Levendula a konyhában: levendulás receptek

155

Levendulás olívaolaj házilag:

Hozzávalók: 500 ml extra szűz olívaolaj, 4 szál kakukkfű, citrom, friss levendula.
Elkészítése: Az olajba tegye bele a gyógynövényeket és 3-4 hétig sötét helyen érlelje!
Jól illik grillezett halhoz és húsokhoz.

Levendula ecet:

Hozzávalók: 6 db friss kivirult levendula, 50 ml ecet, 200 ml forralt víz, 1 teáskanál cukor, egy teáskanál só.
Elkészítése: Töltse egy üvegbe a hozzávalókat, majd 4 hétig hagyja állni. Ezután szűrje le finom szűrőn. Jól megy salátákhoz. (csak néhány cseppet)

Levendula tej vagy tejszín:

Hozzávalók: 200 ml tejszín vagy tej. 1 teáskanál friss virág.
Elkészítése: A tej vagy a tejszín csak meleg legyen, ne legyen forrásban. 3 percig hagyja állni a levendulavirágot a meleg tejben. Ha túl forró vagy túl sok ideig áztatja, keserű lesz.

Eper lekvár levendulával:

1 kg eper, 70 ml citromlé, 1 teáskanál friss levendula, 500 g cukor, 50 gr porcukor.
Elkészítése: A tisztított epret forraljuk a cukorral és a citromlével fedő nélkül. A porcukrot a levendulával, egy turmixgéppel összedolgozzuk és keverés közben a lekvárhoz adjuk.

Barack kompót levendulával:

Hozzávalók: 400 g érett sárgabarack, 10 levendulavirág, fél citrom leve, 1 teáskanál fehér balzsamecet, 1 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál porcukor.
Elkészítése: Egy serpenyőben forraljuk fel a citromlevet, a levendulavirágok felét, a balzsamecetet, a barnacukrot, majd tegyük bele a sárgabarackot fedő alatt kis lángon. Hagyjuk kihűlni, majd díszítsük a megmaradt levendula virágokkal és tejszínhabbal.

Levendulás méz házilag:

Hozzávalók: 1 üveg méz, 8 levendula ág.
Elkészítése: melegítsük fel együtt az üveg mézet és a levendulavirágot, majd hagyjuk kihűlni.

Levendula fagylalt:

Hozzávalók: 400 ml tejszín, 4 levendula virág, 3 tojássárgája, 20 dkg cukor, 2 evőkanál levendula méz.
Elkészítése: a tojássárgáját és a cukrot keverje el. 200 ml tejszínt forraljuk fel, majd hűlés közben 5 percre hagyjuk benne állni a levendulavirágot. Ismét forraljuk, majd szűrjük le, adjuk hozzá a tejszínt és a cukros tojássárgáját, majd a levendula mézet. Krémesre keverjük, hűtjük.

Levendula vaj:

Hozzávalók: 250 g vaj, tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 4 teáskanál levendulavirág, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál snidling, só, bors.
Elkészítése: a puha vajat összekeverjük az apróra vágott összetevőkkel.

Kecskesajt levendulával:

Hozzávalók: 250 g friss kecskesajt, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál szelet mandula, 1 teáskanál levendula méz, 2 teáskanál friss levendula, só.
Elkészítése: a hagymát üvegesre pirítjuk az olívaolajon, majd összekeverjük a hozzávalókkal.

Provence gyógynövény fűszerkeverék:

Hozzávalók: 3 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál citromfű, 2 teáskanál rozmaring, 2 teáskanál zsálya, 3 teáskanál oregánó, 2 teáskanál levendula, 2 teáskanál borsikafű, 1 teáskanál édeskömény
Elkészítése: Keverje össze a szárított összetevőket. Jól zárható sötét üvegben, vagy tartályban tárolja! A Provence levendulás gyógynövénykeverék jól megy a hal-, hús-, zöldség ételekhez is.

Spárga hollandi mártással és provence-i sültburgonyával:

Hozzávalók: zöldspárga, levendula, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, vaj, olívaolaj, burgonya. A hollandi mártáshoz 15-25 dkg vaj, 3 tojás sárga, só, citrom, cayenne-i bors, 3 kanál víz

Levendulás szarvas sült tócsival:20 dkg-os szarvas comb szeleteket klopfoljuk, só, bors és borókabogyó. Így olajban pácoljuk napokig. A levendulás fűszervaj: a vajat csak kicsit olvasztjuk meg, pépesített szederrel színezzük, sóval, borssal ízesítjük. Szárított levendulavirággal megszórjuk, összedolgozzuk. Habzsákból csillagcsővel kinyomjuk. Levendulás tócsi: a vöröshagymát, krumplit és fokhagymát durvára reszeljük. Fele-fele arányban tejföllel és joghurttal összekeverjük, lisztben megforgatjuk, sóval, borssal és levendulával ízesítünk és megsütjük.

Forrás: tihanyilevendulapalanta.hu

- Hirdetés -