Itthon sem tudtunk pontot szerezni a szlovákok ellen

45

A szlovák válogatott 2-1-re győzni tudott a Groupama Arénában Európa-bajnoki selejtezőn, ezzel a mieink elveszítették hazai veretlenségüket a sorozatban.

A magyar válogatott a csoport éléről várta a szlovákok elleni hazai összecsapást, eddigi négy Eb-selejtezőjéből hármat megnyert, egyet – éppen a Szlovákia elleni, idegenbeli találkozót – elveszített. Egy újabb hazai sikerrel hatalmas lépést tehetett volna az Európa-bajnoki részvétel felé a magyar csapat, de az biztos volt, hogy bárhogy is alakul az összecsapás, szoros marad a csoportunk. A mieink összecsapása előtt egy meglepetésről érkezett hír: a horvátok 1-1-es döntetlent játszottak az addig pont nélkül álló azeriek otthonában.

A mieink összeállítását tekintve két nagy kérdés volt az elmúlt napokban: Nagy Ádám és Pátkai Máté esetében az orvosi stáb versenyt futott az idővel, a Bristol City középpályását végül sikerült játékra kész állapotba hozni, a fehérváriak játékosát a cserepadra nevezte Marco Rossi szövetségi kapitány. A kapuban Gulácsi Péter állt, előtte a Lovrencsics Gergő, Baráth Botond, Willi Orbán, Kádár Tamás négyes kapott helyet a védősorban, a középpályán Nagy Ádám mellett Kleinheisler László és Szoboszlai Dominik szerepelt, míg a támadósorban Dzsudzsák Balázs, Sallai Roland és Szalai Ádám kapott bizalmat a szövetségi kapitánytól.

A szlovákok két helyen változtattak a pénteki, horvátok elleni kezdőcsapatont: Bozenik került Duda helyére, míg Valjent helyére Satkát jelölte Pavel Hapal szövetségi kapitány.

Az első percekben egyik csapat sem tudott mezőnyfölényt kiharcolni, a szlovákok igyekeztek minél előbb elfojtani a magyar akciókat, és már mélyen a saját térfelünkön megpróbáltak labdákat szerezni. Eleinte okozott némi nehézséget a labdakihozatal, de a védelmünk magabiztosan teljesített, támadásban pedig Sallai, Szoboszlai és Kleinheisler is megvillant egyszer-egyszer. A szlovákok nagyon fegyelmezetten védekeztek, nem engedték komolyabb helyzetbe kerülni támadóinkat.

Félóra játék után az addig nagyszerűen védekező Lovrencsics Gergő sérülés miatt cserét kért, Bese Barnabás érkezett a helyére, egy perccel később Orbán fejelt a szlovák kapu mellé egy szögletet követően. A félidő utolsó negyedórája inkább a szlovákoké volt, és a 40. percben megszerezték a vezetést is: Hamsík jobb oldali beadását követően Baráth Botondról kifelé perdült a labda, de ott Robert Mak érkezett, aki jobbal, középről a kapu közepébe lőtt (0–1). A félidő végén Hamsik közeli szabadrúgása után a labda elkerülte a kaput, majd még egy távoli magyar szabadrúgás következett, de ebből nem alakult ki lehetőség, egygólos szlovák vezetésnél ért véget az első 45 perc.

Nagyszerűen kezdtük a második félidőt: az 50. percben a Szalai Ádámmal szemben elkövetett szabálytalanságért megítélt 20 méteres szabadrúgásból Szoboszlai Dominik mesterien tekert a kapu jobb oldalába (1-1).

Sajnos nem sokáig volt egyenlő az állás, az 56. percben Lobotka indult meg a kapu felé, jól passzolt a 16-os vonalánál helyezkedő Brozenikhez, aki levált védőjéről, majd védhetetlenül a bal alsó sarokba lőtt (1-2). Nem sokkal később Szalai Ádám válaszolhatott volna, de egy szép csel után már nem tudta helyezni a lövést, a szlovák kapus magabiztosan védett. A 65. percben Nagy Ádám helyére Pátkai Mátét cserélte be Marco Rossi, majd Dzsudzsák Balázs távoli lövése után centikkel kerülte el a kaput a labda. Dzsudzsák a 66. percben ismét próbálkozott, 17 méteres próbálkozását követően Dubravka a kapu fölé tolta a labdát.

A folytatásban alábbhagyott a lendületünk, a fáradtság jelei mutatkoztak a játékosokon, és ezzel párhuzamosan nőtt a pontatlanságok száma a pályán. Nem tudtuk nyomás alatt tartani a vendégek kapuját, a szlovákok pedig okosan tartották a térfelünkön a labdákat, sőt helyzetük is volt, a 84. percben például Hamsik lövését kellett szögletre ütnie Gulácsinak a bal kapufánál. Marco Rossi kihasználta utolsó cseréjét is, Kleinheisler László helyére Holender Filip állt be a 85. percben. A 88. percben Sallai Roland cselei után alakult ki lehetőség, de a befejezés nem sikerült.

Az utolsó percekben nem tudtuk megakadályozni a szlovákok labdabirtoklását, nem alakítottunk ki helyzeteket a vendégkapu előtt. A mérkőzés eredménye így a lefújásig nem változott, Szlovákia 2-1-re nyert, és pontszámban beérte a mieinket a csoport tabelláján. Válogatottunk október 10-én Horvátországban lép pályára következő selejtezőjén.

forrás: mlsz.hu

- Hirdetés -