Manno Miltiadesre emlékeztek

168

2020. február 17-én, hétfőn délután koszorúzás volt a Batthyány Casino – Történelem Kedvelők Egyesülete kezdeményezésére Manno Miltiades, olimpiai ezüstérmes, sokoldalú sportember halálának 85. évfordulója alkalmából, a Fiumei úti temetőben lévő sírjánál.

A görög származású kiváló labdarúgó, a BTC játékosa, atléta, úszó, evezős, gyorskorcsolyázó, kerékpáros, szobrász, festő és grafikus művész, huszárköltő, olimpiai ezüstérmes, az első (és második) magyar labdarúgó gólkirály, az igazi polihisztor 1935. február 16-án hunyt el.

A síremléke a Fiumei úti temetőben van (46-os parcella, 2-28), a sírkertnek egy a ravatalozóhoz közeli, jól megközelíthető parcellájában.

A síremléknél Joó Alfréd kulturális és sport menedzser köszöntötte a résztvevőket az egyesülete nevében. Majd dr. Diószegi György Antal művelődéskutató megemlékező beszédet mondott „A pesti görög Manno Miltiades életútjának jelentősége, érdekességei, testvéreivel való kapcsolatának fontossága” címmel.

A megemlékezés végén a meghívottak elhelyezték a megemlékezés koszorúit a síron. Koszorút helyezett el a Magyar Labdarúgó Szövetég, a Magyar Olimpiai Bizottság – Magyar Olimpiai Akadémia, a Ferencvárosi Torna Club, a Magyar Evezős Szövetség és a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata. A MOB és a MOA közös koszorúját Győr Béla MOA főtitkár helyezte el a síremléknél.

Manno Miltiades sokoldalúságát mutatja, hogy az 1932-es Los Angelesi olimpia szellemi versenyein ezüstérmet nyert Birkózók című szobrával, világ-és Európa-bajnoki érmes volt gyorskorcsolyázásban, kerékpározásban országúti magyar bajnoki címet szerzett, egypár evezésben 11-szeres magyar bajnok volt és tagja az 1912-es stockholmi olimpián az evezős nyolcasnak is, a magyar labdarúgás történetének első (és második) gólkirálya, aki két nem hivatalos válogatott mérkőzésen is pályára lépett, ő rajzolta a ma is “élő” Fradi sasos címert.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -