Japánban közelebb kerülhet az olimpiai részvételhez a magyar női kézilabda-válogatott

140

A magyar női kézilabda-válogatott egy győzelemmel és vereséggel kezdte az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot Japánban. A rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott sorozatban a 25. világkupaversenyéről is éremmel tért haza, most egy arany és ezüstérmet szerezve Nagojában. A magyar taekwondo-válogatott a dublini olimpiai súlycsoportos Európa-bajnokságot két kilencedik hellyel zárta.

Kézilabda. Megkezdődött Japánban az olimpiai kvalifikációs női világbajnokság. A magyar válogatott az első találkozóján Kazahsztánnal mérkőzött. Nehezen kezdték a lányok a találkozót, hiszen a hatodik percben még 3–2-re az ázsiai együttes vezetett. Ezután a két szélső, Lukács Viktória és Schatzl Nadine góljaival 10–3-ra elhúztak Rasmussen tanítványai. A szünetben 22–8-as állással mehettek pihenőre a csapatok. Egy kissé döcögős második félidei kezdés után kiütéses sikerrel (39–15) indította a vb-t a magyar gárda. A folytatás vasárnap a spanyolok ellen rosszul indult, hiszen hamar 4 gólos hátrányba kerültek a magyar lányok. Sok pontatlanság csúszott a mieink játékába, a spanyolok végig vezetve kézben tartották a meccset, a félidőben öt gólos előnyre (18-13) tettek szert.  A második játékrészben már hét gólra is nőt a lányok hátránya (24–17). Az ellenfél a 43. percben három kiállítás után elvesztette egyik legjobbját. Barbosa kiválása után az ellenfél támadásai akadoztak, de a magyarok nem tudtak élni a lehetőséggel. Végül az első félidő elején megszerzett 4 gólos hátrány megmaradt a találkozó lefújása után is, a spanyolok 29-25 arányban nyertek.
A csoport másik veretlen csapata két forduló után Montenegró. Kedden magyar idő szerint reggel hét órakor velük találkoznak a mieink.

A magyar válogatott számára olimpiai szemszögből a hét közé kerülés a legfontosabb a világbajnokságon. A világbajnok olimpiai részvételi jogot nyer. A 2-7. helyezett válogatottak jogot nyernek az olimpiai selejtező tornán való részvételre, ahonnan mindhárom csoport első két helyezettje jut ki az olimpiára. Ha nem sikerül a legjobb hét közé kerülni a magyar válogatottnak, akkor marad a számolgatás, illetve a szurkolás a már az Európa-bajnokságon is előttünk végző csapatoknak.

Nézzük, miként áll az olimpiai kvalifikációs helyzet:

Már biztos olimpiai résztvevők (5 válogatott a 12-ből): Angola (az afrikai kvalifikációs torna győztese), Brazília (a Pánamerikai Játékok győztese), Dél-Korea (az ázsiai kvalifikációs torna győztese), Franciaország (Európa-bajnok), Japán (házigazda)

Az öt válogatotthoz csatlakozik a világbajnok, illetve a jövő évi három olimpiai kvalifikációs torna hat továbbjutója. (Ha a világbajnok már korábban biztosította a helyét az olimpián, akkor a vb-győztes kontinentális eseményének második helyezettje, tehát Európában például az Eb-ezüstérmes Oroszország.)

Már biztosan ott van az olimpiai kvalifikációs tornán (5 válogatott a 12-ből): Argentína (a Pánamerikai Játékok 2. helyezettje), Kína (az ázsiai kvalifikációs torna 2. helyezettje), Szenegál (az afrikai kvalifikációs torna 2. helyezettje), Oroszország (Európa-bajnoki 2.), Hollandia (Európa-bajnoki 3. – kivéve ha két különböző kontinens válogatottja is megelőzi a vb-n a legjobb európait)­ A fenti csapatokhoz csatlakozik még a világbajnokság első hat olyan csapata (alapesetben a 2–7. helyezettek), amelyek eddig még nem kvalifikálták magukat a kontinentális viadalokról az olimpiára. A fennmaradó további egy hely Ausztráliát illeti meg, ha bejut a vb-n a legjobb 12 közé – ha nem, akkor a világbajnokság második legjobb kontinense kap egy extra helyet.

A magyar válogatott további selejtező csoportos mérkőzései (magyar idő szerint):

December 3., kedd
7.00: Magyarország–Montenegró

December 4., szerda
11.00: Magyarország–Szenegál

December 6., péntek
11.00: Románia–Magyarország

Rövidpályás gyorskorcsolya. Folytatta remek sorozatát a magyar válogatott – ezúttal Nagojában, ahol Liu Shaoang két érmet is szerzett. Az 500m-es távot megnyerte, 1000m-en pedig második helyen ért a célba. Ezzel a nagojai vk-viadal sorozatban a 25. világkupaverseny, ahol érmet szereztek legjobbjaink.

A leghosszabb táv döntőjében léphetett jégre Jászapáti Petra, aki nagyszerű versenyzéssel, remek skalpokat gyűjtve a negyedik helyen végzett. Liu Shaolin Sándor is érdekelt volt egy döntőben 1500m-en, sokáig jó helyen haladt, de egy helyezkedési „harcban” szabálytalankodott, ki is csúszott, ráadásként a futam végén kizárást kapott. A három magyar váltó közül a férfi 5000m-es gárda Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Varnyú Alex összetételben selejtezőfutamában második lett. Ezután a középdöntő 3. helyén ért a célba, ami alapján a B döntőbe jutott. Ott tartalékos felállásban a Varnyú Alex, Oláh Bence, Krueger Cole William, Burján Csaba négyes összesítésben a 7. helyen végzett. 3000m-en a lányok Lockett Deanna, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia összeállításban selejtező futamuk 4. helyén célba érve 9-ek lettek. A vegyes váltót (Lockett Deanna, Jászapáti Petra, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor) a selejtező futamában az olaszok akadályoztatása miatt kizárták.

A világkupa-sorozat pénteken Sanghajban folytatódik.

Taekwondo. A 67 kg-os Füredi Rebeka és a 49 kg-os Kopcsik Laura is kilencedik lett az olimpiai súlycsoportos dublini taekwondo Európa-bajnokságon, amelynek felnőtt küzdelmeit pénteken és szombaton rendezték.

Kopcsik Laura magabiztosan verte román ellenfelét az első körben (a legjobb tizenhat közé kerülésért), végig vezetve 17-3-ra győzött Georgiana ellen. A nyolcaddöntőben az ukránok vb-ezüstérmese és egyben Európa-bajnoka, Romoldanova várt rá. Az első felvonás után 0-0-ra álltak, majd ukrán vezetés után Laura egalizált és 3-3-mal zárult a három menet. A hosszabbításban nem sikerült dönteniük, a számítógép pedig Romoldanovát hozta ki győztesnek végül a több, nem pontot érő, de regisztrált találat alapján. Ezzel Laura a 9. helyen zárt az Eb-n. Füredi erőnyerőként a nyolcaddöntőben kezdte meg szereplését, de nagy csatában alulmaradt orosz riválisával szemben, így ő is kilencedikként zárt. Az Eb versenyigazgatója a hazai szövetség elnöke, a MOB-tag Patakfalvy Miklós volt.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -