Megalakul a női U15-ös válogatott

132

Az első U14-es régiós projekt folytatásaként edzőtáborozott Telkiben az a 32 tehetséges lány, akikből az U15-ös válogatott fog kialakulni. A játékosok mind edzésmunkájukkal, mind hozzáállásukkal nagyon pozitív benyomást tettek edzőikre és Markó Edina szövetségi kapitányra is, aki a kiválasztást segíti.

Az UEFA és az MLSZ szakemberei tavaly közösen térképezték fel az ország U14-es lány focistáit. Az európai szövetség részéről a német Margret Kratz, itthonról pedig Markó Edina szövetségi kapitány koordinálta a programot, amely keretében az országot négy régióra osztva – és mindegyiket két edző szakértelmére bízva – alakultak ki az U14-es régiós válogatottak.

E projekt folytatása volt a napokban Telkiben tartott edzőtábor, ahol a négy országrész 32 legjobb játékosa vett részt. Történelmet írt ilyen szempontból a női labdarúgás, hiszen korábban nem volt U15-ös csapatunk, ezt a két napot követően viszont rendszeres, havi vagy kéthavi összetartásokkal, sőt nemzetközi felkészülési mérkőzésekkel is terveznek a csapatot irányító szakemberek, Berla Attila és Németh Júlia.

– A fő cél az volt, hogy a 32 játékost feltérképezzük és kiderüljön, kik azok, akik az U15-ös csapatban az országot képviselhetik. Komoly feladatokat akarunk bízni erre a generációra, és ők lehetnek, akik olyan képzési rendszeren mennek keresztül, hogy mire a felnőtt csapatba kerülnek, nemzetközi versenyeken is eredményesek lehetnek. A mostani két nap nagyon intenzív edzésekkel és egymás közötti mérkőzéssel telt. Igyekeztünk felmérni a gyerekek technikai, taktikai és mentális állapotát, a viselkedését, hogy minél átfogóbb képet kapjunk rólunk – nyilatkozta Berla Attila az mlsz.hu-nak.

A fiatal lányok kiállták a próbát, mind hozzáállásukkal, mind a pályán nyújtott teljesítményükkel pozitív benyomást tettek edzőikre, akik tanácsokkal ellátva küldték vissza őket klubjaikhoz.

– A lányok közül sokan kollégisták, nem újdonság nekik, hogy önállónak kell lenniük. Még azt kell tanulniuk, hogy a válogatottnak vannak szabályaik, vannak közös programok és időpontok, amiket be kell tartani. Ez még új nekik, de azért vagyunk itt, hogy ebben is segítsünk nekik, hogy megtanuljanak közösségben gondolkodni és a jövőben ezzel se legyen gondjuk – tette hozzá Németh Júlia.

A keretbe a győri ETO-tól a Pécsen át Nyíregyházáig az ország minden területéről jöttek a játékosok – ám mivel ők korábban már átestek egy kiválasztó folyamaton, nem volt nehéz a szakembereknek a különböző hátterű lányokkal dolgozni.

– Nem lógott ki senki, ezét tudtunk nagy iramú edzéseket tartani, egészen jól képezz társaság gyűlt össze. És a szövetségi kapitány végig itt volt velünk, a gyerekek minden mozdulatát árgus szemekkel figyelte és a lányok is érezték, hogy milyen fontos a munka, hiszen már az A-válogatott edzője is kíváncsi arra, hogy néhány éven belül kik segíthetik a felnőtt csapatot.

forrás: mlsz.hu

- Hirdetés -