Közös koreai olimpiáról álmodik a déliek elnöke

69

Dél-Korea államfője, Moon Jae-in arra bíztatja a publikumot, hogy támogassa Szöul és Phenjan közös pályázatát a 2032-es játékokra.

Észak- és Dél-Korea történelmi, közös olimpiai pályázata új életre kelhet, miután Moon Jae-in a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével, Thomas Bachhal találkozott. Egyeztetésükre az ENSZ New York-i közgyűlésén került sor.

A napokban tartották a 100. Koreai Nemzeti Sportfesztivál szöuli megnyitóját. A politikus beszédet tartott a ceremónián, melyben arra kérte a helyieket, hogy vegyék kezükbe az irányítást, és támogassák a Koreai-félsziget ötkarikás tervezetét. Moon szerint az olimpia nagyban hozzájárulhat a két ország közötti békéhez. „Amikor az országaink közötti diskurzus zátonyra futott, a sport volt az, amely új ajtókat nyitott meg előttünk. Ha az 1988-as szöuli olimpia békét hozhatott Kelet és Nyugat között, 2018 a Koreai-félszigetre hozta el ugyanezt” – mondta az államfő. Ehhez a 13. Nemzetközi Koreai Nap alkalmával a következőket tette hozzá: „Arra kérem honfitársaimat, hogy még egyszer dolgozzunk együtt közösen a békéért és a jólétért Koreában. Azt várom tőletek, hogy erőt adjatok Szöul és Phenjan 2032-es olimpiai pályázatának.”

A projekt erősödéséhez nagyban hozzájárult Thomas Bach azon nyilatkozata, mely szerint a hivatalos házigazdát legkorábban 2021-ben hirdethetik ki. Ez időt adhat a koreai szervezőknek, akik más ázsiai országokkal, így Indiával, Indonéziával és Kínával is versenyre kelnének a játékokért. A legnagyobb kihívó Ausztrália lehet – a queenslandi ötkarikás projektről itt írtunk bővebben.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -