpiai és a paralimpiai atlétikai versenyek helyszíneként szolgáló stadion minden bizonnyal maradandó emléket hagy majd a játékok nézőiben is.

„Nagyon örülünk annak, hogy a világ minden tájáról érkező sportolók az új stadionban ünnepelhetik az olimpiai játékok nyitóünnepségét 2020. július 24-én, és a paralimpiai játékok megnyitóját 2020. augusztus 25-én, amikor a világ szeme majd a stadionra irányul” –  mondta Toshiro Muto, a Tokyo 2020 szervezőbizottság első embere.

Kengo Kuma, a stadiont tervező neves építész nagy hangsúlyt akart fektetni a környezettudatosságra. Ennek szem előtt tartása mellett döntő jelentőségű volt a tervezés során, hogy a létesítmény tökéletesen illeszkedjen a környezetéhez, ideértve a közelben lévő nagy zöld felületeket is, amelyet Meiji Jingu Garden-nek hívnak.

A homlokzat átfedő, többrétegű, fából készült szerkezetből áll, amelyet Japán 47 prefektúrájából gyűjtöttek össze, emellett pedig több mint 47 000 közepes és kis méretű fát ültettek a stadion környezetébe.

A stadionon belül kiemelt fontosságú szerepet kapott az akadálymentesítés – a kerekesszékesek a stadion összes szintjét meg tudják közelíteni, és megfelelő kilátás nyílik számukra a különböző szektorokból. Az ideális hőmérsékletért 185 légáramot létrehozó ventilátor és ködhűtési rendszer felel, hogy a rajongók és a sportolók egyaránt jó érzéssel versenyezhessenek, illetve szurkolhassanak.

Az Olimpiai Stadionban rendezik 2020. január 1-én a labdarúgó 99. Császár-kupa döntőjét.

A régi olimpia stadionba a lebontás előtt az utolsók között járt az 1964. évi olimpia 50 éves jubileumán a magyar küldöttség.

A régi tokiói Olimpiai Stadionban szerzett olimpiai bajnoki címet a magyar labdarúgó-válogatott. Hárman az akkori csapatból: Ihász Kálmán, Gelei József és Szentmihályi Antal.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -