Javul a nyíltvízi versenyek helyzete Tokióban

176

A tokiói olimpia szervezőbizottsága újabb lépéseket tett a vízminőség további javítása, valamint a sportolók egészségének védelme érdekében.

Az Odaiba Marine Park vizéből júliusban és augusztusban vettek mintát az egészségügyi szakértők. A helyszín a hosszútávúszás és a triatlon színtere lesz. A 12 napos megfigyelés alatt folyamatosan javult a vízminőség, amely kiemelten jó hír egy évvel a játékok előtt. A talált baktériumok száma és aránya minden egészségügyi határértéken belül volt.

Az eredményeket javarészt víz alatti szűrők segítségével érték el a szervezők. A későbbi esőzések a vizsgált területen kívül ugyanakkor gondot okozhatnak, ezért a házigazdák azt tervezik, hogy megháromszorozzák a szűrők számát. Ezek a víz túlmelegedésének megelőzésében is hasznosak lehetnek. A szervezők 31 fokban határozták meg a lehetséges maximum vízhőmérsékletet. A tesztversenyeken a legmagasabb mért érték 30,8 fok volt.

Az egészségügyi aggályok akkor merültek fel, amikor a triatlonosok egyik tesztversenye törlésre került, a víz állapota miatt. Annak érdekében, hogy ez többé soha ne fordulhasson elő, Tokió vezetésével együttműködve a szervezők továbbra is folyamatosan vizsgálni fogják a víz minőségét, és szakértők bevonásával igyekeznek majd javítani a körülményeken. A tervek szerint a rajtidőket is korábbra hoznák, ezáltal megkímélve a sportolókat a nyári hőségtől. Erről a NOB Végrehajtó Bizottsága mondja majd ki a végső szót lausanne-i ülésén, december 3. és 5. között.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -