HUMUSZ, A CSICSERIS CSEMEGE

24
Most nem a szerves anyagokban gazdag feketeföldről, hanem egy finom krémről szól, melynek fő alkotórésze a csicseriborsó.
MI A HUMUSZ?

Egy szendvicskrémnek vagy mártogatósnak is tökéletes étel, mely főtt, passzírozott csicseriborsóból, szezámpüréből (tahini), olívaolajból, citromléből, sóból, fokhagymából áll, régiónként más-más fűszerrel ízesítik még. Jól hangzik, ugye?

HUMUSZ-EREDET

A Közel-Keleten népszerű étel. A humusz szó jelentése eredetileg csicseriborsó, Humusz-bi-tahin-ként is találkozhatunk vele, ez szezámos csicseriborsó pürét jelent szó szerint. Írják hummusznak, hommosnak, houmus-nak is. Egyes források szerint az egyik legrégebben készített ételféleség, bár az első írásos forrás csak a 18. századi Damaszkuszban említi.

A CSICSERIBORSÓ

A csicseriborsót több mint tízezer éve ismeri és fogyasztja az emberiség, már Palesztinában és Mezopotámiában is termelték. Vasban és C-vitaminban is gazdag, tartalmaz folsavat és B6-vitamint, proteineket és rostokat. A vegetáriánus táplálkozás híveinek is kedvelt étele.

HOGYAN FOGYASZTJUK A HUMUSZT?

Előételként leginkább – krémként kenyérrel, pitával. A meze nevű keleti étkezésnek is fontos része, ilyenkor falafellel, sült csirkével, hallal, padlizsánnal fogyasztják. Nyáron, amikor nincs kedvünk a meleg ételhez, különféle salátákkal kiegészítve tartalmas, de könnyű étel. Jól kiegészíti a paradicsom, az uborka, a koriander, a petrezselyem, a gomba, egész csicseriborsóval és olívával is szokták tálalni. Az arabok sokszor fult is fogyasztanak a humusz mellé, ez egy fava babból készült, elsősorban reggeli étel. A nyugati világban kekszekkel és tortilla csips-szel is tálalják. Lehet variálni sült paprikával, spenóttal, céklával.

- Hirdetés -