Március 11-én vesznek végső búcsút Székely Évától

92

A Farkasréti temetőben március 11-én délután 14 órától vesznek végső búcsút Székely Éva olimpiai bajnok úszótól, a Nemzet Sportolójától. A háromszoros olimpikon, Helsinki mellúszó bajnoka, későbbi úszó mesteredző április 3-án lett volna 93 éves.

A szertartás a temető Makovecz-termében kezdődik 14 órakor. Székely Éva február 29-én hunyt el Budapesten.

Sárosi Imre tanítványa a legnagyobb sikerét a helsinki olimpia úszóversenyeinek 200 méteres mellúszódöntőjében érte el 1952, amikor aranyérmes lett (korábban, 1948-ban 4. lett a távon); majd négy év múlva Melbourne-ban ezüstérmet szerzett. A mesteredző egyik legnagyobb sikere az olimpiai bajnok vízilabdázó Gyarmati Dezsővel közös lányához kötődik: Andrea Münchenben egy ezüst- és egy bronzérmet is nyert, emellett jegyez Európa-bajnoki címet és világbajnoki bronzérmet is. Gyarmati Andrea fia, Hesz Máté válogatott vízilabdázó volt.

Székely Éva dolgozott a MÁV Kórházban gyógyszerészként is, volt a BVSC, majd az FTC úszószakosztályának utánpótlásedzője, 1969-től 1976-ig a Testnevelési Főiskola Kutató Intézetének munkatársa. 2004-től a Nemzet Sportolója, 2006-ban nemzetközi fair play-díjat, 2011-ben Prima-díjat is kapott.

Székely Évát a Magyar Olimpiai Bizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Úszó Szövetség és a Budapesti Vasutas SC (BVSC) is saját halottjának tekinti.

forrás: olimpia.hu

- Hirdetés -