Hosszú Katinka és Milák Kristóf az év sportolója, Wichmann Tamás a MOB és az MSÚSZ életműdíjasa

146

Idén 62. alkalommal adták át az év sportolója díjakat a sportújságírók szavazatai alapján. Az egyéni elismeréseket két úszó, Hosszú Katinka és Milák Kristóf zsebelte be. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) közös életműdíját a kenulegenda Wichmann Tamás kapta.

2020 az olimpia éve. A Nemzeti Szinházban megrendezett díjátadó ennek szellemében 1964 tokiói érmeseinek köszöntésével kezdődött. Ott volt a színpadon az idei olimpiára készülő Péni István is, akihez lépve az olimpiai bajnok Sákovicsné Dömölky Lidia adott útravalót az utódok számára.

Szöllösi György, az MSÚSZ elnöke beszédében külön köszöntötte az ötszörös olimpiai bajnok tornászt, a Nemzet Sportolóját, Keleti Ágnest, aki a napokban ünnepelte 99. születésnapját.

Ezután kezdődött az év legjobbjainak a díjátadó ünnepsége 399 tollforgató szavazatai alapján.

A legjobb csapat az egyéni sportágak csapatversenyében a teniszező Babos Tímea, Kristina Mladanovic duó lett. A díjat az Australian Open miatt távollévő sportolónő nevében édesapja vette át. Tímea videóüzenetében mondott köszönetet családjának, barátainak és a mögötte álló csapatnak. „Nagyszerű év volt ez a magyar sportnak, bízom benne, hogy 2020 ennél is jobb lesz, hiszen olimpiai esztendőről beszélünk. Hajrá magyarok!” – zárta le mondanivalóját.

2000 olimpiai bajnok vízilabdázója, Varga Zsolt két díjat is bezsebelhetett, hiszen ő lett az év edzője, továbbá a hagyományos csapatsportok legjobbja díját is az ő általa irányított Szuperkupát és a Bajnokok Ligáját megnyerő Ferencváros vízilabdacsapata kapta.

A nők között idén hetedszer kapta meg a megtisztelő címet a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, aki az elmúlt évben két vb- és négy Eb-címet zsebelt be. Idei elsőségével pedig beérte Egerszegi Krisztinát az örökranglistán. A Kínában versenyző bajnoknő helyet édesapja vette át a díjat a kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímeától.

A legjobb férfi sportolók díját az est díszvendége, a kilencszeres olimpiai bajnok Mark Spitz adta át az úszó Milák Kristófnak, aki 2019-ben szerzett világbajnoki címet, Michael Phelps világcsúcsát a múltnak hagyva.

A MOB és az MSÚSZ életműdíjasa a kétszeres olimpiai ezüst- és egyszeres bronzérmes, kilencszeres világbajnok Wichmann Tamás lett. A díjat Deutsch Tamás, a MOB alelnöke és Novotny Zoltán, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke adta át. A bajnokot a nézőtéren helyet foglaló közönség felállva, hosszas tapsvihar mellett ünnepelte.

„Hosszú évtizedek óta vagyok az MTK-család oszlopos tagja – ez idő alatt rengeteg szép élmény, emlék gyűlt össze bennem, ami hihetetlen jó érzéssel tölt el. Huszonegy évig voltam a válogatott tagja, az azóta eltelt harmincöt évben pedig rengeteg gyereknek tanítottam meg a lapát helyes kezelését. Mostanra odáig jutottunk, hogy elszállt fölöttem az idő, így hát megragadnám az alkalmat, hogy az olimpiára készülő összes sportolónak és edzőnek szerencsét és kitartást kívánjak, s olyan hazafiságot, amivel mindenkinek kell rendelkeznie, hiszen alig tizenvalahány millióan vagyunk, akik ezt a csodás nyelvet beszélik és értik. Nemrég mutatták be a rólam készült filmet az Uránia Filmszínházban, szeretetcunaminak mondanám, amit ott, és amit itt, önöktől kaptam – nagyon jólesik!” – köszönte meg meghatódottan a közönség szeretetét az életműdíjas.

A díjazottak sora:

Az év férfi sportolója: Milák Kristóf (úszó)
Az év női sportolója: Hosszú Katinka (úszó)
Az év csapata hagyományos csapatsportokban: FTC férfi vízilabdacsapata
Az év csapata egyéni sportágak csapatversenyeiben: Babos Tímea, Kristina Mladenovic (női teniszpáros)
Az év edzője: Varga Zsolt (az FTC férfi vízilabdacsapata)
Az év férfi labdarúgója: Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Az év női labdarúgója: Jakabfi Zsanett (VfL Wolfsburg)
Az év gólja: Zsóri Dániel (Debreceni VSC) Ferencváros elleni találata
MLSZ-életműdíj: Mezey György
MSÚSZ-MOB-életműdíj: Wichmann Tamás (kenus)
Az év fogyatékos férfi sportolója: Kiss Péter Pál (parakajakos)
Az év fogyatékos női sportolója: Ekler Luca (paraatléta)
Az év fogyatékos csapata: férfi speciális olimpiai kosárlabda-válogatott
Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője: Szabó Álmos (úszás)

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -